Είναι ο λαιμός σας ξηρός, γρατζουνισμένος ή με φαγούρα; Είναι επώδυνη η κατάποση; Αυτά είναι σημάδια πονόλαιμου. Μπορεί να νομίζετε ότι πάσχετε από ιογενή λοίμωξη. Αλλά αν δεν αισθάνεστε άρρωστοι και δεν έχετε πυρετό, αλλά συνεχίζετε να ξυπνάτε με πονόλαιμο, μπορεί να το προκαλούν άλλα πράγματα.

Αιτίες πονόλαιμου

Τα σημάδια και τα συμπτώματα του πονόλαιμου μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με το τι τον προκαλεί.

Οι πιθανές αιτίες περιλαμβάνουν: – Πυρετός και πονόλαιμος:

Αφυδάτωση. Το σώμα σας δεν τα πάει καλά αν δεν πίνετε αρκετό νερό ή αν ιδρώνετε πάρα πολύ γρήγορα. Η αφυδάτωση μπορεί επίσης να συμβεί αν παίρνετε φάρμακα που σας κάνουν να ουρείτε περισσότερο ή να χάνετε βάρος νερού. Τη νύχτα, όταν μένετε για ώρες χωρίς νερό, μπορεί να ξυπνήσετε με ξηρό στόμα και με γρατζουνισμένο λαιμό που δυσκολεύει την κατάποση.

Άλλα σημάδια αφυδάτωσης περιλαμβάνουν:

Πονοκέφαλος

Κόπωση

Ζάλη

Μυϊκές κράμπες

Πρησμένα πόδια

Ευαισθησία στη ζέστη

Δυσκοιλιότητα

Σκουρόχρωμα ούρα

Το αίσθημα δίψας είναι σημάδι ότι είστε ήδη αφυδατωμένοι. Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε την αφυδάτωση και την ξηρότητα του λαιμού είναι να πίνετε άφθονο νερό. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μείγματα ενυδάτωσης ή σκόνες που προσθέτουν ηλεκτρολύτες πίσω στον οργανισμό σας.

Η ποσότητα νερού που χρειάζεστε κάθε μέρα εξαρτάται από την ηλικία, το ύψος, το βάρος και τις τοπικές καιρικές συνθήκες. Η συνήθης σύσταση είναι οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα, αλλά ρωτήστε το γιατρό σας για το τι είναι σωστό για εσάς.

Ροχαλητό και άπνοια ύπνου. Όλοι ροχαλίζουν κάποια στιγμή στη ζωή τους. Τα δυνατά, τραχιά ηχητικά ροχαλητά συμβαίνουν όταν οι μύες του λαιμού σας χαλαρώνουν και ο αέρας που ρέει μέσα από την τραχεία σας δονεί τον ιστό γύρω από αυτήν.

Η συνεχής δόνηση στους αεραγωγούς σας από το ροχαλητό είναι μια κοινή αιτία πονόλαιμου. Το ροχαλητό συνδέεται επίσης στενά με την αναπνοή από το στόμα, η οποία μπορεί να κάνει το στόμα σας ξηρό και το λαιμό σας να ξύνεται όταν ξυπνάτε.

Αν και το ροχαλητό είναι κοινό, το χρόνιο ροχαλητό μπορεί να αποτελεί ένδειξη άπνοιας ύπνου, μιας σοβαρής διαταραχής του ύπνου, όπου η αναπνοή σας μπορεί να ξεκινά και να σταματά αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Υπάρχουν διάφοροι τύποι υπνικής άπνοιας, αλλά ο πιο συνηθισμένος τύπος είναι η αποφρακτική υπνική άπνοια (OSA).

Όταν έχετε OSA, οι μύες του λαιμού σας χαλαρώνουν και εμποδίζουν τον αεραγωγό σας όταν ξαπλώνετε. Αυτό δυσκολεύει την αναπνοή σας. Το ξύπνημα με πονόλαιμο ή ξηροστομία είναι ένα από τα αποκαλυπτικά σημάδια.

Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Αίσθημα υπνηλίας κατά τη διάρκεια της ημέρας

Δυνατό ροχαλητό

Απότομο ξύπνημα με αγκομαχητό και πνιγμό

Πονοκέφαλος

Δυσκολία συγκέντρωσης

Αίσθημα κυκλοθυμίας ή ευερεθιστότητας

Υψηλή αρτηριακή πίεση

Νυχτερινές εφιδρώσεις

Χαμηλή σεξουαλική ορμή

Εάν το ροχαλητό σας είναι πολύ δυνατό ή ξυπνάτε με πονόλαιμο και ξηροστομία, ενημερώστε το γιατρό σας. Μπορεί να κάνει μια μελέτη ύπνου για να παρακολουθήσει τη δραστηριότητα της καρδιάς, των πνευμόνων και του εγκεφάλου σας και να κάνει κάποιες εξετάσεις για να το επιβεβαιώσει.

Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η απώλεια βάρους, η τακτική άσκηση ή η μείωση του καπνίσματος και του αλκοόλ. Εάν ροχαλίζετε πολύ, δοκιμάστε να κοιμάστε στο πλάι — ο ύπνος με την πλάτη το επιδεινώνει.

Εάν η άπνοια ύπνου είναι σοβαρή, μπορεί να χρειαστείτε μηχάνημα συνεχούς θετικής πίεσης των αεραγωγών (CPAP) που βοηθά να διατηρείται ο αεραγωγός σας ανοιχτός ενώ κοιμάστε. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστείτε χειρουργική επέμβαση.

Αλλεργίες. Εάν είστε αλλεργικοί σε περιβαλλοντικά αλλεργιογόνα, όπως γύρη, μούχλα, τρίχωμα ζώων ή ακάρεα σκόνης, η παρουσία τους μπορεί να ερεθίσει τη μύτη και τους αεραγωγούς σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φαγούρα ή γρατζουνιά στο λαιμό. Τα περισσότερα φάρμακα κατά των αλλεργιών (αντιισταμινικά) είναι διαθέσιμα χωρίς συνταγή και μπορούν να απαλύνουν μερικώς τον ερεθισμό. Εάν δεν είστε σίγουροι σε τι είστε αλλεργικοί, ρωτήστε το γιατρό σας.

Ιογενείς λοιμώξεις. Οι ιοί που προκαλούν λοιμώξεις όπως το κοινό κρυολόγημα ή η γρίπη είναι συχνά  αιτία για πονόλαιμο.

Άλλα συμπτώματα ιογενούς λοίμωξης μπορεί να περιλαμβάνουν:

Βήχας

ρινική καταρροή

Φτέρνισμα

Πυρετός

Βραχνή ή τραχιά φωνή

Πρησμένοι αδένες στο λαιμό ή το σαγόνι

Πόνοι στο σώμα

Πονοκέφαλος

Ναυτία ή εμετός

Συνήθως, οι ιογενείς λοιμώξεις υποχωρούν σε 5-7 ημέρες χωρίς θεραπεία. Τα αντιβιοτικά δεν λειτουργούν για μια ιογενή λοίμωξη. Εάν έχετε πόνο ή υψηλό πυρετό, ένα ήπιο παυσίπονο όπως η ακεταμινοφαίνη (Tylenol) μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Εάν ο πονόλαιμος είναι σοβαρός και διαρκεί περισσότερο από μία εβδομάδα, ενημερώστε τον γιατρό σας.