Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί μία πολύ διαδεδομένη ασθένεια με κύρια αίτια τη γενετική προδιάθεση, το αυξημένο σωματικό βάρος και την καθιστική ζωή. Επίσης, μελέτες έχουν δείξει πως μεγάλο ποσοστό πασχόντων παρουσιάζει και υπνική άπνοια, οδηγώντας στη συσχέτιση μεταξύ σακχαρώδη διαβήτη ΙΙ, παχυσαρκίας και διαταραχών του ύπνου.

Πώς σχετίζεται η υπνική άπνοια με τον σακχαρώδη διαβήτη;

Η υπνική άπνοια χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια απόφραξης ή μερικής σύμπτωσης των ανώτερων αεραγωγών, τα οποία συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτές οι αναπνευστικές διαταραχές έχουν δύο σημαντικές επιπλοκές: επεισόδια υποξίας τα οποία εναλλάσσονται με περιόδους φυσιολογικής οξυγόνωσης και αφυπνίσεις που επαναφέρουν τη ροή του αέρα, αλλά οδηγούν σε κακή ποιότητα του ύπνου. Αυτή η διαταραχή του ύπνου επηρεάζει αρνητικά τον μεταβολισμό της γλυκόζης και συμβάλλει στην εμφάνιση αντίστασης στην ινσουλίνη και του σακχαρώδη διαβήτη ΙΙ.

Τρόποι Πρόληψης και Θεραπεία Υπνικής Άπνοιας

Ο συνεχής αερισμός με άσκηση θετικής πίεσης στους αεραγωγούς (continuous positive airway pressure, CPAP) είναι η θεραπεία εκλογής για την υπνική άπνοια. Η CPAP πρακτικά αποτελεί έναν «αναπνευστικό νάρθηκα» και διατηρεί ανοικτούς τους ανώτερους αεραγωγούς κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η ρύθμιση της πίεσης της CPAP πραγματοποιείται επιλεκτικά και καθορίζεται μεμονωμένα για κάθε ασθενή κατά τη διάρκεια της ολονύκτιας μελέτης ύπνου. Παρ’ όλο που παρουσιάζει υψηλή αποτελεσματικότητα, ένα σημαντικό ποσοστό ατόμων με υπνική άπνοια (46−83%) δεν συμμορφώνεται με τη χρήση της CPAP.

Σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη, η χρήση συσκευής θετικής πίεσης για την υπνική άπνοια από ασθενείς με διαβήτη ή προδιαβήτη (υψηλά επίπεδα σακχάρου που σηματοδοτούν την αρχή εκδήλωσης διαβήτη), μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη καρδιαγγειακής νόσου. Επίσης, η καλή συμμόρφωση στην θεραπεία CPAP οδηγεί σε βελτίωση του μεταβολισμού. Καταλυτικό ρόλο παίζει και η απώλεια βάρους σε παχύσαρκα άτομα τόσο για τη ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη, όσο και της υπνικής άπνοιας.

Συμπεράσματα Μελετών

Ο συσχετισμός υπνικής άπνοιας και σακχαρώδη διαβήτη θα πρέπει να ευαισθητοποιήσει τους κλινικούς ιατρούς ως προς την αναζήτηση συμπτωμάτων υπνικής άπνοιας σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη ΙΙ, αλλά και να γνωρίζουν τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη ΙΙ στα άτομα με υπνική άπνοια.

Πηγή:

A.K. PAPAZAFIROPOULOU, I. PAPAGEORGIOU, D.F. SFADOU, S.I. PAPPAS, Sleep apnea and type 2 diabetes mellitus, Archives of Hellenic Medicine 2012, 29(6): 670–678.