Το ροχαλητό είναι κάτι περισσότερο από έναν ενοχλητικό ήχο που κάνει κάποιος στον ύπνο του. Το ροχαλητό μπορεί να σου προκαλέσει κούραση!

Εμφανίζεται όταν ο αέρας ρέει πέρα από τον ιστό στο λαιμό σας, αλλά επειδή ο ιστός είναι χαλαρός όταν κοιμάστε, δονείται καθώς αναπνέετε προκαλώντας έναν ενοχλητικό ήχο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι απλώς ένα ενοχλητικό περιστατικό, και σε άλλες, μπορεί να σημαίνει κάτι πιο σοβαρό όπως η Άπνοια Ύπνου. Και όχι μόνο είναι κακό για το ίδιο το άτομο που ροχαλίζει, αλλά μπορεί επίσης να είναι βασανιστικό για τον ή την σύντροφο αυτού, καθώς πιθανότατα εκείνος να ξυπνά από τους ξαφνικούς θορύβους ή να έχει πρόβλημα στο να αποκοιμηθεί, έχοντας τους ήχους του ροχαλητού δίπλα του.

Πώς το ροχαλητό επηρεάζει τον ύπνο

Το ροχαλητό μπορεί να κάνει το άτομο να διακόπτει τον ύπνο του καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, να προκαλέσει ερεθισμό στον λαιμό, αλλά και να αισθάνεται κόπωση την επόμενη μέρα ή και να έχει πονοκεφάλους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι ένδειξη Αποφρακτικής Άπνοιας Ύπνου. Εάν το ροχαλητό συνοδεύεται από παύσεις αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου, πνιγμό, ανήσυχο ύπνο ή πόνο στο στήθος τη νύχτα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να χρειάζεται έλεγχος και συμβουλή γιατρού.

Μερικές φορές ένα άτομο που ροχαλίζει μπορεί να ξυπνήσει και να μην συνειδητοποιήσει ότι ροχάλιζε κατά τον ύπνο του. Και αυτό μπορεί να συμβεί πολλές φορές όλη τη νύχτα, προκαλώντας μεγάλο αριθμό μικροαφυπνίσεων. Αυτό μπορεί να εμποδίσει την ικανότητά του να κοιμηθεί βαθιά, και να στερείται έτσι όλα τα οφέλη του ύπνου, ο οποίος μπορεί να αποκαθιστά τις βλάβες του οργανισμού, χαρίζοντας πλήρη ανάπαυση.

Οι διαταραχές ύπνου ανάμεσα στα δύο φύλα. Πώς διαφέρουν;

Το ροχαλητό του συντρόφου σας είναι κακό για τους δύο

Το να βρεθείς δίπλα σε κάποιον που ροχαλίζει μπορεί να αποδειχτεί μια απογοητευτική και δύσκολη προσπάθεια να κοιμηθείς. Συχνά μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα κανένας από τους δύο να μην κοιμάται αρκετά, αλλά και να ξυπνάει με κακή διάθεση. Και οι δύο σύντροφοι ενδέχεται να παρατηρήσουν σημάδια εξάντλησης, διάθεσης και έλλειψης συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Εάν είστε αυτός που ροχαλίζει, λάβετε υπόψη σου ότι το άλλο σας μισό χάνει έως και μία ώρα ύπνου κάθε βράδυ. Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ ενός χαρούμενου πρωινού και ενός απολύτως άθλιου.

Ο σύντροφος ροχαλίζει; 6 τρόποι να τον αγαπήσεις!

Ωστόσο, γενικά παρατηρείται ότι ροχαλίζουμε περισσότερο καθώς μεγαλώνουμε, πράγμα που σημαίνει ότι όλοι στην κρεβατοκάμαρα χάνουν ακόμη περισσότερο ύπνο καθώς περνούν τα χρόνια. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι σε μια μέση σχέση, το ροχαλητό μπορεί να κοστίσει στους συντρόφους έως και 2 χρόνια ύπνου.

5 αιτίες ροχαλητού

  1. Ανατομία του στόματος

Το σαγόνι, η γλώσσα, και ο λαιμός μπορούν να συμβάλουν στο ροχαλητό. Ένας γιατρός μπορεί να διαγνώσει εάν κάποιο από αυτά θα μπορούσε να συμβάλει στο πρόβλημα του ροχαλητού σας.

Αναπνοή από το στόμα ή από τη μύτη; Τι είναι καλύτερο για τις καθημερινές σας δραστηριότητες;

2. Αλκοόλ

Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί είτε να προκαλέσει το πρόβλημα είτε να οδηγήσει σε ροχαλητό, είτε να το επιδεινώσει κάνοντάς το δυνατότερο. Το άμεσο αποτέλεσμα χαλάρωσης που έχει το αλκοόλ στο σαγόνι και στο λαιμό σας μπορεί παράλληλα να εμποδίσει τον αεραγωγό και να οδηγήσει σε ροχαλητό και διαταραγμένο ύπνο.

Υπερτροφικές αμυγδαλές και Άπνοια Ύπνου: Μπορούν αυτοί οι μικροί αδένες να κλέψουν από τον ύπνο σας;

3. Ρινικά προβλήματα

Άτομα που πάσχουν από τακτική ρινική συμφόρηση μπορεί να ροχαλίζουν τακτικά.

“Χάστε λίπος στη γλώσσα σας για να βελτιώσετε την Άπνοια Ύπνου”, λέει νέα έρευνα!

4. Θέση ύπνου

Η υπερβολική πίεση σε ορισμένα μέρη του σώματος τη νύχτα μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιο πόνο και πιθανώς να προκαλούν ροχαλητό.

5 αλλαγές στον τρόπο ζωής που ελαττώνουν το ροχαλητό

5. Αύξηση βάρους

Το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία μπορεί συχνά να οδηγήσει σε δυσκολία στην αναπνοή λόγω του ογκώδους ιστού του λαιμού που μπορεί να προκαλέσει ροχαλητό.

Σωματικό βάρος και υπνική άπνοια: Η αμφίδρομη σχέση τους