Ο καθένας μπορεί να μην αισθάνεται καλά ή να έχει κακή διάθεση μετά από μια νύχτα με λίγο ή και πολύ κακό ύπνο. Αλλά εάν πάσχετε από Άπνοια Ύπνου, οι επιπτώσεις στη διάθεσή σας μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερες.

Ακόμη και μία νύχτα ανήσυχου ύπνου είναι αρκετή για να επηρεάσει αρνητικά τη διάθεσή σας. Αλλά αν δεν καταφέρνετε να κοιμηθείτε, ίσως παρατηρείτε τον εαυτό σας να αισθάνεται άγχος και κατάθλιψη.

Τα άτομα που υποφέρουν από υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίζουν ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη, σύμφωνα με το National Sleep Foundation (NSF). Και αν υπόφερετε από Αποφρακτική Άπνοια Ύπνου – μια διαταραχή του ύπνου που χαρακτηρίζεται από παύσεις στην αναπνοή καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας και μια κύρια αιτία υπερβολικής υπνηλίας κατά τη διάρκεια της ημέρας – ο δεσμός γίνεται ακόμα πιο βαθύς, λέει ο Μ. Eric Dyken, MD, καθηγητής νευρολογίας και διευθυντής του Προγράμματος Διαταραχών Ύπνου στο Πανεπιστήμιο Iowa Health Care.

Αν αυτά τα συμπτώματα είναι γνωστά, είναι σημαντικό να βρείτε μια θεραπεία που θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα σωματικά και διανοητικά. Δείτε πώς.

Υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, Άπνοια Ύπνου και αυξημένος κίνδυνος κατάθλιψης.

Η υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν είναι το ίδιο πράγμα με το ότι αισθάνεστε λίγο κουρασμένος – ορίζεται ως ένας αγώνας για να μείνετε ξύπνιος, να λειτουργείτε και να εκτελείτε τα καθημερινά σας καθήκοντα στην εργασία και στο σπίτι. Η υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν είναι μια ίδια κατάσταση, αντ’ αυτού είναι ένα σύμπτωμα μιας μεγαλύτερης, πιο σοβαρής διαταραχής του ύπνου, όπως η Άπνοια Ύπνου.

Κάποιες επιτακτικές έρευνες έχουν δείξει μια σύνδεση μεταξύ Αποφρακτικής Άπνοιας Ύπνου και αυξημένου κινδύνου για διαταραχές της διάθεσης.

Για παράδειγμα, άτομα με κατάθλιψη και μετατραυματική αγχώδη διαταραχή μπορεί επίσης να είναι πιο πιθανό να έχουν άπνοια, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του 2015 στο Journal of Clinical Sleep Medicine.

Εάν ο ύπνος σας διακόπτεται επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της νύχτας, μπορεί να εμφανιστεί μια αλλαγή στην εγκεφαλική δραστηριότητα, επιδεινώνοντας τη διάθεσή σας, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ύπνου.

3 σημάδια ότι η Άπνοια Ύπνου επηρεάζει την καθημερινότητά σας!

“Όταν πάσχετε από Σύνδρομο Αποφρακτικής Άπνοιας Ύπνου, όχι μόνο λαμβάνετε χαμηλό οξυγόνο, αλλά έχετε επίσης συσσώρευση διοξειδίου του άνθρακα το οποίο κάνει το αίμα σας όξινο”, λέει ο Δρ Dyken. “Καθώς το αίμα ρέει στον εγκέφαλό σας, το κέντρο του εγκεφάλου σας αναγνωρίζει ότι δεν αναπνέετε και έτσι απελευθερώνει νευροδιαβιβαστές που ενεργοποιούν ένα μικροαγγείο, ώστε να μπορείτε τελικά να αναπνεύσετε”.