Οι σιωπηλοί κίνδυνοι του ροχαλητού δεν είναι μόνο ένας κακός ύπνος. Όταν πρόκειται για ροχαλητό, μακροχρόνια μπορούν να προκύψουν διάφορα προβλήματα υγείας!

Σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα για τον ύπνο που πραγματοποιήθηκε παγκόσμια, σχεδόν το 30% των ενηλίκων παρουσιάζουν ροχαλητό κατά τον ύπνο. Επίσης, περίπου το ένα τρίτο των γυναικών είπαν ότι κοιμούνται ξεχωριστά με τον σύντροφό τους – τουλάχιστον περιστασιακά – λόγω του ροχαλητού τους. Αυτά τα στοιχεία όχι μόνο τονίζουν πόσο διαδεδομένο είναι το ροχαλητό, αλλά και πόσο μπορεί να βλάψει τις σχέσεις.

Ακόμη και μια βραχυπρόθεσμη διαταραχή του ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ποιότητα ζωής, συναισθηματική δυσφορία, διαταραχές της διάθεσης και μειωμένη απόδοση.

Ο κακός ύπνος μπορεί να συμβάλει μακροχρόνια σε ένα ευρύ φάσμα ιατρικών παθήσεων όπως υπέρταση, καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτης τύπου 2.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ροχαλητό, μερικοί από τους οποίους είναι σχετικά αθώοι, όπως η κατανάλωση αλκοόλ πριν από τον ύπνο, κάποιο κρύωμα στη μύτη ή στον λαιμό σας ή απλά όταν κοιμάστε στην πλάτη σας.

Το κάπνισμα προκαλεί ροχαλητό και υπνική άπνοια;

Άλλοι παράγοντες, ωστόσο, καθίστανται πιο σοβαροί, με έναν από τους πιο συνηθισμένους να είναι μια κατάσταση γνωστή ως Αποφρακτική Άπνοια Ύπνου (OSA), στην οποία ένα άτομο σταματά επανειλημμένα να αναπνέει κατά τη διάρκεια του ύπνου του, δυνητικά στερώντας οξυγόνο από τον εγκέφαλό του και άλλα εσωτερικά όργανα. Είτε πρόκειται για απλό ροχαλητό ή για κάτι πιο σοβαρό, ο ύπνος σε ύπτια θέση είναι γνωστό ότι επιδεινώνει την κατάσταση.

Οι διαταραχές ύπνου ανάμεσα στα δύο φύλα. Πώς διαφέρουν;

Πολλά ζευγάρια είναι πολύ εξοικειωμένα με μια μέθοδο που μπορεί προσωρινά να σταματήσει το ροχαλητό του συντρόφου τους. Ξυπνούν και δίνουν στον σύντροφό τους μια ώθηση έτσι ώστε αυτός ή αυτή να γυρίσει στο πλευρό του. Ωστόσο, έχει επίσης ως μειονέκτημα  τα δύο διαταραγμένα πρότυπα ύπνου.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν το γεγονός ότι το να μην κοιμάσαι καλά είναι επιβλαβές για την υγεία και την ευημερία τους, αλλά λίγοι άνθρωποι προσπαθούν ενεργά να βελτιώσουν τα πράγματα, καθώς συνήθως δεν γνωρίζουν ποιο είναι το πρόβλημα ή πώς να το διορθώσουν», επισημαίνουν οι ειδικοί.

Οι γυναίκες που ροχαλίζουν ίσως έχουν αυξημένες πιθανότητες για προβλήματα καρδιάς!

Ευτυχώς, υπάρχουν ολοένα και περισσότερες λύσεις για τα προβλήματα ύπνου. Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι ακόμη και τα φαινομενικά απλά προβλήματα ύπνου, όπως το ροχαλητό, θα μπορούσαν να είναι ένα σύμπτωμα μιας πιο δυσοίωνης κατάστασης, οπότε χρειάζεται να λάβετε δράση και να συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή να δείτε έναν ειδικό ύπνου στην περίπτωση που εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε προβλήματα κατά τον ύπνο ή και εξαιτίας του ύπνου.

Μπορείς να κληρονομήσεις το “γονίδιο” του ροχαλητού;