Ενώ σχεδόν οι μισοί ενήλικες ροχαλίζουν περιστασιακά, το ροχαλητό δεν είναι τόσο συχνό στα παιδιά. Αν λοιπόν τα παιδιά σας ροχαλίζουν, είναι αυτό λόγος ανησυχίας;

Κατά μέσο όρο, μόλις 1 στα 10 παιδιά ροχαλίζει”, λέει ο παιδοωτορινολαρυγγολόγος Brandon Hopkins, MD. “Αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει πρόβλημα“.

Τι μπορεί να προκαλέσει το ροχαλητό ενός παιδιού;

Η πιο τυπική αιτία του ροχαλητού στα παιδιά έχει να κάνει με την περίσσεια ή την απόφραξη του ιστού στο λαιμό.

Στα παιδιά, οι μεγάλες αμυγδαλές και οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις αποτελούν συχνά πηγή ογκώδους ιστού στο λαιμό και του ροχαλητού που προκύπτει.

Άλλα θέματα που μπορεί να προκαλέσουν το ροχαλητό του παιδιού σας περιλαμβάνουν:

Αλλεργίες.

Λοιμώξεις του λαιμού.

Άσθμα.

Αποκλίνον διάφραγμα (όταν ο χόνδρος χωρίζει τη ρινική δίοδο άνισα, αφήνοντας τη μία πλευρά στενότερη).

Άπνοια ύπνου.

Πότε το ροχαλητό είναι λόγος ανησυχίας;

Μιλήστε με τον παιδίατρό σας εάν παρατηρήσετε αυτές τις κόκκινες σημαίες, οι οποίες μπορεί να σηματοδοτούν άπνοια ύπνου:

1.Το παιδί σας ροχαλίζει τις περισσότερες νύχτες της εβδομάδας.

2.Ακούτε συχνά ροχαλητό κατά τη διάρκεια της νύχτας.

3.Το ροχαλητό είναι πολύ θορυβώδες.

4.Το παιδί σας κοιμάται συστηματικά με το στόμα ανοιχτό και το πηγούνι ή το λαιμό τεντωμένο.

5.Ακούτε το παιδί σας να κάνει παύσεις ή να λαχανιάζει κατά τη διάρκεια του ύπνου.

“.Η υπνική άπνοια μπορεί να οδηγήσει σε ημερήσια κόπωση και κακή απόδοση κατά τη διάρκεια της ημέρας, δημιουργώντας προβλήματα συγκέντρωσης ή προσοχής!

Δεν είναι συχνή στα παιδιά, αλλά όταν η υπνική άπνοια είναι σοβαρή, μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους για την υγεία της καρδιάς και των πνευμόνων.

Μερικά παιδιά είναι πιο επιρρεπή στο ροχαλητό;

Τα υπέρβαρα παιδιά και τα παιδιά που γεννιούνται πρόωρα είναι πιο πιθανό να ροχαλίζουν. Το ροχαλητό είναι επίσης πιο διαδεδομένο σε παιδιά που έχουν:

1.Κρανιοπροσωπικές διαταραχές (συχνά από γενετικές ανωμαλίες, όπως σχιστία του ουρανίσκου ή σχιστία του χείλους, ή από τραύμα).

2.Ορισμένες γενετικές διαταραχές (όπως το σύνδρομο Down).

3.Ορισμένες νευρομυϊκές διαταραχές (όπως η εγκεφαλική παράλυση και η μυϊκή δυστροφία).

4.Δρεπανοκυτταρική νόσος.

Τι πληροφορίες χρειάζεται ο παιδίατρός σας για να κάνει διάγνωση;

  • Πριν από την επίσκεψη του παιδιού σας στο γιατρό, ξεκινήστε ένα ημερολόγιο ύπνου. Παρατηρήστε και καταγράψτε τις συνήθειες του ύπνου του παιδιού σας, ξεκινώντας περίπου μία ώρα αφότου πάει για ύπνο.
  • Παρακολουθήστε πόσες νύχτες της εβδομάδας εμφανίζεται το ροχαλητό και αν συμβαίνει συχνά ή μόνο περιστασιακά κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ποιοι τύποι θεραπείας είναι διαθέσιμοι;

Ο στόχος είναι να αποκατασταθεί ο ξεκούραστος ύπνος του παιδιού σας.  Όταν το ροχαλητό το εμποδίζει αυτό, υπάρχουν διάφορες θεραπευτικές επιλογές.

  1. Εάν το πρόβλημα είναι μεγάλες αμυγδαλές ή αδενοειδείς εκβλαστήσεις, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεσή τους. Εάν το υπερβολικό βάρος αποτελεί πρόβλημα, μπορείτε να συνεργαστείτε με τον παιδίατρό σας για να βοηθήσετε το παιδί σας να χάσει λίγο βάρος.

Όταν το υποκείμενο πρόβλημα είναι η υπνική άπνοια, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει απώλεια βάρους – ή ενδεχομένως χειρουργική επέμβαση.