Ξυπνάτε μέσα στη νύχτα και παρόλο που νυστάζετε δεν μπορείτε να ξανακοιμηθείτε με αποτέλεσμα να μην απολαμβάνετε τον ύπνο σας; Γιατί συμβαίνει άραγε αυτό; Μελέτες που έχουν γίνει μάς δίνουν 7 πιθανούς λόγους. Ας τους δούμε παρακάτω:

Υψηλό σάκχαρο αίματος

Η υψηλή περιεκτικότητα σακχάρου στο αίμα προκαλεί συχνοουρία, γιατί όταν η γλυκόζη του αίματος είναι αυξημένη, τα νεφρά προσπαθούν να την αποβάλουν μέσω των ούρων. Για αυτόν τον λόγο εάν είστε διαβητικός ή προδιαβητικός ενδέχεται να ουρείτε πιο συχνά από τους υπόλοιπους, με αποτέλεσμα να διακόπτεται ο ύπνος σας αρκετές φορές, ειδικά μέσα στη νύχτα.

Υψηλή ινσουλίνη

Η ινσουλίνη σχετίζεται με τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Όταν ο οργανισμός μας δεν επεξεργάζεται με σωστό τρόπο την ινσουλίνη ή αν δεν έχει αρκετές ποσότητες ινσουλίνης, η ζάχαρη παραμένει στο αίμα μας αντί να μεταφερθεί στα κύτταρα για να παράγει ενέργεια. Όταν λοιπόν, υπάρχει περιττή γλυκόζη στο αίμα, τα νεφρά μας αρχίζουν να δουλεύουν περισσότερο για να την αποβάλουν, με αποτέλεσμα τη συχνοουρία.  

Υψηλή κορτιζόλη

Η κορτιζόλη, γνωστή και ως «ορμόνη του στρες», ενδέχεται να διαταράσσει τον κύκλο του ύπνου μας, με αποτέλεσμα να ξυπνάμε μέσα στη νύχτα ή να μην μπορούμε να κοιμηθούμε για πολλές ώρες μέσα στη νύχτα, σκεπτόμενοι όλες τις υποχρεώσεις που έχουμε.

Κατανάλωση καφέ ή τσαγιού

Η καφεΐνη είναι διεγερτικό που αυξάνει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου, του νευρικού συστήματος και την κυκλοφορία χημικών ουσιών. Μειώστε την κατανάλωση και πίνετε καφεΐνη μόνο το πρωί.

Τεχνητό φως

Το φως του κινητού και άλλων συσκευών που έχουμε δίπλα μας μέχρι να κλείσουμε τα μάτια μας, επηρεάζει το βιολογικό μας ρολόι και δεν μας αφήνει να κοιμηθούμε.

Υπνική άπνοια

Η υπνική άπνοια χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια απόφραξης ή μερικής σύμπτωσης των ανώτερων αεραγωγών, τα οποία συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτές οι αναπνευστικές διαταραχές έχουν δύο σημαντικές επιπλοκές: επεισόδια υποξίας τα οποία εναλλάσσονται με περιόδους φυσιολογικής οξυγόνωσης και αφυπνίσεις που επαναφέρουν τη ροή του αέρα, αλλά οδηγούν σε κακή ποιότητα του ύπνου. Αυτή η διαταραχή του ύπνου επηρεάζει αρνητικά τον μεταβολισμό της γλυκόζης και συμβάλλει στην εμφάνιση αντίστασης στην ινσουλίνη και του σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ.

Η ανισορροπία του pH

Όταν τα επίπεδα του pH είναι εκτός ισορροπίας και το σώμα είναι πιο όξινο, είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουμε διαταραχές ύπνου και αϋπνία, λόγω έλλειψης ζωτικών θρεπτικών συστατικών, όπως ασβέστιο και μαγνήσιο.

Πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας ή τον ειδικό επιστήμονα στον ύπνο για οποιαδήποτε απορία έχετε.