Έχετε ποτέ ρωτήσει τον εαυτό σας: “Υπάρχει πιθανότητα να έχω λίπος στη γλώσσα;”

Δεν είναι ένα ερώτημα που δεν έχει απάντηση. Εάν είστε ένας από τους 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως που υποφέρουν από Αποφρακτική Άπνοια Ύπνου, η λιπαρή γλώσσα μπορεί να είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο ροχαλίζετε, πνίγεστε, ή αναπνέετε περιοδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας, καταστρέφοντας τον ύπνο σας και ενδεχομένως την υγεία σας.

“Η ερώτηση τότε ήταν αν μειώσετε το λίπος στη γλώσσα σας, θα βελτιωθεί η Άπνοια Ύπνου σας;” και η απάντηση είναι “ναι”, σύμφωνα με τον ειδικό στον ύπνο Penn Medicine Dr. Richard Schwab, ο οποίος είναι ο κύριος συγγραφέας μιας νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε.

Η παχυσαρκία αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για την πάθηση.

Μια προηγούμενη μελέτη του Schwab και της ομάδας του είχε βρει παχύσαρκους ανθρώπους με Αποφρακτική Άπνοια Ύπνου, οι οποίοι εμφάνισαν υψηλότερα ποσοστά λίπους στη γλώσσα συγκριτικά με άλλους παχύσαρκους με σημαντικά μεγάλο μέγεθος γλώσσας, αλλά χωρίς να πάσχουν από Αποφρακτική Άπνοια Ύπνου.

Η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι μπορείτε να μειώσετε το ποσοστό λίπους στη γλώσσα σας καθώς χάνετε παράλληλα και το συνολικό σωματικό σας λίπος.

“Αυτή η μελέτη δείχνει ότι η μείωση του υπερβολικού λίπους γενικά μπορεί να μειώσει το μέγεθος της γλώσσας”, δήλωσε ο Δρ. Raj Dasgupta, ειδικός ύπνου στο Keck Medicine στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Στη νέα δημοσίευση, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν απεικόνιση μαγνητικής τομογραφίας για να μετρήσουν την επίδραση στους άνω αεραγωγούς της απώλειας βάρους 10% σε 67 παχύσαρκους ασθενείς. Οι εικόνες έδειξαν ότι η μείωση του λίπους της γλώσσας ήταν ο πρωταρχικός λόγος που η συνολική βαθμολογία της Άπνοιας Ύπνου βελτιώθηκε κατά 31%.

“Στην πραγματικότητα, όσο περισσότερο χάσατε από τη γλώσσα, τόσο περισσότερο βελτιώθηκε η άπνοιά σας”, δήλωσε ο Schwab, ο οποίος είναι συν-διευθυντής του Penn Sleep Center στην Penn Medicine.

Ποιο το κόστος από την Άπνοια Ύπνου

Η Αποφρακτική Άπνοια Ύπνου είναι επικίνδυνη για την υγεία μας. Μπορεί να βλάψει τη λευκή ουσία του εγκεφάλου, να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, να συμβάλει στην κατάθλιψη και να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου και διαβήτη.

Στην Αμερική, όπου περίπου 30 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν Αποφρακτική Άπνοια Ύπνου, το κόστος για την κοινωνία σε χαμένη παραγωγικότητα, ατυχήματα και υγειονομική περίθαλψη εκτιμάται ότι είναι 150 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, σύμφωνα με μια μελέτη που ανατέθηκε από την American Academy of Sleep Medicine.

Η διάγνωση και η θεραπεία όλων των Αμερικανών θα μπορούσε να εξοικονομήσει περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο, σύμφωνα με τη μελέτη.

Επιλογές θεραπείας

Επί του παρόντος, η πρότυπη θεραπεία για Αποφρακτική Άπνοια Ύπνου είναι συνεχής θετική πίεση των αεραγωγών, γνωστή ως θεραπεία CPAP. Οι άνθρωποι φορούν μια συσκευή πάνω από τη μύτη και το στόμα τους που συνδέεται με ένα μηχάνημα που φυσάει αέρα στο στόμα τους, διατηρώντας έτσι τον αεραγωγό ανοιχτό.

Εκτός από τις ερεθιστικές παρενέργειες, όπως η συμφόρηση, η ρινική καταρροή, η ξηροστομία και οι ρινορραγίες, πολλοί άνθρωποι – και οι σύντροφοί τους – δυσκολεύονται να κοιμηθούν μακροπρόθεσμα με τους σωλήνες, τις μάσκες και το θόρυβο της μηχανής CPAP. Μια μελέτη του 2016 εξέτασε δεδομένα πάνω από 20 χρόνια και διαπίστωσε ότι το ποσοστό μη συμμόρφωσης κυμάνθηκε στο 34% κατά τη διάρκεια των δύο δεκαετιών.

Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο και τη σοβαρότητα της Αποφρακτικής Άπνοιας Ύπνου, αλλά υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με Αποφρακτική Άπνοια Ύπνου που δεν είναι υπέρβαροι, δήλωσε ο Dasgupta. Αυτό σημαίνει ότι κάτι άλλο μπορεί να παίζει.

“Τι είναι εκείνο που θα μπορούσε να μπλοκάρει ή να φράξει τους ανώτερους αεραγωγούς; Είναι οι αμυγδαλές, το στόμα, ο μαλακός ουρανίσκος και η γλώσσα”, δήλωσε ο Dasgupta.

“Εκτός από τη γλώσσα, η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η απώλεια βάρους επίσης μείωσε το μέγεθος του μυός της γνάθου που ελέγχει το μάσημα και τους μυς σε κάθε πλευρά του αεραγωγού, αλλά καμία από αυτές τις μειώσεις δεν ήταν τόσο σημαντική όσο η απώλεια του λίπους της γλώσσας.”, η Schwab είπε.

Το εύρημα μπορεί να ανοίξει νέες οδούς θεραπείας που εστιάζουν μοναδικά στη μείωση του μεγέθους της γλώσσας, όπως η κρύα γλυπτική που χρησιμοποιείται επί του παρόντος στο λίπος του στομάχου, δήλωσε ο Schwab. Χρειάζεται επίσης περισσότερη έρευνα, είπε, για να πειραματιστεί εάν ορισμένες δίαιτες μπορεί να επιταχύνουν την απώλεια λίπους στη γλώσσα και αν υπάρχουν ορισμένες ασκήσεις που βοηθούν.

Για παράδειγμα, μικρές μελέτες έχουν δείξει ότι παίζοντας πνευστά όργανα μπορεί να λειτουργήσει εν μέρει ως εναλλακτική θεραπεία για όσους δεν μπορούν να διαχειριστούν μια μηχανή CPAP. “Υπάρχει επίσης ανάγκη να κατανοήσουμε περισσότερα για το γιατί η γλώσσα έχει λίπος”, είπε ο Schwab. “Είναι ένας μυς που χρησιμοποιούμε για να μιλάμε, να αναπνέουμε, να τρώμε, γιατί να έχει λίπος;”, δήλωσε ο Schwab. “Δεν το καταλαβαίνουμε, δεν γνωρίζουμε αν το λίπος είναι εν μέρει γενετικό ή αν εν μέρει σχετίζεται με την παχυσαρκία, αλλά νομίζω ότι είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τη θεραπεία της Άπνοιας Ύπνου.”