Ανάμεσα στο σχολείο, την πίεση των συνομηλίκων, τον αθλητισμό, τους φίλους και τις ορμόνες, οι έφηβοι έχουν πολλά στο κεφάλι τους.  Oι έρευνες δείχνουν ότι πολλοί από αυτούς στερούνται συνεχώς ύπνου, γεγονός που είναι κακό για τη σωματική και ψυχική τους υγεία.

Μπορεί να φαίνεται ότι ο έφηβός σας είναι καλωδιωμένος για να ξενυχτάει κάθε βράδυ και, στην πραγματικότητα, αυτό είναι εν μέρει αλήθεια. Μπορείτε όμως να ενθαρρύνετε μια ρουτίνα ύπνου που να ταιριάζει με το καθημερινό τους πρόγραμμα και να βεβαιωθείτε ότι ακολουθούν μερικούς απλούς κανόνες για ξεκούραστες νύχτες.

Γιατί οι έφηβοι δεν μπορούν να κοιμηθούν;

Αν ο έφηβός σας θέλει να ξενυχτάει, μπορεί να υπάρχει βιολογικός λόγος γι’ αυτό. Τα εσωτερικά ρολόγια των παιδιών, που ονομάζονται κιρκάδιοι ρυθμοί, μετατοπίζονται ελαφρώς γύρω από τη στιγμή που περνούν την εφηβεία, λέει η Judith Owens, MD, MPH, διευθύντρια του Κέντρου Παιδιατρικών Διαταραχών Ύπνου στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης. Ο εγκέφαλός τους δεν αρχίζει να παράγει μελατονίνη, μια ορμόνη που μας βοηθά να κοιμηθούμε, παρά μόνο αργότερα το βράδυ.

Συν τοις άλλοις, οι έφηβοι έχουν πιο αργό ρυθμό ύπνου από τα μικρά παιδιά, πράγμα που σημαίνει ότι μένουν ξύπνιοι περισσότερο, ακόμη και όταν στερούνται ύπνου. 

Περνούν επίσης πολύ χρόνο με ηλεκτρονικές συσκευές όπως τα κινητά τηλέφωνα και τα tablet, λέει η Cora Breuner, MD, πρόεδρος της Επιτροπής για την εφηβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής.

Τη νύχτα, το φως από αυτές τις οθόνες μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή μελατονίνης από τον εγκέφαλο. Επιπλέον, δραστηριότητες όπως τα μηνύματα και τα βιντεοπαιχνίδια κρατούν τα παιδιά σε εγρήγορση. “Τους είναι αδύνατο να ηρεμήσουν όταν έχουν τόσα πολλά να συμβαίνουν στα χέρια τους”, λέει ο Breuner.

Αλλά εξακολουθούν να χρειάζονται άφθονο ύπνο…

Οι έφηβοι χρειάζονται τουλάχιστον 8 ώρες ύπνου τη νύχτα. Και μερικοί έφηβοι χρειάζονται στην πραγματικότητα 10 ώρες, ειδικά αν είναι ιδιαίτερα πολυάσχολοι και σωματικά δραστήριοι κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Δυστυχώς, οι περισσότεροι από αυτούς δεν κοιμούνται τόσο πολύ. Σε μια έρευνα, το 75% των μαθητών της 12ης τάξης δήλωσε ότι κοιμάται λιγότερο από 8 ώρες τη νύχτα – και μόνο το 3% κοιμάται 9 ώρες ή περισσότερο. Αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο.

Οι έφηβοι που στερούνται ύπνου έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης και εναλλαγής της διάθεσης και μπορεί να δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν στο σχολείο. Μπορεί επίσης να μπερδέψουν την υπνηλία με την πείνα, γεγονός που μπορεί να τους κάνει να υπερκαταναλώσουν ή να επιλέξουν λιπαρά, ζαχαρούχα τρόφιμα αντί για υγιεινά.

Τι μπορείτε να κάνετε;

Παρόλο που ο έφηβός σας γίνεται ανεξάρτητος ενήλικας, θα πρέπει να εξακολουθείτε να παρακολουθείτε το πρόγραμμα του ύπνου του.

 Μερικά πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε:

  • Συλλέξτε τις συσκευές τη νύχτα. Κρατήστε ένα καλάθι σε έναν κοινό χώρο του σπιτιού σας όπου όλα τα μέλη της οικογένειας τοποθετούν τα smartphones, τα tablets και τα παρόμοια στις 9:30 κάθε βράδυ. Τα παιδιά μπορεί να αντιδράσουν και να πουν ότι πρέπει να επικοινωνούν με τους φίλους τους, αλλά οι γονείς πρέπει να πουν “Όχι”. Αν δώσετε το καλό παράδειγμα κάνοντας το ίδιο και με το δικό σας τηλέφωνο, τα παιδιά σας μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να παραπονεθούν.
  • Μην αφήνετε τον ύπνο να «γλιστράει». Αν οι έφηβοι σας ασχολούνται με τον αθλητισμό, τη δουλειά και τις σχολικές εργασίες, μπορεί να φαίνεται ότι δεν υπάρχουν αρκετές ώρες μέσα στην ημέρα για να γίνουν όλα. Αλλά το να μένετε ξύπνιοι μέχρι αργά για να τελειώσετε τις εργασίες σας μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.  Αντ’ αυτού, διδάξτε στα παιδιά σας δεξιότητες διαχείρισης του χρόνου, ώστε να μπορούν να κάνουν τα πάντα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αν εξακολουθούν να έχουν υπερβολικό πρόγραμμα, ίσως είναι καιρός να σκεφτείτε να εγκαταλείψετε μια δραστηριότητα ή να μιλήσετε με τους δασκάλους τους για το πρόβλημα.
  • Κόψτε την καφεΐνη τους. Πίνουν επίσης περισσότερα ενεργειακά ποτά και καφέ από ποτέ. Και οι γονείς δεν συνειδητοποιούν πόση καφεΐνη υπάρχει σε πράγματα όπως το πράσινο τσάι ή κάποια αθλητικά ποτά. Οι έφηβοι πρέπει να έχουν αρκετή ενέργεια για να βγάλουν τη μέρα τους χωρίς να βασίζονται στην καφεΐνη. Αν δεν το κάνουν, χρειάζονται περισσότερο ύπνο, όχι τεχνητή έξαψη.

Σε κάθε περίπτωση ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός για τη σωστή ψυχική, σωματική & νοητική λειτουργία.

Εμείς σας ευχόμαστε καλή επιτυχία!

Πηγή κειμένου: WebMD