Γνωρίζετε ότι ο κακός ύπνος μπορεί να οφείλεται σε κάποια πάθηση που δεν έχει εκδηλωθεί ακόμα;
Μάλιστα οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι συχνοί εφιάλτες μπορεί να αποτελούν σημαντική ένδειξη σχετικά με την ύπαρξη προβλημάτων υγείας, ακόμη και χρόνια πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων τους.
Ποιες παθήσεις μπορεί να είναι αυτές;
Γαστροισοφαγική παλινδρόμηση
Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση επηρεάζει αρνητικά την ποσότητα και την ποιότητα του καθημερινού μας ύπνου και είναι συχνότερη τη νύχτα. Διαταράσσει τον ύπνο, προκαλώντας τη διακοπή του, λόγω του βήχα, της δυσπεψίας, του οπισθοστερνικού καύσου (καούρες) και της παλινδρόμησης υδαρούς περιεχομένου στο στόμα. Η διακοπή του ύπνου αυξάνει την αίσθηση του πόνου που νιώθουμε και επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής. Επίσης, προκαλεί δυσκολία στην έλευση του ύπνου, νυχτερινές αφυπνίσεις και συνολικά πολύ μικρή διάρκεια ύπνου. H γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση έχει επίσης συσχετισθεί με το σύνδρομο αποφρακτικής άπνοιας ύπνου.
Παθήσεις του Θυροειδή
Ανάλογα με τον τύπο του θυρεοειδή ( υπερθυρεοειδισμός ή υποθυρεοειδισμός ) παρατηρείται αντίστοιχα αϋπνία ή υπνηλία λόγω των διαφορετικών μεταβολικών διαταραχών, που τον συνοδεύουν.
Κατάθλιψη
Η κατάθλιψη συνδέεται τόσο με τις υπερβολικές ώρες ύπνου όσο και με τις δυσκολίες στον ύπνο. Η αϋπνία συνοδεύει ποικίλες ψυχικές διαταραχές πέραν της κατάθλιψης.
Αλλεργίες
Η ρινική συμφόρηση ή η βουλωμένη μύτη μπορεί να δυσκολέψει την αναπνοή μας, ενώ προσπαθούμε να κοιμηθούμε, με αποτέλεσμα να ροχαλίζουμε και να έχουμε έναν ανήσυχο ύπνο. Για μερικούς ανθρώπους, τα συμπτώματα αλλεργίας μπορεί να συγκαλύπτουν μία υποκείμενη διαταραχή ύπνου όπως η αϋπνία ή η αποφρακτική άπνοια ύπνου (OSA).
Αγχώδης διαταραχή-Στρες
το στρες μας χωρίζεται σε μεταβολικό και ψυχογενές. Το μεταβολικό οφείλεται στο γεγονός ότι το σώμα μας λειτουργεί σε μη ιδανικές συνθήκες (περιβάλλον, διατροφή, έλλειψη άσκησης κ.λπ.) με αποτέλεσμα για να τα βγάλουμε πέρα με τις ανάγκες της καθημερινότητας να παράγουμε αυξημένες ποσότητες των ορμονών του στρες, αδρεναλίνη και κορτιζόλη. Οι συγκεκριμένες ορμόνες προκαλούν υπερένταση και έτσι γινόμαστε πιο ευάλωτοι και στο ψυχογενές στρες.
Ορμονικές αλλαγές
Η εμμηνόπαυση, η εγκυμοσύνη και υψηλά επίπεδα ινσουλίνης συνδέονται με διαταραχές του ύπνου σε πολύ υψηλά ποσοστά. Τα αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα μας, είναι από τους πιο ισχυρούς διεγέρτες του νευρικού μας συστήματος. Είναι σημαντικό εδώ να διευκρινίσουμε ότι δεν αναφέρομαι σε διαβητικούς αλλά σε “φυσιολογικά” άτομα. Το ποσοστό του πληθυσμού που έχει αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης ξεπερνά το 30%.
Αναπνευστικά και καρδιολογικά νοσήματα
Αναπνευστικά και καρδιολογικά νοσήματα όπως το άσθμα και η καρδιακή ανεπάρκεια συνδέονται με αϋπνία. Επίσης ο σακχαρώδης διαβήτης και προβλήματα στο προστάτη προκαλούν συνεχόμενες διακοπές του ύπνου λόγω συχνουρίας.
Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D
Η βιταμίνη D είναι από τις βασικές ορμόνες που ρυθμίζουν το κιρκαδιανό μας ρυθμό. Πτώση των επιπέδων της D κάτω του βέλτιστου (60-100 ngr/ml) συνδέονται με κατάθλιψη και αϋπνίες.
Ο καλός και αρκετός ύπνος είναι απαραίτητος για την καλή μας υγεία. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν αρκετά προβλήματα που μπορούν να τον επηρεάσουν και να δυσκολεύουν τη ζωή μας περισσότερο.
Συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε προβλήματα στον ύπνο σας.
Πηγές: iatronet.gr & metabolomicmedicine.com