Στην διεθνή βιβλιογραφία δεν υπάρχει απόλυτη συμφωνία για το ποια πρέπει να είναι ακριβώς η μετεγχειρητική φροντίδα των ασθενών με ρινοκολπίτιδα με η χωρίς πολύποδες. Αυτό που ακολουθώ προσωπικά βασίζεται στα στοιχεία που προκύπτουν μεχρι τώρα από σχετικές έρευνες και την ευκολία ή μη με την οποία μπορεί ο Έλληνας ασθενής να τα ακολουθήσει.

Συγκεκριμένα στην πρώτη μετεγχειρητική περίοδο 30 ημερών (φάση κρουστών και φάση λεμφοιδήματος) χρησιμοποιώ ρινοπλύσεις υψηλού όγκου (Sinus rinse) με μια αμπούλα φλουτικαζόνης εντος του μπουκαλιού πρωί και βράδυ και με τον ασθενή σε θέση κεφαλής προς τα κάτω. Συνδυαστικά δίνω στους ασθενείς να βάζουν ένα ελαιώδες διάλυμα μαστιχέλαιου 1% για την ευκολότερη αποκόλληση των κρουστών και την αντιφλεγμονώδη δράση του διαλύματος.

Με τον ανωτέρω συνδυασμό η προσπάθεια μου είναι να πραγματοποιώ λιγότερο debridement και να έχω την όσο το δυνατόν πιο ομαλή επούλωση της περιοχής. Σε περίπτωση οστεΐτιδας στην αξονική τομογραφία προεγχειρητικά προσθέτω και χαμηλή δόση αντιβίωσης. Στην συνέχεια και εφόσον έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό η επούλωση ακολουθεί αγωγή με τοπικά στεροειδή με την χρήση κατά προτίμηση νεφελοποιητή που προσφέρει πιο ομοιόμορφη και μεγαλύτερη διάρκεια δράσης των στεροειδών στον ρινικό βλεννογόνο.

Κωνσταντινίδης Ιορδανης, Επίκουρος Καθηγητής ΩΡΛ ΑΠΘ