Νιώθετε κι εσείς περισσότερη κούραση και υπνηλία τον χειμώνα; Δεν είστε οι μόνοι! Σχεδόν οι περισσότεροι άνθρωποι αναφέρουν πως κοιμούνται έως και δύο ώρες παραπάνω κατά τη διάρκεια του χειμώνα και υπάρχουν αρκετοί πιθανοί λόγοι πίσω από αυτό.

Οι μικρότερες ημέρες του χειμώνα μπορούν να «μπερδέψουν» τον κιρκάδιο ρυθμό μας

Το φως παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού μας. Ο εγκέφαλος βασίζεται στο φως του ήλιου για να καθορίσει πότε πρέπει να κοιμάται και πότε πρέπει να είναι ξύπνιος. Όταν επικρατεί σκοτάδι, ο εγκέφαλος ανταποκρίνεται απελευθερώνοντας μελατονίνη – την ορμόνη του ύπνου. Όταν υπάρχει φως, ο εγκέφαλός μας συγκρατεί την παραγωγή μελατονίνης για να μείνει ξύπνιος και σε εγρήγορση.

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα σκοτεινιάζει νωρίτερα και το ηλιακό φως που λαμβάνουμε την ημέρα δεν είναι τόσο έντονο όσο το καλοκαίρι, επομένως ο εγκέφαλός μας δυσκολεύεται σε ένα βαθμό να διακρίνει τη μέρα από τη νύχτα και επίσης, επηρεάζεται η όλη παραγωγή της μελατονίνης με αποτέλεσμα να νιώθουμε υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Tip: Εκμεταλλευτείτε όσο μπορείτε το φυσικό φως του ήλιου τον χειμώνα, ακόμα και όταν έχει συννεφιά, βγείτε για μία βόλτα ή ανοίξτε τις κουρτίνες για να είναι το σπίτι σας όσο πιο φωτεινό γίνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τα βαρύτερα γεύματα τον χειμώνα αυξάνουν την υπνηλία

Αν αναρωτιέστε γιατί κοιμάστε τόσο πολύ τον χειμώνα, ο λόγος μπορεί να είναι η διατροφή σας. Μια κακή διατροφή με περισσότερα λιπαρά μπορεί να μειώσει τα επίπεδα ενέργειας και να αυξήσει την υπνηλία. Οι γιορτές μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, το οποίο λειτουργεί σαν ηρεμιστικό και μάς προκαλεί υπνηλία, αλλά στην πραγματικότητα διαταράσσει τον ύπνο μας.

Tip: Εντάξτε στο καθημερινό σας πρόγραμμα την υγιεινή διατροφή και μειώστε την κατανάλωση αλκοόλ. Προσπαθήστε να τρώτε ελαφριά γεύματα, όπως βρασμένα λαχανικά και σούπες.

Το άγχος των γιορτών…προκαλεί υπνηλία

Όσο γιορτινές κι αν είναι, οι διακοπές μπορεί να είναι πηγή μεγάλου άγχους. Εάν αισθάνεστε καταβεβλημένοι κατά τη διάρκεια των διακοπών, το άγχος σας μπορεί να κρύβεται πίσω από την υπνηλία, την κούραση και την κόπωση.

Tip: Ακολουθήστε κάποιες τεχνικές διαχείρισης του άγχους. Ο διαλογισμός, οι βαθιές αναπνοές και άλλες ασκήσεις χαλάρωσης πριν από τον ύπνο μπορεί να σας βοηθήσουν να ανακουφιστείτε από το άγχος και να κοιμηθείτε καλά χωρίς να νιώθετε υπνηλία την επόμενη μέρα.

Το υπνοδωμάτιό σας μπορεί να είναι πολύ ζεστό

Όταν έξω κάνει κρύο, οι άνθρωποι τείνουν να το αντισταθμίζουν κάνοντας το περιβάλλον του σπιτιού τους και ειδικά του υπνοδωματίου τους πιο ζεστό. Η αυξημένη θερμοκρασία μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας και να σας κάνει να αισθάνεστε πιο κουρασμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Tips: Διατηρήστε τη θερμοκρασία του υπνοδωματίου σας δροσερή τη νύχτα, μεταξύ 15 και 18 βαθμών Κελσίου. Η προσθήκη αφυγραντήρα στην κρεβατοκάμαρά σας τον χειμώνα μπορεί επίσης να βελτιώσει τον ύπνο σας.

Πηγή: https://www.sleep.org/.