Όσο πιο βαθιά μπαίνουμε στο φθινόπωρο, τόσο πιο πολύ μικραίνουν οι μέρες και καθώς σκοτεινιάζει, τα επίπεδα της μελατονίνης και της αδενοσίνης – ορμόνες που προκαλούν τον ύπνο – αυξάνονται και συσσωρεύονται στον εγκέφαλό μας με αποτέλεσμα να νιώθουμε υπνηλία.

Ο ύπνος και ο κιρκαδικός ρυθμός μας

Το φθινόπωρο, όπως και τον χειμώνα ο οργανισμός μας μπαίνει σε ένα sleep mode, λόγω της έλλειψης ήλιου και των βροχερών ημερών, που επηρεάζουν τον κιρκαδικό μας ρυθμό, δηλαδή το βιολογικό μας ρολόι, το οποίο ελέγχει τις αλλαγές και ρυθμίζει τις λειτουργίες του σώματός μας μέσα στην ημέρα και τη νύχτα. Το φθινόπωρο πέφτουμε πιο εύκολα σε βαθύ ύπνο και σύμφωνα με το Harvard Medical School κοιμόμαστε σχεδόν δυόμισι ώρες περισσότερο τον μήνα Οκτώβριο.

Ο ύπνος του φθινοπώρου και η έλλειψη βιταμίνης D

Το μειωμένο ηλιακό φως το φθινόπωρο οδηγεί σε μείωση πρόσληψης της βιταμίνης D, που είναι γνωστή και σαν «βιταμίνη του ήλιου» με αποτέλεσμα να έχουμε συμπτώματα κόπωσης, υπνηλίας και έλλειψης ενέργειας. Επίσης, η έλλειψη βιταμίνης D προκαλεί τη μείωση της σεροτονίνης, που είναι μία ορμόνη η οποία συνδέεται με την ηρεμία και την καλή διάθεση. Το γεγονός αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα κατάθλιψης και σε διαταραχές ύπνου.

Ποιοτικός ύπνος και το φθινόπωρο

Το γεγονός πως κοιμόμαστε παραπάνω το φθινόπωρο, λόγω της έλλειψης ήλιου, δεν σημαίνει πως κάνουμε και ποιοτικό ύπνο και αυτό οφείλεται στο ότι αλλάζει ο κιρκαδικός μας ρυθμός. Καθώς νυχτώνει όλο και πιο νωρίς, ο οργανισμός μας νιώθει απλώς την ανάγκη του ύπνου, χωρίς να νιώθουμε εμείς οι ίδιοι κουρασμένοι. Μπορούμε βέβαια, να εκμεταλλευτούμε αυτές τις παραπάνω ώρες ύπνου, μετατρέποντάς τις σε ώρες ποιοτικού ύπνου, εάν ακολουθήσουμε μία υγιεινή και γεμάτη ενέργεια μέρα. Ας δούμε παρακάτω κάποιους τρόπους για να το πετύχουμε αυτό:

  • Κατανάλωση τροφών πλούσιων σε σίδηρο (άπαχο κόκκινο κρέας, κοτόπουλο, αυγά, φακές, σπανάκι κτλ.)
  • Κατανάλωση τροφών πλούσιων σε μαγνήσιο (λαχανικά, μπανάνες, μαύρη σοκολάτα, σόγια, ξηροί καρποί κτλ.)
  • Κατανάλωση τροφών πλούσιων σε Β12 (τόνος, αυγά, σολομός, μοσχαρίσιο κρέας, στρείδια, γάλα σόγιας)
  • Υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες και κυρίως περπάτημα τις ηλιόλουστες ημέρες του φθινοπώρου για μέγιστη απορρόφηση της βιταμίνης D.
  • Ορισμός σταθερής ώρας ύπνου.
  • Αποφυγή καφεΐνης μετά το μεσημεριανό και του αλκοόλ πριν τον ύπνο.

Να θυμάστε πως οι παραπάνω αποτελούν γενικές συμβουλές. Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τον ύπνο σας θα πρέπει να απευθυνθείτε στον ιατρό σας. Να θυμάστε πως όλες οι εποχές είναι όμορφες και γίνονται ακόμα πιο όμορφες με έναν ποιοτικό και ξεκούραστο ύπνο που συμβάλλει στην ενίσχυση της ψυχικής μας υγείας.

Πηγή: https://www.huffingtonpost.gr/  

Κύρα Μελίντα Αλεξάκου, Αρθρογράφος

Certified Health Coach, Διδάκτωρ Φυσικών Επιστημών & Φωτογράφος