Η Αμερικάνικη Διαβητολογική Εταιρεία αναγνωρίζει την Αποφρακτική Υπνική  Άπνοια σαν σημαντική συννοσηρότητα και τονίζει τα πλεονεκτήματα από την θεραπεία αυτού του παράγοντα στους ασθενείς με Διαβήτη τύπου ΙΙ.

Επιδημιολογικές και κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι το Σύνδρομο Απνοιών Υποπνοιών σχετίζεται ανεξάρτητα με τον μεταβολισμό της γλυκόζης καθώς και ότι οι ασθενείς με υπνική άπνοια έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου II.

Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι το σύνδρομο υπνικής άπνοιας μπορεί να συνδέεται με την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 (μη ινσουλινοεξαρτώμενου) ακόμη και σε άτομα που δεν είναι παχύσαρκα.

Όπως είναι γνωστό, το σύνδρομο υπνικής άπνοιας και ο κατακερματισμένος ύπνος δημιουργεί μια σειρά από διαταραχές όπως μειωμένα επίπεδα οξυγόνου στον οργανισμό, ταχυκαρδία, αύξηση της πηκτικότητα του αίματος, διαταραχές μεταβολισμού, μείωση της έκκρισης ινσουλίνης και αυξημένη αντίστασής σε αυτήν μεταξύ άλλων.

Οι παραπάνω διαταραχές μπορεί να οδηγήσουν σε εμφάνιση διαβήτη τύπου ΙΙ.

Επίσης η υπνική άπνοια μπορεί να επιδεινώσει τον γλυκαιμικό έλεγχο σε ασθενείς που ήδη πάσχουν από διαβήτη τύπου ΙΙ.

Ακόμα και το ροχαλητό ανήκει στους παράγοντες κινδύνου που συνδέουν τον διαβήτη τύπου ΙΙ με το Σύνδρομο Απνοιών κατά τον Ύπνο.

Υπνική άπνοια και Σ.Δ: Μια αμφίδρομη σχέση

Στους ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με Σακχαρώδη διαβήτη ΙΙ η εμφάνιση συνδρόμου υπνικής άπνοιας κυμαίνεται μεταξύ 23% και 75%, ενώ σε πολύ παχύσαρκα άτομα η συνύπαρξη των δύο αγγίζει το 86%. Από την άλλη, το 30% των ατόμων που πάσχουν από υπνική άπνοια πάσχουν και από σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, κάτι το οποίο καταδεικνύει την αμφίδρομη σχέση μεταξύ των δύο καταστάσεων.

Επιπρόσθετος παθογενετικός μηχανισμός που συνδέει την υπνική άπνοια με τον διαβήτη είναι η διαβητική νευροπάθεια, που μπορεί να γίνει αιτία απώλειας του ελέγχου βατότητας του αεραγωγού, με αποτέλεσμα να οδηγεί σε άπνοιες.

Υπάρχει θεραπεία;

Αρκετές και σύγχρονες έρευνες  υποστηρίζουν πως οι ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη και σοβαρή αποφρακτική άπνοια, με καλή συμμόρφωση στην θεραπεία CPAP, έχουν καλύτερα αποτελέσματα στον μεταβολικό.

Έχει παρατηρηθεί ότι η θεραπεία της υπνικής άπνοιας με μάσκα συνεχούς θετικής πίεσης αεραγωγών (CPAP) βελτιώνει και τη ρύθμιση του Σακχαρώδους Διαβήτη καθώς και την ποιότητα ζωής αυτών των ασθενών.

Σύμφωνα με τα ευρήματα μελετών, δύο ημέρες μετά την έναρξη θεραπείας με μάσκα CPAP μειώθηκε σημαντικά η αντίσταση στην ινσουλίνη, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η θετική ανταπόκριση ήταν πιο εμφανής σε μη παχύσαρκα άτομα (ΔΜΣ<28).

Η παρακολούθηση των ασθενών αυτών σε βάθος τριετίας, έδειξε βελτίωση στην αντίσταση στην ινσουλίνη, ενώ μετά από τους τρεις πρώτους μήνες χρήσης της μάσκας, παρατηρήθηκαν μειωμένα επίπεδα της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης. Επίσης από την πρώτη νύχτα της θεραπείας με CPAP παρατηρήθηκε μείωση των επιπέδων σακχάρου.

Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί ότι καταλυτικό ρόλο παίζει και η απώλεια βάρους σε παχύσαρκα άτομα τόσο για τη ρύθμιση του Σακχαρώδους Διαβήτη, όσο και του Συνδρόμου Υπνικής Άπνοιας.

Κάθε ασθενής με υπνική άπνοια πρέπει να ελέγχεται για διαβήτη και αντίστροφα κάθε ασθενής που διαγιγνώσκεται με διαβήτη θα πρέπει να ελεγχθεί για το αν πάσχει από υπνική άπνοια.

1.Obstructive Sleep Apnea and Diabetes A State of the Art Review Sirimon Reutrakul, MD; and Babak Mokhlesi, MD, CHEST 2017

2.American Diabetes Association .Standards of medical care in Diabetes 2017 : 40(suppl 1):S1-S142

3. Nilsson PM et al. Incidence of diabetes in middle-aged men is related to sleep disturbances. Diabetes Care. 2004; 27: 2464–2469

4.Martinez-Ceron E, Barquiel B, Bezos AM , et all.Effect of CPAP on glucemic control in patients with Obstructive Sleep Apnea and Type 2 Daibetes. A randomized clinical trial.Am J Respir Crit Care Med 2016; (194(4):476-485