Ύπνος και γονιμότητα. Έχετε σκεφτεί ποτέ πώς σχετίζονται μεταξύ τους; Ο ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο, επηρεάζοντας την ποιότητα ζωής, τη γενική μας υγεία και κυρίως τη γονιμότητα.
Ο ποιοτικός ύπνος βοηθά στην ανανέωση και στην αποκατάσταση των συστημάτων του εγκεφάλου και των οργάνων μας και ρυθμίζει σημαντικές ορμόνες στο σώμα μας – συμπεριλαμβανομένων των ορμονών που σχετίζονται με τη γονιμότητα.
Η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει τις ορμόνες που σχετίζονται με τη γονιμότητα
Τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες, το ίδιο τμήμα του εγκεφάλου που ρυθμίζει τις ορμόνες ύπνου-εγρήγορσης, όπως η μελατονίνη και η κορτιζόλη, ενεργοποιεί επίσης, και την καθημερινή έκκριση των αναπαραγωγικών ορμονών.
Οι ορμόνες που ρυθμίζουν την ωορρηξία στις γυναίκες και τη σπερματογένεση στους άντρες επηρεάζονται άμεσα από τη διαδικασία ύπνου-αφύπνισης του σώματος. Η έλλειψη ύπνου και η εργασία τη νύχτα ή με βάρδιες, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γονιμότητα με αποτέλεσμα τη δυσκολία στη σύλληψη.
Τι άλλο συνδέει τον ύπνο και τη γονιμότητα;
Μελέτες έχουν δείξει πως η χρόνια έλλειψη ύπνου πέρα από τις ορμονικές διαταραχές που μπορεί να επιφέρει, μπορεί να επηρεάσει και έμμεσα τη γονιμότητα. Με ποιους τρόπους;
- Η έλλειψη ύπνου προκαλεί εκνευρισμό και ευερεθιστότητα, με αποτέλεσμα να δημιουργεί εντάσεις στη σχέση του ζευγαριού, έχοντας ως συνέπεια την αποφυγή σεξουαλικής επαφής.
- Η έλλειψη ύπνου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών που μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητα, όπως: διαβήτης, καρδιαγγειακές παθήσεις, αλλά και παχυσαρκία.
Tips για βελτίωση του ύπνου και της…γονιμότητας
- Διατηρήστε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου. Η βέλτιστη ποσότητα ύπνου είναι οι 8 ώρες κατά μέσο όρο, ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός.
- Γυμναστείτε και περπατήστε στη φύση και στον ήλιο καθημερινά εάν σας το επιτρέπει το πρόγραμμά σας.
- Αποφύγετε εάν μπορείτε τα βραδινά ωράρια εργασίας ή τις βάρδιες.
- Διατηρήστε τον ίδιο χρόνο ύπνου-αφύπνισης καθημερινά, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα.
- Αποφύγετε πριν τον ύπνο δραστηριότητες που θα μπορούσαν να σας κρατήσουν ξύπνιους το βράδυ, όπως πχ. η πληρωμή λογαριασμών ή κάποια ταινία ή κάποιο βιβλίο που θα μπορούσε να σας προβληματίσει. Αντί αυτού κάντε ένα χαλαρωτικό μπάνιο ή μασάζ στον/στη σύντροφό σας.
- Χαμηλώστε τον φωτισμό στο υπνοδωμάτιο ή ακόμα καλύτερα φροντίστε να επικρατήσει απόλυτο σκοτάδι στο δωμάτιο.
- Αποφύγετε την κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ.
Προσπαθήστε να βελτιώσετε τον ύπνο σας! Εάν έχετε ρυθμίσει το πρόγραμμα του ύπνου σας, και πάλι τα προβλήματα γονιμότητας συνεχίζονται, τότε μιλήστε με τον γιατρό σας για να αποκλείσετε τον παράγοντα κάποιας υποκείμενης πάθησης.