Το Σύνδρομο Αποφρακτικής Άπνοιας Ύπνου αποτελεί ένα σοβαρό νόσημα του αναπνευστικού μας συστήματος, που αν παραμεληθεί ή δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη καρδιαγγειακών και μεταβολικών διαταραχών. Είναι μία αρκετά συχνή διαταραχή του ύπνου και αφορά όλες τις ηλικίες και των δύο φύλων.

Τι είναι η Αποφρακτική Άπνοια;

Στην αποφρακτική άπνοια παρατηρείται σύμπτωση ή στένωση των τοιχωμάτων του αεραγωγού, προκαλώντας έτσι διακοπή της αναπνοής, η οποία εφόσον συμβαίνει πολλές φορές οδηγεί σε κατακερματισμό του ύπνου, υπνηλία και κόπωση. Αρκετές φορές οι πάσχοντες αφυπνίζονται και αυτό διαταράσσει τον ύπνο τους, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν υπνηλία κατά τη διάρκεια της ηµέρας, πρωινούς πονοκεφάλους, µείωση της µνήµης, αδυναµία συγκέντρωσης και απόδοσης στις καθηµερινές κοινωνικές και εργασιακές υποχρεώσεις.

Αυτή η διαταραχή του ύπνου βελτιώνεται με την αλλαγή θέσης του σώματος. Πιο συγκεκριμένα οι άνθρωποι φαίνεται να ροχαλίζουν ή να παρουσιάζουν άπνοιες κατά την ύπτια θέση ύπνου (ανάσκελα) ενώ φαίνεται να βελτιώνονται κατά την πλάγια κατάκλιση (ύπνος στο πλευρό).

Πού οφείλεται η αποφρακτική άπνοια ύπνου;

Οι παράγοντες που προκαλούν και αυξάνουν την εμφάνιση της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου είναι οι παρακάτω:

  • Παχυσαρκία: αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα εμφάνισης της νόσου. Τα παχύσαρκα άτομα κινδυνεύουν περισσότερο από κάθε άλλον καθώς το επιπρόσθετο βάρος τους οδηγεί σε αυξημένη πίεση στην αναπνευστική οδό και στενεύει τη διάμετρό της.
  • Αλκοόλ: κυρίως η κατανάλωσή του πριν τον ύπνο καθώς  χαλαρώνει τους μύες.
  • Ηλικία: αν και μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε ηλικία, οι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν περισσότερο λόγω της ελαστικότητας που παρουσιάζουν στο αναπνευστικό σύστημα, και των ιστών του, που μαλακώνουν με την πάροδο του χρόνου.
  •  Κάπνισμα: Το κάπνισμα προκαλεί οίδημα της αναπνευστικής οδού, μειώνοντας τη διάμετρό της και καθιστώντας τους καπνιστές στην ομάδα κινδύνου εμφάνισης της πάθησης.
  • Φάρμακα: Ηρεμιστικά, υπνωτικά
  • Ορμονικοί παράγοντες: εμμηνόπαυση, υποθυρεοειδισμός, μεγαλακρία

Τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης

Πρώτα γίνεται διάγνωση με τη μελέτη ύπνου από τον ιατρό του πάσχοντος με παρακολούθηση του ύπνου του σε ειδικό εργαστήριο ή στο σπίτι του. Θα εξεταστούν όλες οι εναλλακτικές μέθοδοι θεραπείας και εάν το πρόβλημα είναι επικίνδυνο για την υγεία του ασθενούς, τότε μπορεί να χρειαστεί εγχείρηση.  Οι πιο συνηθισμένες μέθοδοι αντιμετώπισης και πρόληψης της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου είναι:

  • Η απώλεια βάρους
  • Συσκευές θετικής πίεσης C-PAP και τις λεγόμενες θεραπείες θέσεως, δηλαδή μεθόδους που αποσκοπούν στην αποφυγή της ύπτιας κατάκλισης, όπως: το παραδοσιακό μπαλάκι του τέννις ραμμένο στο πίσω μέρος της πυτζάμας ή τις  συσκευές δονήσεων που δονούν ήπια τον ασθενή στο μέτωπο ή στον τράχηλο, όταν πάει να βρεθεί ανάσκελα)
  • Η διακοπή του καπνίσματος και του αλκοόλ
  • Η αποφυγή υπνωτικών χαπιών
  • Ρινικά σπρέι που θα προτείνει ο ιατρός

Η πρόληψη και η αντιμετώπιση παθήσεων όπως η αποφρακτική άπνοια ύπνου είναι πολύ σημαντικό να γίνει, γιατί μπορεί να δημιουργήσει επιπλοκές στην υγεία του ασθενούς, ακόμα και να βάλει σε κίνδυνο τη ζωή του. Οι παραπάνω αποτελούν γενικές οδηγίες. Πάντα θα συμβουλεύεστε τον θεράποντα ιατρό σας, γιατί κάθε περίπτωση χρήζει ξεχωριστής αντιμετώπισης.

Πηγή:

Δρ. Άγις Κόμης, Χειρουργός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών