Το ροχαλητό δεν είναι ευχάριστο για κανέναν, είτε είστε το άτομο που κοιμάται δίπλα σε αυτόν που ροχαλίζει, είτε ροχαλίζετε ο ίδιος επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ωστόσο, γνωρίζατε ότι το δυνατό, υπερβολικό ροχαλητό μπορεί να αποτελεί ένδειξη αποφρακτικής άπνοιας στον ύπνο. Αν δεν αντιμετωπιστεί, είναι πιο πιθανό να αναπτύξετε καρδιακές παθήσεις.

Μαζί με την υγιεινή διατροφή και την τακτική άσκηση, ο ύπνος είναι απαραίτητος για τη διατήρηση μιας υγιούς καρδιάς. Περίπου 3,5 εκατομμύρια Αυστραλοί πάσχουν από κάποια μορφή καρδιακής νόσου, οπότε η θεραπεία της άπνοιας ύπνου είναι καλή για τον ύπνο και την καρδιά σας.  Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που συλλέγονται από το Ίδρυμα για την Υγεία του Ύπνου, από το 50% των Αυστραλών που ροχαλίζουν, μόνο το 15% θα διαγνωστεί ότι πάσχει από άπνοια ύπνου.

Οι άνθρωποι συχνά δεν συνειδητοποιούν ότι ροχαλίζουν.

Το ενδιαφέρον είναι ότι οι άνθρωποι μπορεί να μην γνωρίζουν καν ότι ροχαλίζουν! Συνήθως επηρεάζει τους ανθρώπους γύρω τους, καθώς είναι αυτοί που διαμαρτύρονται για τους θορύβους στον ύπνο. Επιπλέον, ακόμη και αν κάποιος μπορεί να μην έχει επίγνωση του προβλήματος, εξακολουθεί να υποβαθμίζει την ποιότητα του ύπνου του.

Αυτό είναι το σπουδαίο: το ροχαλητό μπορεί πραγματικά να αντιμετωπιστεί. Και όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο, καθώς νέες μελέτες επισημαίνουν πιθανούς κινδύνους για την υγεία που συνδέουν το ροχαλητό με καρδιακές παθήσεις. Πρόκειται για εκείνες τις σύντομες στιγμές που σταματάτε να αναπνέετε, καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιαγγειακά προβλήματα και να είναι δυνητικά απειλητικές για τη ζωή. Ερευνητές από το Νοσοκομείο Henry Ford ανακάλυψαν επίσης ότι οι άνθρωποι που ροχαλίζουν τακτικά, έχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να έχουν παχύτερες ή ανώμαλες καρωτίδες, οι οποίες συνδέουν την καρδιά με τον εγκέφαλο.

Ορισμένες από τις καρωτίδες αρτηρίες βρίσκονται μόλις λίγα εκατοστά μακριά από το λαιμό. Όταν ροχαλίζετε, ο λαιμός σας δονείται και οι καρωτίδες αρτηρίες πυκνώνουν ως αντίδραση σε αυτή τη δόνηση. Το ροχαλητό φαίνεται αθώο από μόνο του, αλλά όταν σκεφτούμε ότι έχει αντίκτυπο σε ολόκληρο το σώμα, ξαφνικά η εικόνα αλλάζει χρώματα.

Σε αυτό το σημείο μπορεί να αναρωτηθείτε αν η πάχυνση των καρωτίδων μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις;

Στην πραγματικότητα μπορεί να είναι σημάδι δύο καταστάσεων:

Αυξημένος κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου

Αρτηριοσκλήρυνση, η οποία είναι η σκλήρυνση των αρτηριών

Για να καταλάβουμε “Πώς το ροχαλητό σχετίζεται με τις καρδιακές παθήσεις;” ή “Πώς το ροχαλητό επηρεάζει την καρδιά σας;” πρέπει να θυμηθούμε τα βασικά στοιχεία της ανθρώπινης φυσιολογίας. Η μύτη και το στόμα είναι οι πόρτες του οξυγόνου. Εισπνέουμε αέρα που ρέει στους πνεύμονες- το οξυγόνο απορροφάται από το αίμα και μεταδίδεται σε όλο το σώμα.

Το ροχαλητό εμφανίζεται στην αρχή ενός αναπνευστικού κύκλου, στους ανώτερους αεραγωγούς, προκαλώντας βλάβη στις υπόλοιπες φάσεις. Γιατί το ροχαλητό κάνει κακό στην καρδιά σας; Επειδή όταν η καρδιά δεν λαμβάνει αρκετό οξυγόνο, κάνει τα αγγεία σας πιο στενά για να αυξηθεί η ροή του αίματος και να πάρει περισσότερο οξυγόνο. Ως αποτέλεσμα, αυξάνεται και η πίεση στα αγγεία. Τέτοιες αυξομειώσεις της πίεσης μπορεί να προκαλέσουν χρόνια υπέρταση ή ακόμη και καρδιακή προσβολή.

Το ροχαλητό μπορεί να είναι σημάδι καρδιακής νόσου, υπέρτασης, εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής προσβολής και άλλων σοβαρών προβλημάτων όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία. Ο λόγος είναι ότι κρύβεται στα υγρά του σώματος: το αίμα και τις ορμόνες. Το αίμα είναι η πηγή οξυγόνου για όλα τα μέρη του σώματος. Ο εγκέφαλος, που εξαρτάται επίσης από το οξυγόνο, παράγει ορμόνες που διαχειρίζονται την κανονική ροή πολλών σωματικών διεργασιών, συμπεριλαμβανομένης της αρτηριακής πίεσης, της κανονικότητας των καρδιακών παλμών κ.λπ. Ο ήχος του ροχαλητού μπορεί να αποτελεί σήμα συναγερμού για καρδιακή προσβολή ή άλλους κινδύνους για την υγεία.

Η στένωση των αγγείων είναι μια φυσιολογική αντίδραση στην έλλειψη πρόσληψης οξυγόνου. Μια καρδιακή προσβολή συμβαίνει λόγω της παρεμπόδισης της ροής του αίματος προς την καρδιά, που συχνά προκαλείται από θρόμβο αίματος. Όταν αυτός ο θρόμβος αποσπάται από το αγγείο, μπαίνει στη ροή του αίματος και ταξιδεύει προς την καρδιά, μπλοκάρει έναν από τους διαύλους και το άτομο μπορεί να πεθάνει.

Έτσι, αν έχετε οποιονδήποτε κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών διαταραχών και ανησυχείτε για το ότι το ροχαλητό μπορεί να προκαλέσει καρδιακές προσβολές, αρχίστε να παρακολουθείτε τα μοτίβα της αναπνοής σας κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς η παρεμποδισμένη αναπνοή επιφέρει μεγαλύτερη βλάβη από ό,τι νομίζετε.

Μπορεί το ροχαλητό να προκαλέσει καρδιακά προβλήματα;

Οι ειδικοί δεν έχουν ακριβή απάντηση στο ερώτημα, αλλά είναι προφανές ότι το ροχαλητό και τα καρδιακά προβλήματα συχνά λειτουργούν σαν αιτία και αποτέλεσμα. Είναι το ροχαλητό σύμπτωμα καρδιακών προβλημάτων; Είναι το ροχαλητό η άμεση αιτία των καρδιακών προβλημάτων; Όχι πάντα. Είναι δύσκολο να ακολουθήσει κανείς τις ακριβείς συνδέσεις μεταξύ αυτών των προβλημάτων υγείας, καθώς οι καρδιακές διαταραχές συνήθως αναπτύσσονται παράλληλα με άλλες ασθένειες.

Πηγή κειμένου: https://goodsomnia.com/