Τι είναι η αλλεργική ρινίτιδα

Εκτός από τις ρινίτιδες που οφείλονται σε ιούς (π.χ. αδενοιούς, ρινοιούς), υπάρχουν δύο τύποι ρινίτιδας, η αλλεργική ρινίτιδα και η μη-αλλεργική ρινίτιδα.

Η μη-αλλεργική ρινίτιδα εμφανίζεται όταν επιδρούν εξωγενείς παράγοντες, όπως είναι οι ρύποι, ο καπνός, τα καθαριστικά, τα λευκαντικά, τα αρώματα, οι αλλαγές της θερμοκρασίας.

Η αλλεργική ρινίτιδα προκαλείται από αλλεργική φλεγμονή του ρινικού βλεννογόνου και των παραρρίνιων κόλπων, όταν ο ανθρώπινος οργανισμός αντιδράει υπερβολικά στα αλλεργιογόνα.

Ως αλλεργιογόνα χαρακτηρίζουμε διάφορες «αθώες» ουσίες διασκορπισμένες στο περιβάλλον, όπως για παράδειγμα στα ακάρεα της οικιακής σκόνης, στις γύρεις των φυτών, στο δηλητήριο της μέλισσας και της σφήκας, στα επιθήλια των ζώων, σε διάφορα τρόφιμα και σε αντιβιοτικά. Ο οργανισμός κάποιων ατόμων, αντιλαμβάνεται τα αλλεργιογόνα ως απειλή για τον οργανισμό και ενεργοποιεί μηχανισμούς άμυνας για την εξάλειψή τους. Η αλλεργική ρινίτιδα είναι μία από τις πιθανές εκδηλώσεις της αλλεργίας σε ένα άνθρωπο, όπως και το άσθμα ή η ατοπική δερματίτιδα. Στην εκδήλωση αλλεργικής ρινίτιδας η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο.

Η αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να είναι εποχική ή χρόνια και τα συμπτώματά της ποικίλουν.Τα κυριότερα συμπτώματα είναι ρινική καταρροή και συμφόρηση, συνεχή φτερνίσματα, κνησμός, ερεθισμός στα μάτια, δυσκολία στην αναπνοή, βήχας, οιδήματα, υπερευαισθησία, πονοκέφαλοι και κόπωση.

Οι ευπαθείς ομάδες

Άτομα με άσθμα, ρινικούς πολύποδες και ιγμορίτιδα εμφανίζουν συχνά αλλεργική ρινίτιδα. Αν λοιπόν υποφέρετε από τα παραπάνω συμπτώματα, πιθανόν να έχετε αλλεργική ρινίτιδα. Σε αυτήν την περίπτωση συνιστάται να επισκεφτείτε τον κατάλληλο ιατρό για να προσδιορίσει ποια ομάδα αλλεργιογόνων βλάπτει την υγεία σας. Δερματικά τεστ αλλεργίας και εξετάσεις αίματος δίνουν από κοινού μία ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με τα αλλεργιογόνα που σας επηρεάζουν.

Αντιμετώπιση

Εφόσον βγείτε θετικός στις εξετάσεις αλλεργίας, μπορείτε να καταπολεμήσετε την αλλεργική ρινίτιδα με φυσικό τρόπο και με φάρμακα. Η αποφυγή της επαφής με γνωστά αλλεργιογόνα, στα οποία είναι κάποιος ευαίσθητος, (π.χ. άνθη ελιάς, οικιακά ζώα) είναι η προφανής λύση, όπως και η ενίσχυση του ανασοποιητικού συστήματος με σωστή διατροφή και άσκηση.

Βασικά φάρμακα που χρησιμοποιούμε στην αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας είναι τα αντιισταμινικά, τα κορτιζονούχα ρινικά spray και τα αποσυμφορητικά. Η απευαισθητοποίηση σε ειδικά αλλεργιογόνα είναι εξάλλου μια καλή επιλογή σε σοβαρές αλλεργικές εκδηλώσεις.

H Getremed, μέσω των προϊόντων φαρμακείου της, προσφέρει λύσεις στον τομέα της Ωτορινολαρυγγολογίας. Συστήματα ρινικών πλύσεων, gel ρινικής ξηρότητας, σπρέι ξηροστομίας, ρινικοί διαστολείς ανακουφίζουν και αναβαθμίζουν αποτελεσματικά την ποιότητα της καθημερινής ζωής των ασθενών.

Δρ. Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος
Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος – Φωνίατρος