Εάν δεν μπορείτε να πετύχετε έναν πλήρη ύπνο, τότε χρειάζεται να ελέγξετε κάποιες συνθήκες που επηρεάζουν τον ύπνο καθώς μεγαλώνετε!

Ενώ πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι ανάγκες ύπνου μειώνονται με την ηλικία, η συνιστώμενη διάρκεια ύπνου παραμένει στην πραγματικότητα αρκετά σταθερή με μόνο μια μικρή πτώση. Ωστόσο, για πολλούς ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω, η επίτευξη των προτεινόμενων επτά έως οκτώ ωρών κάθε βράδυ μοιάζει με «άπιαστο όνειρο».

  1. Αϋπνία

Οι ηλικιωμένοι ενήλικες ξυπνούν όλη τη νύχτα πιο συχνά από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα. Αυτές οι περίοδοι αϋπνίας μπορεί να σχετίζονται με μια αλλαγή στον κιρκαδιανό ρυθμό, η οποία μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν υπνηλία νωρίς το βράδυ και να είναι σε εγρήγορση τις πρώτες πρωινές ώρες.

Αϋπνία: 6 λάθη που κάνετε και δεν μπορείτε να κοιμηθείτε

Η περικοπή της κατανάλωσης καφεΐνης και η απομάκρυνση των μεγάλων σε διάρκεια ύπνων κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση του κιρκαδιανού ρυθμού.  Στους ηλικιωμένους συχνά συνυπάρχει κατάθλιψη ή αγχώδης συνδρομή που συνεισφέρει ακόμα περισσότερο στην αδυναμία έλευσης του ύπνου και στον κατακερματισμό του.

Αϋπνία: Πώς μπορεί να βοηθήσει η ομοιοπαθητική;

2. Ροχαλητό και Άπνοια Ύπνου

Περίπου 90 εκατομμύρια Αμερικανοί ροχαλίζουν τη νύχτα. Ενώ ορισμένα περιστασιακά ροχαλητά μπορεί να μην αποτελούν μεγάλη ανησυχία, το δυνατό ροχαλητό μπορεί να είναι σημάδι Αποφρακτικής Άπνοιας Ύπνου (OSA), μια κατάσταση όπου η αναπνοή εξασθενεί προσωρινά και αυξάνεται η αρτηριακή πίεση. Η Αποφρακτική Άπνοια Ύπνου χωρίς θεραπεία μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα του ύπνου σας. Ένας γιατρός μπορεί να βοηθήσει να προσδιορίσει εάν ένα άτομο έχει Αποφρακτική Άπνοια Ύπνου και να προσφέρει τις κατάλληλες επιλογές θεραπείας, δεδομένου ότι αυτή αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, αρρυθμίες, παλινδρόμηση,  πονοκεφάλους, ακόμα και γλαύκωμα και κατάθλιψη.

Ροχαλητό: ενοχλητική συνήθεια ή σοβαρή νόσος;

3. Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών (RLS)

Το στρίψιμο και το χτύπημα των άκρων κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν αποτελεί «συνταγή» για καλό ύπνο. Ένας στους 10 ενήλικες έχει σύνδρομο ανήσυχων ποδιών (RLS) και η πιθανότητα εμφάνισης αυτής της διαταραχής αυξάνεται με την ηλικία. Ορισμένα φάρμακα που παίρνουν ηλικιωμένοι ενήλικες μπορούν επίσης να προκαλέσουν επιδείνωση, συμπεριλαμβανομένων αυτών που συνταγογραφούνται για υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές παθήσεις και κατάθλιψη. Για τον μετριασμό του συνδρόμου, ένας γιατρός μπορεί να προτείνει τη μείωση της καφεΐνης και του αλκοόλ, τη λήψη  συμπληρωμάτων ιχνοστοιχείων και τη δημιουργία ενός στοχευμένου σχήματος άσκησης.

4. Άλλες κοινές ασθένειες

Το άσθμα, ο διαβήτης και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ευκολία της αναπνοής, καθιστώντας έτσι τον ύπνο πιο δύσκολο για τους ηλικιωμένους ενήλικες. Ασθένειες όπως η νόσος του Πάρκινσον και η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας μπορούν επίσης να έχουν κάποιο αντίκτυπο. Ωστόσο, οι υγιείς συνήθειες ύπνου μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων αυτών των καταστάσεων στον ύπνο. Αυτά περιλαμβάνουν τη διατήρηση ενός σταθερού προγράμματος ύπνου, την τακτική άσκηση, την αποφυγή βαρέων γευμάτων και τον έλεγχο του σωματικού βάρους και την έκθεση στο φως νωρίς την ημέρα για να βοηθήσετε στην επαναφορά του ρολογιού του σώματός σας.

Ροχαλητό και υποαπνοικό σύνδρομο