Υπάρχει σαφής σύνδεση μεταξύ της άπνοιας και της φυσικής δραστηριότητας καθώς οι τακτικές επισκέψεις στο γυμναστήριο ή το τρέξιμο μπορούν να συμβάλλουν σε έναν καλύτερο ύπνο το βράδυ, ενώ η έλλειψη άσκησης μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους που μπορεί να οδηγήσει σε αποφρακτική άπνοια ύπνου.

Τακτική άσκηση = καλύτερος ύπνος

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι η τακτική άσκηση συμβάλλει σε έναν καλύτερο ύπνο μεταξύ άλλων θετικών επιδράσεων στην υγεία και στον τρόπο ζωής.

Μια πρόσφατη δημοσκόπηση του Αμερικάνικου Ινστιτούτου ύπνου ανέδειξε πόσο ισχυρή είναι η σχέση μεταξύ της άπνοιας και της άσκησης. Η δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι, μεταξύ των ανθρώπων που ισχυρίζονται ότι ασκούνται, το 67% αναφέρουν ότι κοιμούνται καλά, δηλώνοντας ότι αντιμετώπισαν συμπτώματα απώλειας ύπνου όπως αϋπνία, δυσκολία στον ύπνο ή ξύπνημα πολύ νωρίς από «σπάνια» έως «ποτέ».

Συγκριτικά με αυτούς που δεν ασκούνται, το 39% δήλωσε ότι κοιμάται ικανοποιητικά ενώ οι μισοί ανέφεραν προβλήματα όπως το συχνό ξύπνημα κατά τη διάρκεια της νύχτας και το 24% δήλωσαν ότι έχουν πρόβλημα να κοιμηθούν.

Τα στοιχεία της δημοσκόπησης καταδεικνύουν μια «ισχυρή σύνδεση μεταξύ του καλού ύπνου και της άσκησης», δήλωσε ο Max Hirshkowitz, PhD, πρόεδρος της ειδικής ομάδας της δημοσκόπησης, ο οποίος επισημαίνει ότι και οι μη ασκούμενοι μπορούν να απολαμβάνουν τα οφέλη του ύπνου που παρέχει μια ήπια άσκηση.

Συγκεκριμένα δήλωσε:

«10 λεπτά  περπάτημα την ημέρα θα μπορούσαν να βελτιώσουν την ποιότητα ύπνου, η μικρή αυτή αλλαγή μέχρι τις πιο έντονες δραστηριότητες, όπως το τρέξιμο ή το κολύμπι, θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα.»

Άσκηση και υπνική άπνοια: Η συμβολή της απώλειας βάρους

Πέρα από το να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα, η άσκηση απομακρύνει τον κίνδυνο άπνοιας ύπνου, καθώς συντελεί στην απώλεια βάρους. Όπως έχει αποδειχθεί η παχυσαρκία είναι ο πρώτος παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση υπνικής άπνοιας.

Μια νέα προσέγγιση στη δυναμική μεταξύ άπνοιας και άσκησης 

Εάν κανένα από αυτά τα ευρήματα δεν φαίνεται να θέτει νέο έδαφος στην έρευνα της συσχέτισης φυσικής δραστηριότητας και ύπνου, η δημοσκόπηση του Αμερικάνικου Ινστιτούτου Ύπνου επιφυλάσσει εκπλήξεις.

Γυμναστική και ύπνος: Πώς να κοιμάσαι καλύτερα!

Για παράδειγμα: Εκτός της άσκησης ακόμα και το να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να σταθείτε και να τεντώσετε τα άκρα σας κατά τη διάρκεια της ημέρας θα μπορούσε να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα. Οι άνθρωποι που περνούν λιγότερες από οκτώ ώρες της ημέρας σε καρέκλα είναι «πολύ πιο πιθανό» να περιγράψουν την ποιότητα του ύπνου τους ως «πολύ καλή» από ότι τα άτομα που κάθονται για περισσότερες από οκτώ ώρες την ημέρα.

«Αυτή η δημοσκόπηση είναι η πρώτη που δείχνει ότι η καθιστική ζωή μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα του ύπνου», δήλωσε ο καθηγητής Marco Tulio de Mello.

5 αλλαγές στον τρόπο ζωής που ελαττώνουν το ροχαλητό!

Μια ακόμη πιο εκπληκτική ανακάλυψη για την υπνική άπνοια και την άσκηση: Βάσει αυτής της δημοσκόπησης, το Αμερικάνικο Ινστιτούτο ύπνου αναθεωρεί τη γνώμη του για μία από τις πιο καθιερωμένες συμβουλές ύπνου, λέγοντας ότι η άσκηση οποιαδήποτε ώρα της ημέρας θα βοηθήσει στην επίτευξη καλύτερου ύπνου παρά το ότι κάποιοι ειδικοί αποθαρρύνουν την άσκηση αμέσως πριν τον ύπνο.

“Χάστε λίπος στη γλώσσα σας για να βελτιώσετε την Άπνοια Ύπνου”, λέει νέα έρευνα!