Οι αδενοειδής εκβλαστήσεις  είναι μια δημοφιλής κατάσταση κυρίως μεταξύ των παιδιών. Μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία της αναπνοής, να προκαλέσουν ροχαλητό, αλλά και να αναπτυχθούν περαιτέρω σε μια σοβαρή διαταραχή όπως είναι η Άπνοια Ύπνου. Μπορούν όμως υπερτροφικές αμυγδαλές και άπνοια ύπνου να συνδέονται;

Εάν αναρωτιέστε για το αν οι υπερτροφικές αμυγδαλές μπορούν να προκαλέσουν Άπνοια Ύπνου και στους ενήλικες, τώρα μπορείτε να διαπιστώσετε ότι ίσως μπορούν. Υπερτροφικές αμυγδαλές και Άπνοια Ύπνου μπορούν να συνυπάρξουν, λειτουργώντας με τον ίδιο τρόπο στους ενήλικες, όπως και στα παιδιά.

Το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ενήλικα είναι ισχυρότερο από του παιδιού, ωστόσο οι λοιμώξεις επηρεάζουν τους ανθρώπους διαφορετικής ηλικίας. Οι φλεγμονώδεις αδένες μεγαλώνουν, μειώνοντας έτσι τον χώρο για κανονική ροή αέρα μέσω της μύτης (αδενοειδείς) ή του λαιμού (αμυγδαλές), προκαλώντας έτσι αίσθημα δυσφορίας και αδυναμία απόλαυσης ενός φυσιολογικού ύπνου κατά τη νύχτα.

Τα συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν το ροχαλητό, τη διακοπή της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου, την αναπνοή κυρίως μέσω του στόματος, τον ανήσυχο ύπνο, τη δυσκολία κατάποσης, τα συχνά κρυολογήματα κλπ.

Η αναπνοή είναι μια από τις βασικές πηγές ενέργειας για το σώμα μας και οι ώρες που κοιμόμαστε αποτελούν τον κύριο χρόνο που αφιερώνουμε για την ανανέωση της ενέργειάς μας. Συνειδητοποιώντας τα οφέλη που έχει ο ύπνος για την υγεία, κάνουμε το καλύτερο για να είναι όσο το δυνατόν πιο ποιοτικός. Μια από τις επιλογές για να επιτευχθεί αυτό, είναι η αφαίρεση αμυγδαλών και αδενοειδών σε ενήλικες, όταν αυτές ευθύνονται για την εκδήλωση Άπνοιας Ύπνου.

Θα βοηθήσει η αφαίρεση των αμυγδαλών και αδενοειδών στην αντιμετώπιση της Άπνοιας Ύπνου;

Η υπνική άπνοια αναπτύσσεται όταν οι αεραγωγοί είναι συνεχώς μπλοκαρισμένοι τη νύχτα. Η χειρουργική επέμβαση δεν είναι η μόνη επιλογή, αλλά σίγουρα είναι η πιο αποτελεσματική. Η αφαίρεση των αδενοειδών για την αντιμετώπιση της Άπνοιας Ύπνου εξαλείφει τον πυρήνα του προβλήματος.

Ο ρόλος αυτών των αδένων κατά τη λειτουργία τους, είναι να παράγουν αντισώματα για την καταπολέμηση λοιμώξεων. Είναι πολύ σημαντικά κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής μας. Αλλά αργότερα, το σώμα γίνεται ισχυρότερο και μπορεί να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις χρησιμοποιώντας άλλα μέσα. Έτσι, η λειτουργία της μύτης ή του λαιμού για την Άπνοια Ύπνου φέρνει λίγη ή και καθόλου βλάβη στο σώμα. Πρέπει να θυμάστε ότι η Άπνοια Ύπνου διαφέρει μεταξύ των ατόμων, και ο καλύτερος τρόπος για την επίλυση του προβλήματος είναι η συμβουλή ενός ειδικού.

Η Άπνοια Ύπνου μετά την αφαίρεση των αμυγδαλών ή αδενοειδών μπορεί να αντιμετωπιστεί γρηγορότερα και ευκολότερα. Ωστόσο, η επεμβατική θεραπεία συνδέεται ορισμένες φορές με ορισμένους κινδύνους ή αντενδείξεις.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, πριν αποφασίσετε να προχωρήσετε σε κάποια αποτελεσματική θεραπεία για την Άπνοια Ύπνου, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, παρακολουθώντας λεπτομερώς τις αντιδράσεις του οργανισμού σας με διεξοδικές εξετάσεις.