Ορισμένα άτομα, είτε πρόκειται για παιδιά είτε για ενήλικες, έχουν την τάση να αναπνέουν μέσω του στόματος αντί της μύτης. Ωστόσο η αναπνοή από το στόμα ή από τη μύτη είναι πιο ωφέλιμη και αποδοτική;

Είτε ασκείστε, είτε κοιμάστε, είτε σε ό,τι αφορά τις απλές καθημερινές σας δραστηριότητες, είναι προτιμότερο να αναπνέετε από τη μύτη, αντί από το στόμα. Όταν αναπνέετε από το στόμα σας, ο εγκέφαλός σας εξαπατάται, καθώς νομίζει ότι το διοξείδιο του άνθρακα διαφεύγει πολύ γρήγορα από το σώμα. Η συνθήκη αυτή διεγείρει την παραγωγή βλεννογόνου, καθώς το σώμα επιχειρεί να επιβραδύνει την αναπνοή.

Ρινική αναπνοή

Η ρινική αναπνοή είναι υγιέστερη από την αναπνοή από το στόμα για διάφορους λόγους. Οι πνεύμονες λαμβάνουν οξυγόνο από τον αέρα και η απορρόφηση του οξυγόνου συμβαίνει κυρίως στην εκπνοή. Η εκπνοή μέσω της μύτης, η οποία έχει μικρότερο μέγεθος από το στόμα, δημιουργεί μεγαλύτερη πίεση αέρα και συνεπώς πιο αργή εκπνοή. Αυτό δίνει στους πνεύμονες επιπλέον χρόνο για να εξάγουν μεγαλύτερη ποσότητα οξυγόνου.

Αναπνοή από το στόμα

Η αναπνοή από το στόμα είναι ένα κοινό σύμπτωμα μεταξύ των ατόμων των οποίων τα ρινικά περάσματα εμποδίζονται ή περιορίζονται. Για παράδειγμα, ένα αποκλίνον διάφραγμα ή μικρού μεγέθους ρουθούνια, μπορούν να οδηγήσουν ένα άτομο να αναπνεύσει κυρίως μέσω του στόματος αντί της μύτης. Ωστόσο, αναπνοή από το στόμα είναι αναποτελεσματική, και οδηγεί σε υπεραερισμό. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να προκαλέσει ή και να επιδεινώσει συμπτώματα άσθματος, καρδιακών παθήσεων και υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Άσκηση

Όσον αφορά την παροχή οξυγόνου στο σώμα, η ρινική αναπνοή είναι πιο αποτελεσματική από ότι η αναπνοή από το στόμα. Κατά την καρδιαγγειακή άσκηση, είναι επομένως προτιμότερο να εισπνέετε και να εκπνέετε μέσω της μύτης. Εάν ασκείστε και εξαντλείστε, είναι πιο γρήγορο να εκπνεύσετε μέσω του στόματος από ότι από τη μύτη, αλλά αυτό θα μειώσει την ποσότητα του οξυγόνου που εξάγεται από κάθε εκπνοή.

Επιπλέον, τα ρουθούνια και τα ιγμόρεια παίζουν σημαντικό ρόλο στο φιλτράρισμα και στη θέρμανση του αέρα που εισπνέεται στους πνεύμονες. Αυτό το αποτέλεσμα φιλτραρίσματος είναι χρήσιμο για την απομάκρυνση των βακτηρίων και των σωματιδίων από το σώμα σας. Όταν ασκείστε σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, η αναπνοή από τη μύτη εμποδίζει τον ψυχρό αέρα να φτάσει κατευθείαν στους πνεύμονές σας, προκαλώντας πόνο στο στήθος και στον λαιμό.

Ροχαλητό

Η αναπνοή μέσω του στόματος και όχι μέσω της μύτης κατά τη διάρκεια του ύπνου, συνδέεται με το δυνατό ροχαλητό. Αυτό συμβαίνει λόγω του τρόπου που η αναπνοή ρυθμίζεται από τα νεύρα στα ρινικά περάσματα. Μία περιοχή της μύτης που είναι γνωστή ως ρινική βλεννογόνος, είναι ένας αισθητήρας για τον εισπνεόμενο αέρα, και κατά την ρινική αναπνοή, η ρινική βλεννογόνος στέλνει ερεθίσματα στα αντανακλαστικά νεύρα που ελέγχουν την αναπνοή.

Όταν γίνεται αναπνοή από το στόμα, η ρινική βλεννογόνος δεν στέλνει αυτά τα ερεθίσματα στα αντανακλαστικά νεύρα και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ακανόνιστο πρότυπο αναπνοής. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις ή στην ανάπτυξη της Άπνοιας του Ύπνου, όπου η έλλειψη ρύθμισης της αναπνοής προκαλεί σύντομες περιόδους ασφυξίας.

Αυξάνοντας την αναπνοή από τη μύτη

Η συγκέντρωση στην ρινική αναπνοή καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας θα σας βοηθήσει να αυξήσετε την αναπνοή από τη μύτη και να μειώσετε την αναπνοή από το στόμα. Οι ασκήσεις διαλογισμού και αναπνοής μπορούν επίσης να βοηθήσουν, καθώς η μύτη είναι μικρότερη από το στόμα, επομένως η ρινική αναπνοή είναι εγγενώς βραδύτερη από ότι η αναπνοή από το στόμα, βοηθώντας έτσι στη μείωση του στρες και της υπέρτασης.

Κατά τον ύπνο, εάν η αναπνοή από το στόμα είναι ένα πρόβλημα, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ρινικές ταινίες ή ρινοδιαστολείς και ανοίξτε τις ρινικούς αεραγωγούς, προωθώντας έτσι την αναπνοή και όχι την από του στόματος.