Αν ροχαλίζετε, έχετε άπνοια ύπνου

Μύθος. Μέχρι και οι μισοί ενήλικες ροχαλίζουν τακτικά, αλλά μόνο το 2%-4% έχει αποφρακτική άπνοια ύπνου. Η μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο είναι ότι αν έχετε άπνοια, σταματάτε να αναπνέετε ξανά και ξανά κατά τη διάρκεια της νύχτας, μερικές φορές εκατοντάδες φορές. Πράγματα όπως η ρινική συμφόρηση ή το σχήμα του στόματος και του λαιμού σας μπορούν να προκαλέσουν το συνηθισμένο ροχαλητό. Η άπνοια είναι πολύ πιο σοβαρή – συνδέεται με προβλήματα υγείας, όπως οι καρδιακές παθήσεις, και χρειάζεται θεραπεία από γιατρό.

Οι ηλικιωμένοι ροχαλίζουν περισσότερο

Γεγονός. Οι άνθρωποι κάθε ηλικίας, ακόμη και τα παιδιά, μπορούν να ροχαλίζουν. Αλλά καθώς μεγαλώνετε, οι μύες του λαιμού και η γλώσσα σας χαλαρώνουν ακόμη περισσότερο ενώ κοιμάστε. Αυτό τους κάνει να δονούνται καθώς αναπνέετε – και αυτό είναι που προκαλεί το ροχαλητό.)

Το ροχαλητό σημαίνει ότι κοιμάστε βαθιά

Μύθος. Στην τηλεόραση, ένας χαρακτήρας που κοιμάται βαθιά συχνά πριονίζει κορμούς (συνήθως για κωμικό αποτέλεσμα). Αλλά στην πραγματικότητα, αν ροχαλίζετε, μπορεί να έχετε να κάνετε με αποφρακτική άπνοια ύπνου. Αυτή η πάθηση σας ξυπνάει και διαταράσσει τους κύκλους του ύπνου σας, γεγονός που σας εμποδίζει να έχετε πραγματικά ξεκούραστο ύπνο. Ως αποτέλεσμα, τα άτομα με άπνοια είναι πιο πιθανό να έχουν και αϋπνία.

Οι πλευρικοί ύπνοι ροχαλίζουν λιγότερο

Γεγονός. Το ροχαλητό είναι συνήθως χειρότερο όταν κοιμάστε ανάσκελα, επειδή η βαρύτητα τραβάει το λαιμό σας, γεγονός που κάνει τους αεραγωγούς σας στενότερους. Η αλλαγή της θέσης ύπνου δεν θα σας θεραπεύσει μαγικά από το ροχαλητό, αλλά μπορεί να βοηθήσει.

Οι γυναίκες σπάνια ροχαλίζουν

Μύθος. Αν και είναι αλήθεια ότι οι άνδρες είναι πιο πιθανό να ροχαλίζουν και να έχουν υπνική άπνοια, αυτό δεν σημαίνει ότι οι γυναίκες δεν ροχαλίζουν. Περίπου μία στις τέσσερις γυναίκες ροχαλίζει τουλάχιστον μερικές φορές την εβδομάδα. Η εγκυμοσύνη και η εμμηνόπαυση μπορεί να το επιδεινώσουν.

Το ροχαλητό μπορεί να χαλάσει τη διάθεσή σας

Γεγονός. Εάν έχετε αποφρακτική άπνοια ύπνου, μπορεί να έχετε προβλήματα συγκέντρωσης, προβλήματα μνήμης, ιδιοτροπία και κατάθλιψη. Το ροχαλητό επηρεάζει τη διάθεση και των παιδιών: Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα παιδιά προσχολικής ηλικίας που ροχαλίζουν είναι πιο πιθανό να είναι αγχώδη και συναισθηματικά αντιδραστικά.

Τα υπνωτικά χάπια μπορούν να βοηθήσουν

Μύθος. Αν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, μπορεί να αναρωτιέστε αν ένα υπνωτικό θα μπορούσε να βοηθήσει. Αλλά πολλά υπνωτικά χάπια  και τα φάρμακα που κυκλοφορούν χωρίς συνταγή, χαλαρώνουν τους μύες σας, χειροτερεύοντας το ροχαλητό.

Μπορεί να είστε λίγο αφυδατωμένοι

Γεγονός. Αν δεν πίνετε αρκετό νερό, οι ρινικές διόδους και το στόμα σας μπορεί να στεγνώσουν, καθιστώντας το ροχαλητό πιο πιθανό. Φροντίστε να λαμβάνετε αρκετά υγρά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η χρήση ενός υγραντήρα στο υπνοδωμάτιό σας μπορεί επίσης να βοηθήσει, πιθανώς διευκολύνοντας τη συμφόρηση.

Ένα νυχτερινό ποτό θα βοηθήσει

Μύθος. Είναι αλήθεια ότι το αλκοόλ σας κάνει να κοιμάστε γρήγορα, αλλά θα ξυπνάτε πιο συχνά κατά το δεύτερο μισό της νύχτας. Επίσης, το αλκοόλ χαλαρώνει τους μυς του λαιμού σας, γεγονός που μπλοκάρει τον αεραγωγό σας και κάνει πιο πιθανό το ροχαλητό.

Πηγή κειμένου: webmd.com