Η ναρκοληψία είναι μία χρόνια νευρολογική διαταραχή που συνήθως βλέπουμε  υπερβολική ανεξέλεγκτη υπνηλία, ακόμη και μετά από επαρκή ύπνο.

Είναι μια χρόνια νευρολογική πάθηση που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος ρυθμίζει τους κύκλους ύπνου και αφύπνισης. Οι άνθρωποι μπορούν να αναπτύξουν συμπτώματα ανά πάσα στιγμή στη ζωή τους.

Η ναρκοληψία έχει ορισμένα κύρια συμπτώματα, αλλά δεν είναι απαραίτητο να κάνουν την εμφάνισή τους όλα ταυτόχρονα. Για τον περισσότερο κόσμο, η ναρκοληψία αποτελεί ένα πρόβλημα που πρέπει να βρίσκουμε την αντιμετώπισή του εφ’ όρου ζωής.

 

Ποια είναι η αιτία της ναρκοληψίας;

Η αιτία της ναρκοληψίας παραμένει άγνωστη. Κατά τα τελευταία χρόνια στη κατανόηση της πάθησης υπάρχει βελτίωση. Οι επιστήμονες έχουν αναγνωρίσει γονίδια που έχουν στενή σχέση με την πάθηση (γονίδιο για τον υποδοχέα 2 της υποκρετίνης).

Είναι πιθανό, ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που αλληλεπιδρούν, οδηγώντας σε νευρολογική διαταραχή και ανωμαλίες του ύπνου (ιδιαίτερα της φάσης REM του ύπνου).

Υπάρχει κληρονομική οικογενειακή προδιάθεση για την πάθηση. Μερικές φορές μπορεί να έχει σχέση και με βλάβες του εγκεφάλου λόγω τραυματισμού της κεφαλής ή μιας νευρολογικής πάθησης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η νόσος είναι σποραδική δηλαδή δεν υπάρχει οικογενειακός, κληρονομικός ή άλλος προδιαθεσικός παράγοντας.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ναρκοληψίας;

Οι άνθρωποι μπορούν να παρουσιάσουν συμπτώματα ανά πάσα στιγμή στη ζωή τους, αν και οι περισσότερες διαγνώσεις μπορεί να συμβούν γύρω στην ηλικία των 15 και 36 ετών.

Η ναρκοληψία έχει πέντε κύρια συμπτώματα. Δεν έχουν όλοι όσοι πάσχουν με ναρκοληψία και τα πέντε συμπτώματα, αν και η υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι το πιο κοινό σύμπτωμα. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με την αξιόπιστη πηγή του Εθνικού Ινστιτούτου Νευρολογικών Διαταραχών και Εγκεφαλικού (NINDS), μόνο το 10% έως 25% των ανθρώπων βιώνουν όλα τα άλλα συμπτώματα.

Για ορισμένους, τα συμπτώματα μπορεί να εξασθενίσουν ή ακόμα και να εξαφανιστούν με την πάροδο του χρόνου, όπως δείχνει μια 10ετή μελέτη στην οποία έδωσαν συμμετοχή 38 συμμετέχοντες με ναρκοληψία τύπου 1. Αλλά για τους περισσότερους, η ναρκοληψία είναι μια χρόνια ή δια βίου πάθηση. (πηγή: onmed.gr).

Τα κυριότερα συμπτώματα της ναρκοληψίας είναι τα ακόλουθα τέσσερα:

  1. Υπερβολική κατάσταση υπνηλίας κατά τη διάρκεια της ημέρας: Το συχνότερο σύμπτωμα της ναρκοληψίας που υπάρχει σχεδόν σε όλους τους ασθενείς. Είναι το πρώτο που κάνει την εμφάνισή του κλινικά. Επηρεάζει σημαντικά τις δραστηριότητες των ασθενών.
  2. Καταπληξία: Ξαφνική απώλεια του εκούσιου μυϊκού τόνου.
  3. Παραισθήσεις: Έντονες παραισθήσεις που δείχνουν την εκδήλωση τους κατά την έναρξη του ύπνου ή κατά την αφύπνιση.
  4. Επεισόδια ολικής παράλυσης: Σύντομα επεισόδια ολικής παράλυσης που συμβαίνουν στην αρχή ή στο τέλος του ύπνου. (πηγή: Olympia.gr)
Ποια βήματα μπορούν να βοηθήσουν;
  1. Προσπάθεια βελτίωσης του νυχτερινού ύπνου.
  2. Επίσκεψη σε ειδικούς για θεραπεία με φάρμακα η οποία συμπληρώνεται & με συμπεριφορική θεραπεία.
  3. Αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ και τσιγάρου.
  4. Αποφυγή κατανάλωσης καφεϊνούχων ροφημάτων πριν την κατάκλυση.
Σε κάθε περίπτωση να θυμάστε ότι αυτό το άρθρο είναι ενημερωτικό και θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον θεράποντα ιατρό σας άμεσα σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε κάτι από τα παραπάνω.