Είμαστε στη καρδιά του χειμώνα και το αυτό σημαίνει ότι το κρύο είναι τσουχτερό!

Όλοι γνωρίζουμε ότι ο σωστός ύπνος είναι απαραίτητος για την καλή υγεία. Όταν λοιπόν έρχεται η ώρα του ύπνου, είστε από εκείνους που προτιμούν το κρύο ή τη ζέστη; Ή που το καλοκαίρι λατρεύουν να κοιμούνται με το air-condition στο φουλ; Ή που ακόμα και το φθινόπωρο & τον χειμώνα, τους αρέσει να κοιμούνται με κρύο και χοντρό πάπλωμα;

Κατά τη διάρκεια του REM ύπνου (του βασικού σταδίου που πραγματικά σε ξεκουράζει) ο οργανισμός σου «κλείνει» τις αντιδράσεις του σώματος στην εξωτερική θερμοκρασία, όπως ας πούμε την εφίδρωση ή το τρέμουλο που σου προκαλεί το κρύο. Το γνώριζες αυτό;

Το ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι πως, εξαιτίας αυτού, αν το δωμάτιο στο οποίο κοιμάσαι έχει πολύ περισσότερη ή πολύ λιγότερη ζέστη απ’ όση χρειάζεσαι, ο κάθε κύκλος του ύπνου σου θα έχει μικρότερο σε διάρκεια στάδιο REM, πράγμα που σημαίνει ότι θα ξυπνήσεις νιώθοντας αυτό που σε απλά ελληνικά λέμε «δεν κοιμήθηκα καλά». Δεν θα έχεις ξεκουραστεί αρκετά.

Τι συμβαίνει με τον μεταβολισμό μας;

Επιστήμονες από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ διαπίστωσαν πως όταν κάποιος αισθάνεται κρύο στον ύπνο του, αυξάνει τον μεταβολισμό του και ενεργοποιεί το καφέ λίπος του προκειμένου να κρατηθεί ζεστός.

Σύμφωνα με την έρευνα όσοι κοιμήθηκαν σε κρύα δωμάτια είχαν μεταβολικά πλεονεκτήματα, που θα μπορούσαν με την πάροδο του χρόνου να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και άλλων μεταβολικών προβλημάτων όπως είναι η παχυσαρκία.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας επιβεβαιώνουν επίσης ότι οι άνθρωποι κοιμούνται πολύ καλύτερα στο κρύο και συνδέουν ορισμένους τύπους αϋπνίας με παραβίαση της φυσικής θερμορύθμισης του σώματος.

Τι συμβαίνει με τη διάθεση μας;

Σε όσο πιο σωστή θερμοκρασία κοιμόμαστε το βράδυ βελτιώνεται και η διάθεσή μας. Το γεγονός είναι ότι υπό την επίδραση της μελατονίνης αυξάνεται το επίπεδο της σεροτονίνης, που ονομάζεται ορμόνη της ευτυχίας. Και οι δύο ορμόνες συνδέονται: όταν το περιεχόμενό τους αυξάνεται, νιώθουμε πιο χαρούμενοι και ξεκουραζόμαστε καλύτερα.

Επιπλέον, ο ύπνος σε κρύο δωμάτιο μας βοηθάει να φαινόμαστε νεότεροι! Αυτό οφείλεται στην παραγωγή μελατονίνης, η οποία επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης!

Ποια είναι, λοιπόν, η ιδανική θερμοκρασία του δωματίου στο οποίο κοιμάσαι;

Σύμφωνα με έρευνες του SleepFoundation.org, οι 18,3 βαθμοί Κελσίου. Επειδή, βέβαια, ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και άλλο τόσο διαφορετικές είναι και οι προτιμήσεις του στη ζέστη, το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου των ΗΠΑ διευκρινίζει πως με κάτι ανάμεσα στο 15,6 και το 19,4 είσαι μια χαρά.

Αν κοιμούνται μωρά ή βρέφη στο δωμάτιο, όμως, η θερμοκρασία πρέπει να είναι αυξημένη, στους 20,5 βαθμούς, καθώς τα μικρά και ακόμα υπό ανάπτυξη σώματά τους είναι πιο ευαίσθητα στις συνθήκες του περιβάλλοντος.

  • Πηγές: iatronet.gr & healthyliving.gr