Δεν είναι τόσο συνηθισμένο το ροχαλητό στις γυναίκες! Είναι γεγονός ότι οι άνδρες είναι πιο πιθανό να ροχαλίσουν!

Ωστόσο, το ροχαλητό μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από μια ενόχληση. Αν και υπάρχουν ορισμένοι συνήθεις λόγοι για το μπλοκάρισμα της διέλευσης του αέρα, όπως το κρύο ή οι αλλεργίες, το χρόνιο ροχαλητό μπορεί να είναι σημάδι ενός βαθύτερου προβλήματος ή μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας σοβαρής κατάστασης υγείας.

Οι κραδασμοί που προκαλούνται από το ροχαλητό μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονή στην αρτηρία και τραύμα. Τέτοιες αλλαγές οδηγούν σε αθηροσκλήρωση, μια κατάσταση κατά την οποία οι αρτηρίες γίνονται σκληρές και προκαλούν πολλές αγγειακές παθήσεις.

Το ροχαλητό συνδέεται με πολλές δυσάρεστες επιπλοκές, όπως υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, προβλήματα συγκέντρωσης και αυξημένους κινδύνους ατυχημάτων.

Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά είναι αλήθεια ότι στους άνδρες, η δίοδος του αέρα είναι συνήθως στενότερη από τη δίοδο του αέρα στις γυναίκες. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί το ροχαλητό τείνει να επηρεάζει περισσότερους άνδρες παρά γυναίκες. Εάν μια γυναίκα έχει στενότερη δίοδο αέρα από το συνηθισμένο, αυτό μπορεί να προκαλέσει ή να συμβάλει στο ροχαλητό. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι πιθανοί παράγοντες:

Ποιοι μπορεί να είναι οι λόγοι που ροχαλίζουν και οι γυναίκες;

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν ροχαλητό στις γυναίκες. Αυτά περιλαμβάνουν:

Αύξηση βάρους

Η αύξηση βάρους είναι ένας από τους λόγους για το δυνατό ροχαλητό. Η ορμονική ανισορροπία, η εγκυμοσύνη και η εμμηνόπαυση είναι οι μεταβατικές φάσεις στις οποίες υπάρχει αλλαγή στο μεταβολισμό μιας γυναίκας. Το ροχαλητό και η αύξηση βάρους συνδέονται στενά. Το υπερβολικό βάρος οδηγεί στη συσσώρευση δέρματος γύρω από την περιοχή του λαιμού. Αυτό το υπερβολικό λίπος στενεύει τη δίοδο του αέρα και προκαλεί εμπόδιο στη ροή του αέρα, με αποτέλεσμα τον δυνατό ήχο που ονομάζουμε ροχαλητό.

Εγκυμοσύνη

Το ροχαλητό στην εγκυμοσύνη είναι ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο.

Πολλές έγκυες γυναίκες ροχαλίζουν λόγω ρινικής συμφόρησης και αύξησης της κοιλιακής περιφέρειας. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα αιμοφόρα αγγεία στη ρινική κοιλότητα διαστέλλονται. Αυτό οδηγεί σε ρινική συμφόρηση που προκαλεί ροχαλητό. Το ροχαλητό μπορεί να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση, που θέτει σε κίνδυνο τόσο τη μητέρα όσο και το αγέννητο μωρό.

Εξάντληση

Όταν είμαστε πραγματικά εξαντλημένοι, οι μυϊκοί ιστοί βρίσκονται λίγο περισσότερο σε κατάσταση χαλάρωσης και επιδεινώνουν τη διαδικασία του νυχτερινού θορύβου (ροχαλητό). Ο λάρυγγας χαλαρώνει πολύ όταν είναι κουρασμένος και προκαλεί το φαινόμενο ή το μοτίβο του ροχαλητού.

Εμμηνόπαυση

Η εμμηνόπαυση μπορεί να μειώσει τον μυϊκό τόνο στο λαιμό, προκαλώντας ροχαλητό στις γυναίκες. Κατά την περιεμμηνόπαυση, οι ωοθήκες μιας γυναίκας μειώνουν σταδιακά την παραγωγή οιστρογόνων και προγεστερόνης. Ως αποτέλεσμα, οι γυναίκες αναφέρουν προβλήματα όπως εξάψεις, αϋπνία, διαταραχές της διάθεσης και διαταραχή της αναπνοής στον ύπνο. Τα προβλήματα ύπνου συχνά δημιουργούν ροχαλητό. Το ροχαλητό, που συνοδεύεται από παύσεις ή αναπνοές είναι συμπτώματα μιας πιο σοβαρής διαταραχής του ύπνου που είναι γνωστή ως αποφρακτική άπνοια ύπνου (OSA).

Άπνοια ύπνου

Η αποφρακτική άπνοια ύπνου είναι μια διαταραχή ύπνου κατά την οποία η αναπνοή διακόπτεται για λίγο και επανειλημμένα κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η «άπνοια» στην υπνική άπνοια αναφέρεται σε μια παύση αναπνοής που διαρκεί τουλάχιστον δέκα δευτερόλεπτα.

Η υπνική άπνοια ή η αποφρακτική άπνοια ύπνου εμφανίζεται όταν η απόφραξη της ροής του αέρα είναι σοβαρή, με αποτέλεσμα την ανακούφιση, την παραβίαση ή την πλήρη πνιγμό της ροής του αέρα κατά την προσπάθεια αναπνοής. Μπορεί να προκαλέσει ένα είδος ροχαλητού όταν ένα άτομο σταματά στιγμιαία να αναπνέει για μικρά χρονικά διαστήματα μεταξύ του ροχαλητού, και έτσι παράγει ήχους πνιγμού ή λαχανιασμού.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιος από τους παραπάνω παράγοντες μπορεί να προκαλεί ή να συμβάλλει στο ροχαλητό σας, τότε ίσως χρειαστεί να τους αντιμετωπίσετε. Το ροχαλητό δεν μπορεί μόνο να ενοχλήσει έναν σύντροφο κατά τη διάρκεια του ύπνου, αλλά μπορεί επίσης να είναι σημάδι ενός προβλήματος όπως η υπνική άπνοια ή η στέρηση ύπνου.

Με λίγα λόγια, το χρόνιο και δυνατό ροχαλητό δεν είναι φυσιολογικό. Είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας εάν εσείς ή ο σύζυγός σας έχετε προβλήματα με το ροχαλητό. Ο γιατρός θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε γιατί μπορεί να εμφανιστεί το ροχαλητό. Η κατανόηση της αιτίας θα βοηθήσει τελικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος.