Το σεξ και η σεξουαλικότητα αποτελούν σημαντικά στοιχεία της υγείας των ενηλίκων. Η σεξουαλική υγεία δεν είναι μόνο σωματική, αλλά περιλαμβάνει επίσης τα συναισθήματα, τις σχέσεις και την ευρύτερη ποιότητα ζωής.

Παρά τον σημαντικό ρόλο που έχουν τόσο ο ύπνος όσο και το σεξ στη συνολική ευεξία, η μεταξύ τους σχέση έχει συχνά παραβλεφθεί. Ευτυχώς, όμως, η διεύρυνση των γνώσεων στις επιστήμες υγείας έχει αρχίσει να αποκαλύπτει μια σημαντική, αμφίδρομη σχέση μεταξύ σεξ και ύπνου.

Αν και πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες, η αναγνώριση των συνδέσεων μεταξύ ύπνου και σεξ μπορεί να δημιουργήσει ευκαιρίες για την ενίσχυση καθενός από αυτούς τους σημαντικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην υγεία των ενηλίκων.

Στοιχεία υγιούς ύπνου και σεξ

Ο ύπνος και η σεξουαλικότητα είναι σύνθετα και αφορούν τόσο το μυαλό όσο και το σώμα. Η επανεξέταση των βασικών στοιχείων του υγιούς ύπνου και του σεξ επιτρέπει μια πιο ολοκληρωμένη κατανόηση της μεταξύ τους σχέσης.

Ύπνος

Ο ύπνος είναι απαραίτητος για την ανάκαμψη και ο καλός ύπνος προϋποθέτει επαρκή ξεκούραση, η οποία είναι τουλάχιστον επτά ώρες ύπνου ανά νύχτα για τους περισσότερους ενήλικες.

Η ποιότητα του ύπνου είναι επίσης ζωτικής σημασίας. Ένας τυπικός νυχτερινός ύπνος αποτελείται από διάφορους κύκλους ύπνου, καθένας από τους οποίους αποτελείται από επιμέρους στάδια ύπνου. Ο συνεχής ύπνος χωρίς διακοπή επιτρέπει σε αυτά τα στάδια να εκτυλίσσονται σωστά, επιτρέποντας τον πραγματικά αναζωογονητικό ύπνο.

Είναι ενδιαφέρον ότι υπάρχουν διαφορές με βάση το φύλο και το φύλο στον τρόπο λειτουργίας του ύπνου, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα να κοιμάται κανείς καλά.

Μελέτες εκτιμούν ότι περίπου το 33% των ανδρών και το 45% των γυναικών αντιμετώπισαν τουλάχιστον ήπια σεξουαλικά προβλήματα τον τελευταίο χρόνο, ενώ περίπου το 13% των ανδρών και το 17% των γυναικών είχαν πιο σοβαρά προβλήματα που τους προκαλούσαν δυσφορία.

Πώς ο ύπνος επηρεάζει το σεξ;

Η στέρηση ύπνου έχει συσχετιστεί με μειωμένη σεξουαλική επιθυμία και διέγερση στις γυναίκες. Κατά συνέπεια, η αϋπνία, μία από τις πιο κοινές διαταραχές του ύπνου, μπορεί να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για σεξουαλική δυσλειτουργία. Η έλλειψη ύπνου και ο διαταραγμένος ύπνος έχουν επίσης συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας

Η εργασία σε μη κανονικά ωράρια, γνωστή ως εργασία σε βάρδιες, μπορεί να διαταράξει τον κιρκάδιο ρυθμό ενός ατόμου και να αυξήσει τον κίνδυνο σεξουαλικών προβλημάτων.

Ο κακός ύπνος μπορεί επίσης να εμποδίσει το σεξ λόγω της επίδρασής του στην ψυχική υγεία. Για παράδειγμα, η έλλειψη ύπνου μπορεί να κάνει πιο πιθανή τη σύγκρουση με τον σύντροφο, καλλιεργώντας μια συναισθηματική κατάσταση που αυξάνει το στρες, μειώνει την οικειότητα και αποτρέπει μια ικανοποιητική σεξουαλική ζωή.

Η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί συχνά να συμβάλει σε καλύτερο ύπνο. Μετά από έναν οργασμό, το σώμα απελευθερώνει ορμόνες, όπως η ωκυτοκίνη και η προλακτίνη, που μπορούν να προκαλέσουν ευχάριστα και χαλαρωτικά συναισθήματα. Το σεξ μειώνει επίσης τα επίπεδα της ορμόνης κορτιζόλης, η οποία σχετίζεται με το στρες.

Το σεξ με τον σύντροφο σας μπορεί να ενισχύσει αυτή την ορμονική απόκριση και να διευκολύνει μεγαλύτερα συναισθήματα εγγύτητας και οικειότητας που ευνοούν τον ύπνο.

Ωστόσο, όταν και τα δύο άτομα επιτυγχάνουν οργασμό κατά τη διάρκεια του σεξ, η διαφορά στην υπνηλία δεν είναι πλέον στατιστικά σημαντική. Με αυτόν τον τρόπο, η συσχέτιση υπνηλίας και σεξ για τους άνδρες σε ετεροφυλόφιλες σχέσεις μπορεί, εν μέρει, να αντανακλά μια διαφορά στην ικανοποίηση και τον οργασμό που επιτυγχάνεται κατά τη διάρκεια του σεξ με τη σύντροφο.

Η σεξουαλική υγεία μπορεί να περιλαμβάνει εκτεταμένες πτυχές του σεξ και της σεξουαλικότητας. Η βελτίωση της σεξουαλικής υγείας, συμπεριλαμβανομένου του τακτικού, ικανοποιητικού σεξ, μπορεί να ενισχύσει την ευεξία σας και να διευκολύνει τον καλύτερο ύπνο.

 

Πηγή: https://www.sleepfoundation.org/