Στις μέρες μας ακόμα, υπάρχουν αρκετοί μύθοι που σχετίζονται με τον ύπνο και είναι πιστευτοί σε πολλούς ανθρώπους, παρόλο που μπορούν να βλάψουν την υγεία μας. Αυτοί οι μύθοι θα πρέπει να καταρριφθούν, γιατί όπως πολύ καλά γνωρίζουμε η κακή ποιότητα ύπνου προκαλεί μεταξύ άλλων κούραση, έλλειψη συγκέντρωσης και κακή διάθεση. Ας δούμε ποιοι είναι αυτοί οι μύθοι γύρω από τον ύπνο και γιατί δεν είναι αληθινοί!

Μύθος 1: Μπορώ να ανταπεξέλθω με 5 ή και λιγότερες ώρες ύπνου!

Μακάρι να ήταν αλήθεια αυτό, αλλά δυστυχώς δεν είναι! Η πολυάσχολη καθημερινότητά μας μάς κάνει να θεωρούμε τον ύπνο ως ένα εμπόδιο ή ακόμα και μία πολυτέλεια. Η αλήθεια είναι πως μία πλήρης νύχτα ύπνου είναι το κλειδί για την υγεία μας και ο χαμένος ύπνος μπορεί να έχει μία σειρά ανεπιθύμητων επιπτώσεων στην παραγωγικότητά μας, στη σωματική και πνευματική μας υγεία και γενικά στην ευεξία μας.

Όταν δεν έχουμε έναν ολοκληρωμένο ποιοτικό ύπνο, είναι πιο πιθανό να είμαστε υπέρβαροι, να έχουμε ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα, να έχουμε έλλειψη συγκέντρωσης και προσοχής. Επίσης, οι κίνδυνοι για ασθένειες όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος, ο διαβήτης και το Αλτσχάιμερ αυξάνονται όταν στερούμαστε συνεχώς τον ύπνο μας.

Για να το αποτρέψουμε αυτό, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να έχουμε 7-9 ώρες ποιοτικού ύπνου κάθε βράδυ.

Μύθος 2: Όσο περισσότερο κοιμάμαι, τόσο το καλύτερο!

Δεν ισχύει αυτό, γιατί μελέτες έχουν δείξει πως η υπερυπνία μπορεί να είναι εξίσου επιζήμια με την αϋπνία ή τον ανεπαρκή ύπνο. Στην πραγματικότητα, ο πολύς ύπνος συνδέεται με πολλά προβλήματα υγείας, ίδια με αυτά της έλλειψης ύπνου, όπως:

Αν διαπιστώσετε πως κοιμάστε περισσότερες από 8 με 9 ώρες κάθε νύχτα, αλλά εξακολουθείτε να αισθάνεστε κουρασμένοι το πρωί, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να πάσχετε από κάποια διαταραχή ύπνου.

Μύθος 3: Ροχαλίζω δυνατά και αυτό είναι κάτι φυσιολογικό!

Όλοι ροχαλίζουν κάθε τόσο, αλλά το δυνατό, συχνό ροχαλητό δεν είναι φυσιολογικό. Το δυνατό ροχαλητό είναι ένα κοινό σύμπτωμα της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου, μιας διαταραχής του ύπνου που μπορεί να συνοδεύεται από σοβαρούς κινδύνους για την υγεία μας εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Το δυνατό ροχαλητό είναι μόνο ένα σύμπτωμα της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου. Άλλα συμπτώματά της είναι τα παρακάτω:

  • Πνιγμός και ρουθούνισμα
  • Επεισόδια παύσης της αναπνοής
  • Αυξημένη ανάγκη για ούρηση κατά τη διάρκεια της νύχτας
  • Πονοκέφαλοι, ξηροστομία και πονόλαιμος το πρωί
  • Δυσκολία συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια της ημέρας
  • Υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας

Εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα μαζί με δυνατό ροχαλητό, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή έναν ειδικό ύπνου το συντομότερο δυνατό. Οι διαταραχές ύπνου δεν υποχωρούν από μόνες τους και πρέπει να αναζητήσετε θεραπεία εάν θέλετε να έχετε έναν υγιή ύπνο.

Μύθος 4: Θα αναπληρώσω τον χαμένο μου ύπνο το Σαββατοκύριακο και θα είμαι μια χαρά!

Αυτός είναι άλλος ένας μύθος που θα πρέπει να καταρριφθεί. Πολλοί άνθρωποι έχουν το Σαββατοκύριακο για να αναπληρώσουν τον χαμένο ύπνο όλης της εβδομάδας. Ο ύπνος το Σαββατοκύριακο βοηθάει, αλλά δεν θα εξαλείψει πλήρως τις αρνητικές συνέπειες της απώλειας ύπνου κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Όπως και με τη γυμναστική, η συνέπεια στην προσπάθεια μετράει. Στόχος μας είναι να μην χρειαζόμαστε αναπλήρωση ύπνου, αλλά να τηρούμε ένα υγιές πρόγραμμα ύπνου κάθε μέρα!

Μύθος 5: Πατάω αναβολή στο ξυπνητήρι μου και κερδίζω ύπνο!

Εάν δεν είχαμε καλό ύπνο τη νύχτα, το τελευταίο πράγμα που θέλουμε να κάνουμε είναι να πατάμε αναβολή στο ξυπνητήρι μας το πρωί! Οποιοσδήποτε επιπλέον ύπνος ανάμεσα στα χτυπήματα του ξυπνητηριού είναι κατακερματισμένος και κακής ποιότητας. Ο λόγος είναι πως χρειαζόμαστε βαθύ ύπνο για να νιώθουμε ξεκούραστοι το πρωί και αυτό δεν μπορούμε να το πετύχουμε εάν πατάμε συνεχώς το κουμπί αναβολής.

Επίσης, η παραμονή στο κρεβάτι μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε περισσότερη υπνηλία, για αυτό είναι σημαντικό να σηκωνόμαστε με το πρωινό μας ξυπνητήρι, είτε νιώθουμε κουρασμένοι είτε όχι ώστε να μειώσουμε την αδράνεια του ύπνου, που ευθύνεται για τη νωθρότητα, τη μείωση της προσοχής και την αυξημένη κόπωση.

Πηγή: Sleep Foundation