Έχετε σκεφτεί ποτέ πώς μπορεί να συνδέεται η διατροφή με τον ύπνο; Οι τροφές που καταναλώνουμε δεν είναι μόνο ζωτικής σημασίας για τη σωματική μας υγεία, αλλά είναι βασικές και για την υγεία του ύπνου μας. Γιατί συμβαίνει όμως αυτό και ποιες τροφές μπορούν να έχουν θετική ή αρνητική επίδραση στον ύπνο μας;

Πώς η διατροφή επηρεάζει τον ύπνο μας;

Με πολύ απλά λόγια, τα τρόφιμα που καταναλώνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορούν να επηρεάσουν το πόσο καλά κοιμόμαστε κάθε βράδυ. Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή συμβάλλει σε καλύτερο και πιο ξεκούραστο ύπνο ενώ μια κακή διατροφή συμβάλλει στην κακή ποιότητα και στη σύντομη διάρκεια του ύπνου.

Ποια θρεπτικά συστατικά μπορούν να βελτιώσουν τον ύπνο;

Όταν πρόκειται για δίαιτες που είναι καλές για ύπνο, δεν υπάρχει κάποιος κανόνας. Το μόνο σίγουρο είναι πως οι τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, μπορούν να βοηθήσουν αρκετά, το ίδιο και κάποια θρεπτικά συστατικά. Ας δούμε μερικά από αυτά παρακάτω:

Πρωτεΐνη

Μελέτες έχουν δείξει πως η διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνη μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της ποιότητας του ύπνου.

Υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες είναι χρήσιμοι για τον ύπνο, αλλά έχει σημασία το είδος των υδατανθράκων. Η πρόσληψη υδατανθράκων πρέπει να αποτελείται κυρίως από υγιεινές τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως η ζάχαρη οδηγεί σε υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ οι φυτικές ίνες σε καλύτερο συνολικό ύπνο και λιγότερη υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Βιταμίνες Β

Αυτές είναι ίσως οι καλύτερες βιταμίνες όσον αφορά στη ρύθμιση του ύπνου. Η βιταμίνη Β9 βελτιώνει τη διάθεση και τον ύπνο και η Β12 μπορεί να επηρεάσει τον κιρκάδιο ρυθμό μας. Πλούσιες πηγές βιταμινών Β είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φυλλώδη λαχανικά, το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Μαγνήσιο

Το μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο που βρίσκεται σε τρόφιμα όπως τα φυλλώδη λαχανικά, τους ξηρούς καρπούς και τα φασόλια. Βοηθά στη ρύθμιση του ύπνου και στην παραγωγή μελατονίνης.

Ψευδάργυρος

Τα χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου στα παιδιά μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τα πρότυπα ύπνου. Αυτό το μέταλλο το βρίσκουμε σε τρόφιμα όπως, οι ξηροί καρποί και τα όσπρια.

Τρυπτοφάνη

Μας χαλαρώνει και μας βοηθά στο να αποκοιμηθούμε γρηγορότερα.  Βρίσκεται στα πουλερικά, στα ψάρια, στη βρώμη, στα αυγά, στον πασατέμπο κ.ά.

Ωμέγα-3 λιπαρά

Τα ωμέγα-3 λιπαρά προάγουν την υγιή ποιότητα ύπνου και υποστηρίζουν έναν υγιή κιρκάδιο ρυθμό. Βρίσκονται στα ψάρια, στους ξηρούς καρπούς, τα φυτικά έλαια και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Πηγή: TheSleepDoctor