Αναρωτήθηκες ποτέ μήπως σωματικό βάρος και υπνική άπνοια συνδέονται στενά μεταξύ τους επηρεάζοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής σου;

Αποφρακτική Άπνοια Ύπνου: Μία διαταραχή όπου οι αποκλεισμένοι αεραγωγοί κατά τη διάρκεια του ύπνου οδηγούν σε διαταραγμένη αναπνοή και υπερβολικό ροχαλητό. Από τη διαταραχή πάσχει περίπου το 3 έως 7 τοις εκατό του πληθυσμού των ΗΠΑ, ενώ οι μεγαλύτεροι ενήλικες είναι πιο πιθανό να διατρέχουν κίνδυνο.

Πολλοί παράγοντες αυξάνουν την πιθανότητα άπνοιας ύπνου, συμπεριλαμβανομένων των στενών ρινικών αεραγωγών, της ρινικής συμφόρησης, της κατανάλωσης αλκοόλ και του καπνίσματος.

Ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου;

  •  Το υπερβολικό βάρος.

 Στην πραγματικότητα, περίπου τα μισά άτομα με άπνοια ύπνου είναι υπέρβαρα, οδηγώντας τους ερευνητές να διερευνήσουν τη σχέση μεταξύ των δύο συνθηκών.

Πώς η αύξηση του σωματικού βάρους οδηγεί σε υπνική άπνοια;

 Δεν σημαίνει ότι ο κάθε υπέρβαρος υποφέρει από υπνική άπνοια παρόλα αυτά το να προσθέτει κανείς συνεχώς επιπλέον πόντους στο σώμα του, αυξάνει τις πιθανότητες να πάσχει στο μέλλον από τη διαταραχή.

Κι αυτό γιατί η αύξηση του σωματικού βάρους μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση λίπους στην περιοχή του λαιμού, παρεμποδίζοντας την αναπνοή και οδηγώντας στην άπνοια ύπνου.

Για τον λόγο αυτό, η απώλεια βάρους είναι μία από τα πρώτες θεραπείες που συνιστούν οι γιατροί κατά τη θεραπεία της Αποφρακτικής Άπνοιας Ύπνου. Η 10 τοις εκατό απώλεια του σωματικού βάρους μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την κατάσταση ή ακόμη και να απαλλάξει εντελώς ένα άτομο από την άπνοια ύπνου.

Πώς η υπνική άπνοια μπορεί να προκαλέσει αύξηση του σωματικού βάρους;

 Η υπνική άπνοια μπορεί επίσης να συμβάλει στην αύξηση των κιλών και τα άτομα που υποφέρουν σοβαρά από Αποφρακτική Υπνική Άπνοια, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν μεγαλύτερο βάρος σε σύγκριση με εκείνα που πάσχουν σε μικρότερο βαθμό.

Η κακή ποιότητα ύπνου επηρεάζει την παραγωγή ορμονών που σχετίζονται με την όρεξη και επίσης η Αποφρακτική Υπνική Άπνοια μπορεί να προκαλέσει υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, μειώνοντας έτσι την σωματική δραστηριότητα. Δυστυχώς αυτό μπορεί να δυσκολεύει και τα άτομα με Αποφρακτική Υπνική Άπνοια να χάσουν βάρος.

Εάν είσαι υπέρβαρος ή παχύσαρκος και πιστεύεις ότι μπορεί να πάσχεις από άπνοια ύπνου, μίλησε με τον γιατρό σου.

Αν μείνετε χωρίς θεραπεία, η άπνοια κατά τον ύπνο μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη τύπου 2 και καρδιακή ανεπάρκεια, οπότε είναι σημαντικό να συνεργαστείς με τον γιατρό σου για να καταλάβεις πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις την πάθηση.