Έχετε ακούσει ποτέ το ρητό “Οι άντρες είναι από τον Άρη, οι γυναίκες είναι από την Αφροδίτη”; Η δημοφιλής φράση που μιλάει για τις διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι γνωστή – για κάποιο λόγο! Μήπως όμως υπάρχουν διαφορές και στις διαταραχές ύπνου ανάμεσα στα δύο φύλα;

Επομένως, όταν πρόκειται για διαταραχές στον ύπνο, θα μπορούσαν οι άντρες και οι γυναίκες να τις βιώσουν διαφορετικά μεταξύ τους και, ως εκ τούτου, να τους επηρεάσουν με διαφορετικούς τρόπους;

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Clinical Sleep Medicine έχει διερευνήσει αυτή την προοπτική και έχει δημοσιεύσει την πρόταση ότι αυτή η τροχιά σκέψης είναι ακριβής – ανακαλύπτοντας ότι όταν πρόκειται για διαταραχές του ύπνου, οι άνδρες και οι γυναίκες επηρεάζονται πράγματι διαφορετικά.

Η έρευνα δεν είναι μόνο ενδιαφέρουσα, αλλά προκαλεί το ερώτημα: Αν οι άνδρες και οι γυναίκες επηρεάζονται διαφορετικά από τις διαταραχές του ύπνου, είναι ειδικοί τύποι θεραπειών που ταιριάζουν περισσότερο στους άνδρες και τις γυναίκες από άλλες;

Πώς επηρεάζονται οι άνδρες και οι γυναίκες από διαταραχές ύπνου;

Είναι γνωστό ότι η συνηθέστερη διαταραχή του ύπνου που επηρεάζει τα δύο φύλα είναι η Αποφρακτική Άπνοια Ύπνου (OSA), αλλά είναι ενδιαφέρον ότι οι άντρες είναι πιο πιθανό να διαγνωστούν με Άπνοια Ύπνου από τις γυναίκες.

Όμως, δεν είναι όλα τα νέα καλά – ενώ οι άντρες μπορεί να είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν Άπνοια Ύπνου σε σύγκριση με τις γυναίκες, μια νέα αυστραλιανή μελέτη διαπίστωσε ότι τα συμπτώματα διαταραχής του ύπνου δεν είναι υπερβολικά ευνοϊκά για τις γυναίκες σε σύγκριση με το πώς οι διαταραχές του ύπνου επηρεάζουν τους άνδρες.

Η εθνική μελέτη, που διεξήχθη από τους ερευνητές του ύπνου στο Queensland, εξέτασε 744 ασθενείς που έλαβαν υγειονομική περίθαλψη σχετιζόμενη με τον ύπνο κατά τη διάρκεια μιας διετούς περιόδου, μαθαίνοντας ότι οι γυναίκες διέφεραν στα αναφερόμενα συμπτώματα διαταραχών ύπνου.

Ενώ αυτή η μελέτη διαπίστωσε ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες ήταν πιθανό να παρουσιάσουν συμπτώματα της Άπνοιας Ύπνου σε παρόμοια ηλικία, τα συμπτώματα που παρουσίαζαν και το αποτέλεσμα στη ζωή τους ήταν διαφορετικά. Οι γυναίκες μπορεί να είναι πιο πιθανό από τους άνδρες να επηρεάζονται από τις καταστάσεις ύπνου που μπορεί να επηρεάσουν τον ύπνο τους τη νύχτα και μπορεί να προκαλέσουν υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Οι γυναίκες μπορεί επίσης να έχουν μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας να συγκεντρωθούν και να θυμηθούν τα πράγματα λόγω υπνηλίας ή κούρασης. Αντίθετα, το ροχαλητό στους άντρες ήταν πιο πιθανό από το ροχαλητό στις γυναίκες να αναγκάσει τους συντρόφους να κοιμούνται σε διαφορετικούς χώρους.

Εδώ υπάρχει ένα δίλημμα. Επειδή τα συμπτώματα που έχουν διαπιστωθεί από τις γυναίκες δεν είναι αποκλειστικά για την Άπνοια Ύπνου, διατρέχουν τον κίνδυνο ύπαρξης διαταραχής του ύπνου, αλλά με λανθασμένη διάγνωση.