Η υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι ένα από τα βασικά συμπτώματά της υπνικής άπνοιας και μαζί με το ροχαλητό και την αϋπνία αποτελεί μια από τις συνηθέστερες αιτίες που οδηγούν τους ανθρώπους στην αναζήτηση διάγνωσης και θεραπείας.

Περιστασιακά όλοι βιώνουν υπνηλία κατά τη διάρκεια  της ημέρας καθώς δεν είναι πάντα εφικτό  να συμπληρωθούν οκτώ ώρες ύπνου τη νύχτα. Εάν όμως κοιμάστε επαρκώς και εξακολουθείτε να νιώθετε υπνηλία τότε ίσως ήρθε η ώρα να κάνετε ένα τεστ ύπνου.

Όπως  ίσως ήδη γνωρίζετε ότι το σύνδρομο υπνικής άπνοιας είναι μια χρόνια κατάσταση η οποία διαταράσσει όχι μόνο τον ύπνο αλλά και τις καθημερνές δραστηριότητες και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά.

Η υπνική άπνοια συμβαίνει όταν εμποδίζονται οι αεραγωγοί κατά τη  διάρκεια του ύπνου. Είναι πιθανό να μην ξυπνήσετε όταν συμβεί αυτό ή ακόμα και αν ξυπνήσετε είναι πιθανό να μην το θυμάστε, όμως  ο ύπνος σας θα έχει διαταραχθεί και τα αποτελέσματα θα είναι εμφανή καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, με κούραση και χαμηλά επίπεδα ενέργειας.

Ακόμα χειρότερα αν η υπνική άπνοια δεν αντιμετωπιστεί ενδέχεται να οδηγήσει σε σοβαρότερα προβλήματα υγείας όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, παχυσαρκία και ακόμη και καρδιακή ανεπάρκεια.

Η υπνηλία που νιώθετε κατά τη διάρκεια της ημέρας σημαίνει ότι πάσχετε από υπνική άπνοια;

Όχι απαραίτητα, αλλά η συνεχιζόμενη υπνηλία είναι το πρώτο σύμπτωμα που κινεί υποψίες  για υπνική άπνοια. Ο γιατρός σας θα σας παραπέμψει για μία μελέτη ύπνου στην οποία θα διαπιστωθεί αν παρουσιάζετε επιπλέον σημάδια άπνοιας ύπνου. Η μελέτη ύπνου είναι εύκολη, γρήγορη και ανώδυνη,  ενώ υπάρχει και η δυνατότητα δοκιμής στο σπίτι για όσους  δεν θέλουν ή δεν μπορούν να υποβληθούν σε μια διάγνωση σε εξειδικευμένη μονάδα.

Εάν τελικά διαγνωστείτε με υπνική άπνοια, θα έχετε μια σειρά επιλογών θεραπείας. Σε συνεργασία με τον γιατρό σας θα εντοπίσετε το είδος της θεραπείας που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας καθώς και στο προσωπικό επίπεδο άνεσής σας.

Οι τρεις συνηθέστερες θεραπείες για την Υπνική Άπνοια είναι:

  1. Συνεχής θεραπεία θετικής πίεσης των αεραγωγών (CPAP).

Συνιστάται ως η πιο αποτελεσματική θεραπεία της άπνοιας, είναι ασφαλής μη επεμβατική και δεν απαιτούνται φάρμακα ή χειρουργική επέμβαση. H εφαρμογή θετικής πίεσης στους αεραγωγούς με χρήση ειδικών συσκευών (CPAP) αποτελεί τη ενδεδειγμένη θεραπεία για το μέτριο προς σοβαρό σύνδρομο άπνοιας ύπνου, αλλά και για το ήπιο Σύνδρομο Άπνοιας Ύπνου με περιορισμένη συμπτωματολογία, που συνοδεύεται από σοβαρά νοσήματα (π.χ. στεφανιαία νόσο) ή επικίνδυνη εργασία (π.χ. πιλότοι, οδηγοί, χειριστές μηχανημάτων). Η εφαρμογή των συσκευών αυτών γίνεται με ειδικές μάσκες. Η θετική πίεση λειτουργεί ως αέριος νάρθηκας συγκρατώντας τους αεραγωγούς ώστε να μη συγκλίνουν κατά την εισπνοή.

2. Στοματικές και οδοντιατρικές συσκευές

Πρόκειται για μικρές συσκευές που σας βοηθούν να διατηρείτε τον αεραγωγό σας ανοιχτό ενώ κοιμάστε, και συνιστώνται σε ασθενείς με ήπια μορφή άπνοιας.

3. Απώλεια βάρους

Ανεξάρτητα από τα συμπτώματα και τα σημάδια της άπνοιας του ύπνου που μπορεί να έχετε, η επίτευξη του ιδανικού βάρους σας, είναι ο καλύτερος τρόπος για να βελτιώσετε την υγεία σας γενικότερα. Ο αυξημένος δείκτης μάζας σώματος BMI είναι ισχυρός προδιαθεσικός παράγοντας για υπνική άπνοια και σε αυτές τις περιπτώσεις η απώλεια βάρους μπορεί να αποδειχτεί η αποτελεσματικότερη θεραπεία.