Μελέτες έχουν δείξει πως το σεξ μπορεί να συμβάλλει όχι μόνο στη συνολική υγεία και ευεξία μας, αλλά και στη βελτίωση του ύπνου μας!

Θα μπορούσαμε να πούμε πως η σχέση ύπνου και σεξ είναι κάπως αμφίδρομη, πράγμα που σημαίνει πως ο ύπνος επηρεάζει τη σεξουαλική μας ζωή, αλλά και η σεξουαλική μας ζωή επηρεάζει κατά μεγάλο βαθμό τον ύπνο μας.

Η διάρκεια και η ποιότητα του ύπνου συνδέεται με υψηλότερη σεξουαλική επιθυμία, ενώ η στέρηση ύπνου και οι διαταραχές του ύπνου οδηγούν σε μείωση αυτών των συναισθημάτων και οδηγούν ακόμα και στον κίνδυνο εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας.

Βοηθάει το σεξ στον ύπνο;

Έρευνες δείχνουν πως όταν το σεξ περιλαμβάνει οργασμό, τότε μπορεί να μας βοηθήσει να αποκοιμηθούμε πιο γρήγορα. Και αυτό γιατί μετά τη σεξουαλική κορύφωση, το σώμα μας απελευθερώνει την ωκυτοκίνη, τη λεγόμενη «ορμόνη της αγάπης», που προάγει τα συναισθήματα της ικανοποίησης και της ευτυχίας. Ταυτόχρονα, η παραγωγή κορτιζόλης, της ορμόνης που προκαλεί εγρήγορση και ενθουσιασμό, μειώνεται μετά τον οργασμό. Αυτός ο συνδυασμός ορμονικών διεργασιών κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται κουρασμένοι και έτοιμοι για ύπνο αμέσως μετά το σεξ.

Πώς επηρεάζει ο ύπνος το σεξ;

Ο ποιοτικός ύπνος είναι απαραίτητος για τη συνολική μας υγεία, αλλά και για μία υγιή σεξουαλική ζωή. Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται επτά έως εννέα ώρες ύπνου κάθε βράδυ για να νιώθουν ανανεωμένοι και ξεκούραστοι το πρωί. Ο υγιής ύπνος συνδέεται επίσης με τις διαθέσεις, τα επίπεδα ενέργειας, αλλά και άλλες πτυχές της καθημερινής μας ζωής που μπορούν να επηρεάσουν άμεσα ή έμμεσα τη σεξουαλική μας δραστηριότητα.

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να μειώσει τη σεξουαλική επιθυμία και τη διέγερση. Μελέτες που έχουν γίνει, έχουν δείξει πως όσοι έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ύπνου αυξάνουν την πιθανότητα έως και 14% να κάνουν σεξ με τον/τη σύντροφό τους την επόμενη ημέρα, σε αντίθεση με όσους κοιμούνται λιγότερο.

Οι διαταραχές ύπνου μπορούν επίσης να επηρεάσουν αρνητικά τη σεξουαλική δραστηριότητα. Πολλές διαταραχές ύπνου πιστεύεται ότι συμβάλλουν σε διάφορα  προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος ή προβλήματα διατήρησης της στύσης, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν τη σεξουαλική λειτουργία.  Οι διαταραχές ύπνου που ευθύνονται για αυτά τα προβλήματα είναι η αϋπνία, η αποφρακτική άπνοια ύπνου και το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών. Επιπλέον, τα συναισθήματα κατάθλιψης και άγχους που συχνά ακολουθούν μία νύχτα ή μία περίοδο κακού ύπνου μπορεί να οδηγήσουν σε σεξουαλική δυσλειτουργία.

Πώς να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου και τη σεξουαλική σας υγεία;

Η βελτίωση του ύπνου μπορεί να βελτιώσει τη σεξουαλική σας ζωή και η βελτίωση της σεξουαλικής σας ζωής μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο σας. Προσπαθήστε να βελτιώσετε και τα δύο, ακολουθώντας πρώτα απ’ όλα τους κανόνες της υγιεινής του ύπνου και μην ξεχνάτε πως το κρεβάτι σας θα πρέπει να χρησιμοποιείτε μόνο για ύπνο και σεξ. Όλες οι υπόλοιπες δραστηριότητες, όπως φαγητό, τηλεόραση και χρήση ηλεκτρονικών συσκευών καλό είναι να αποφεύγονται.

Αυτές οι συμβουλές μπορεί να μην είναι σε θέση να βοηθήσουν άτομα που αντιμετωπίζουν μια υποκείμενη διαταραχή. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν πιστεύετε ότι αντιμετωπίζετε κάποια σεξουαλική δυσλειτουργία, προβλήματα ύπνου ή συνδυασμό αυτών των δύο προβλημάτων.

Πηγή: Sleep