Απαντάμε στις ερωτήσεις σας!

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος, απαντάμε στις ερωτήσεις σας σε σχέση με το ροχαλητό και τον ύπνο.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του 2019, περίπου 900.000 παιδιά και ενήλικες -το 8,6% του γενικού πληθυσμού- έχει άσθμα.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Αλλεργία (World Allergy Organization), περίπου το 50% των ασθματικών ηλικίας άνω των 30 ετών, είναι παράλληλα αλλεργικοί, σημειώνοντας ότι μία αλλεργία είναι αυτή που προκαλεί το άσθμα περίπου στο 80% των περιπτώσεων. Επίσης μεγαλύτερο ποσοστό ασθματικών μικρότερης ηλικίας, έχει αλλεργίες.

Μελέτες σε Ευρώπη και ΗΠΑ εκτιμούν ότι 300 εκατομμύρια άνθρωποι (παιδιά και ενήλικες) πάσχουν από άσθμα σε ολόκληρο τον πλανήτη, με 250.000 θανάτους ετησίως και τονίζουν ότι το 1/3 των παιδιών σχολικής ηλικίας που πάσχουν από άσθμα, δεν έχει διαγνωστεί.

Ας δούμε παρακάτω τις ερωτήσεις σας σε σχέση με το ροχαλητό!

Είναι φυσιολογικό το ροχαλητό με άσθμα;

 Επιδημιολογικές μελέτες καταδεικνύουν ότι οι ασθενείς με άσθμα αναφέρουν συχνότερα ροχαλητό, υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας και άπνοια. Μια πρόσφατη πληθυσμιακή προοπτική επιδημιολογική μελέτη έδειξε ότι το άσθμα σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης νεοεμφανιζόμενης OSA.

Τι προκαλεί το ροχαλητό σε ένα άσθμα;

Το άσθμα όντως αυξάνει την τάση για αναπνοή και είναι γνωστό ότι οι αυξημένες αναπνευστικές προσπάθειες προκαλούν ροχαλητό. Ωστόσο, είναι πιθανόν το ροχαλητό να δρα ως έναυσμα για το άσθμα, επιτρέποντας στη φορτωμένη με αλλεργιογόνα βλέννα από τους ανώτερους αεραγωγούς να εισέλθει στους αεραγωγούς των πνευμόνων”.

Ποια είναι η καλύτερη θέση ύπνου για το άσθμα;

Κοιμηθείτε στο αριστερό σας πλευρό με ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια σας.

 Η προσθήκη ενός μαξιλαριού ανάμεσα στα πόδια σας σταθεροποιεί τη σπονδυλική σας στήλη και μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε καλύτερη στάση στον ύπνο. Ο ύπνος στην αριστερή πλευρά είναι ιδιαίτερα χρήσιμος για τα άτομα που υποφέρουν τόσο από άσθμα όσο και από καούρα, καθώς η καούρα μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα άσθματος.

Το ροχαλητό σημαίνει κακοί πνεύμονες;

Το ροχαλητό σχετίζεται με αναπνευστικά συμπτώματα όπως ο συριγμός και η χρόνια βρογχίτιδα [3]. Τα άτομα με διαταραχή της αναπνοής στον ύπνο και άσθμα έχουν χειρότερη ποιότητα ύπνου και χαμηλότερο νυχτερινό κορεσμό οξυγόνου.

Τι πυροδοτεί το άσθμα κατά τον ύπνο;

Αλλεργιογόνα στην κρεβατοκάμαρα: Πολλά άτομα με άσθμα είναι ευαίσθητα στα ακάρεα της σκόνης, στα περιττώματα από παράσιτα όπως οι κατσαρίδες και τα τρωκτικά, στο τρίχωμα των ζώων, στη μούχλα και στη γύρη. Ακόμη και αν οι άνθρωποι εκτίθενται σε αυτά τα αλλεργιογόνα κατά τη διάρκεια της ημέρας, μια καθυστερημένη αλλεργική αντίδραση μπορεί να προκαλέσει την εκδήλωση άσθματος μετά την είσοδο στο κρεβάτι.

Πώς μπορώ να ηρεμήσω το άσθμα μου τη νύχτα;

Κρατήστε τα εισπνεόμενα που σας έχει χορηγήσει ο ιατρός σας δίπλα στο κρεβάτι σας, ώστε να μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε αν έχετε κρίση βήχα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Κρατήστε νερό δίπλα στο κρεβάτι σας. Πιείτε λίγο νερό όταν τα συμπτώματά σας αρχίζουν να αναζωπυρώνονται.

Επιδημιολογικές μελέτες καταδεικνύουν ότι οι ασθενείς με άσθμα αναφέρουν συχνότερα ροχαλητό, υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας και άπνοια.

Ποιες τροφές θα πρέπει να αποφεύγω τη νύχτα;

Αν πάσχετε από άσθμα & ροχαλητό, καλό θα ήταν να αποφεύγετε ορισμένες τροφές, ώστε να μην επιδεινωθούν τα συμπτώματά σας.

Για παράδειγμα:

  • Αποξηραμένα φρούτα και λαχανικά
  • Τουρσί
  • Αλκοόλ
  • Τροφές που περιέχουν θειώδη άλατα στη φυσική τους μορφή
  • Τεχνητά συστατικά, όπως χημικά συντηρητικά ή άλλα αρώματα

Ποιες τροφές με βοηθούν να αναπνεύσω & να κοιμηθώ καλύτερα;

  • Σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση European Respiratory Journal, ο χυμός μήλου βοηθά να αντιμετωπιστεί ο αναπνευστικός συριγμός στα παιδιά, ενώ μια άλλη μελέτη υπέδειξε ότι οι γυναίκες που τρώνε μήλα στην εγκυμοσύνη είναι λιγότερο πιθανό να γεννήσουν παιδιά που θα εμφανίσουν άσθμα. Το μήλο είναι πλούσιο σε φαινολικά οξέα και φλαβονοειδή, ουσίες που καταπολεμούν τις φλεγμονές στους αεραγωγούς του σώματος.

Επίσης, σύμφωνα με το University of Illinois Extension, τα μήλα περιέχουν αδιάλυτες και διαλυτές φυτικές ίνες. Αυτό τους καθιστά ένα υπέροχο βραδινό σνακ, καθώς βοηθούν το φαγητό να περάσει πιο γρήγορα από το πεπτικό σύστημα.

  • Λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος και το σκουμπρί έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιβακτηριακή δράση, επομένως βοηθούν στον περιορισμό της φλεγμονής στους πνεύμονες αλλά βοηθούν λόγω της βιταμίνης D και στον ύπνο!
  • Πορτοκαλί φρούτα & λαχανικά. Η κολοκύθα, το πορτοκάλι και η παπάγια παρέχουν φιλικά προς τους πνεύμονες αντιοξειδωτικά, κυρίως βιταμίνη C. Η βιταμίνη C δρα ενάντια στις λοιμώξεις και τις φλεγμονές και συνδέεται με μειωμένη συχνότητα των συμπτωμάτων άσθματος λόγω γυμναστικής. Επίσης, περιέχουν βιταμίνη B και τρυπτοφάνη τα οποία σχετίζονται με ποιοτικότερο ύπνο!

Σε κάθε περίπτωση να συμβουλεύεστε πάντα το ιατρό σας και να του αναφέρετε κάθε αλλαγή που μπορεί να παρατηρείτε σε σχέση με τον ύπνο σας.