Η αϋπνία μπορεί να προκληθεί από ψυχιατρικές και ιατρικές παθήσεις, ανθυγιεινές συνήθειες ύπνου, συγκεκριμένες ουσίες ή / και ορισμένους βιολογικούς παράγοντες. Ποια λάθη κάνετε και δεν μπορείτε να κοιμηθείτε;
Οι ερευνητές μελετούν την αϋπνία ως ένα πρόβλημα του εγκεφάλου, κατά το οποίο δεν μπορεί να σταματήσει να είναι ξύπνιος. Είναι σημαντικό να καταλάβετε πρώτα τι θα μπορούσε να προκαλέσει τις δυσκολίες του ύπνου σας.
Αιτίες της αϋπνίας
Υπάρχουν πολλές ιατρικές καταστάσεις (μερικές ήπιες και άλλες πιο σοβαρές) που μπορεί να οδηγήσουν σε αϋπνία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ίδια η ιατρική κατάσταση προκαλεί αϋπνία, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, τα συμπτώματα της πάθησης προκαλούν δυσφορία που μπορεί να δυσκολέψει τον ύπνο ενός ατόμου.
Παραδείγματα ιατρικών καταστάσεων που μπορούν να προκαλέσουν αϋπνία είναι:
- Αλλεργίες και ρινική συμφόρηση
- Γαστρεντερικά προβλήματα όπως η παλινδρόμηση
- Ενδοκρινικά προβλήματα όπως ο υπερθυρεοειδισμός
- Αρθρίτιδα
- Βρογχικό Άσθμα
- Νευρολογικές παθήσεις όπως η νόσος του Parkinson
- Χρόνιος πόνος
- Πόνος στη μέση
Επίσης, τα φάρμακα, όπως για παράδειγμα αυτά που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του κοινού κρυολογήματος και τις ρινικές αλλεργίες, την υψηλή αρτηριακή πίεση, τις καρδιακές παθήσεις, την ασθένεια του θυρεοειδούς, το άσθμα, αλλά και την κατάθλιψη μπορούν επίσης να προκαλέσουν αϋπνία.
Επιπλέον, η αϋπνία μπορεί να είναι σύμπτωμα υποκείμενων διαταραχών ύπνου. Για παράδειγμα, το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών – μια νευρολογική κατάσταση στην οποία ένα άτομο έχει μια δυσάρεστη αίσθηση ότι χρειάζεται να κινήσει τα πόδια του / της – μπορεί να οδηγήσει σε αϋπνία.
Άπνοια Ύπνου και Αϋπνία
Η Άπνοια Ύπνου είναι μια άλλη διαταραχή του ύπνου που συνδέεται με την αϋπνία. Με την Άπνοια Ύπνου, ο αεραγωγός ενός ατόμου παρεμποδίζεται μερικώς ή εντελώς κατά τη διάρκεια του ύπνου, με αποτέλεσμα τη διακοπή της αναπνοής και τη μείωση των επιπέδων οξυγόνου. Αυτό προκαλεί ένα άτομο να ξυπνάει σύντομα αλλά επανειλημμένα όλη τη νύχτα. Τα άτομα με Άπνοια Ύπνου αναφέρουν μερικές φορές ότι αντιμετωπίζουν αϋπνία.
Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τον ύπνο σε τακτική βάση, καλό θα ήταν να επανεξετάσετε την περίπτωσή σας και να σκεφτείτε εάν κάποια υποκείμενα ιατρικά προβλήματα ή διαταραχές ύπνου θα μπορούσαν να συμβάλουν στα προβλήματα του ύπνου σας.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, υπάρχουν απλά μέτρα που μπορούν να ληφθούν για τη βελτίωση του ύπνου (όπως αποφυγή έκθεσης σε οποιοδήποτε φως και θόρυβο κατά την προσπάθειά σας να κοιμηθείτε, όπως τηλεόραση, ηλεκτρονικός υπολογιστής ή κατοικίδια ζώα).
Ενώ σε άλλες περιπτώσεις, είναι σημαντικό να μιλήσετε στον γιατρό σας για να συμφωνήσετε σε μια πορεία δράσης. Δεν πρέπει απλώς να δεχτείτε τον κακό ύπνο ως τρόπο ζωής-μιλήστε με το γιατρό σας ή έναν ειδικό ύπνου για βοήθεια.
Η διατροφή και η σωματική δραστηριότητα, μπορούν να συμβάλουν στην εμφάνιση αϋπνίας. Αν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε, ανατρέξτε στους παρακάτω παράγοντες του τρόπου ζωής, για να δείτε αν μπορεί να σας επηρεάζουν κάποιοι ή περισσότεροι:
1. Εργάζεστε στο σπίτι τα βράδια
Αυτό μπορεί να κάνει δύσκολο να χαλαρώσετε, και μπορεί επίσης να σας κάνει να νιώθετε άβολα όταν ξαπλώνετε να κοιμηθείτε. Το φως από τον υπολογιστή σας θα μπορούσε επίσης να κρατήσει τον εγκέφαλό σας σε “κατάσταση συναγερμού”.
2. Κοιμάστε πολύ το μεσημέρι ή το απόγευμα
Τα μικρά διαστήματα ύπνου μπορούν να βοηθήσουν μερικούς ανθρώπους, αλλά άλλοι δυσκολεύονται να κοιμηθούν τη νύχτα.
3. Μερικές φορές κοιμάστε περισσότερο με σκοπό να αναπληρώσετε τον χαμένο ύπνο
Αυτό μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στο ρολόι του σώματός σας, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε ξανά την επόμενη νύχτα.
4. Καταναλώνετε αλκοόλ ή καφεΐνη πριν από τον ύπνο
Το αλκοόλ είναι ηρεμιστικό. Μπορεί αρχικά να σας βοηθάει να κοιμηθείτε, αλλά μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας αργότερα τη νύχτα.
Ακόμη, οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται την ανάγκη να καταναλώσουν καφέ το πρωί γιατί πιστεύουν ότι τους βοηθά να ξεκινήσουν την ημέρα τους και να είναι παραγωγικοί. Η καφεΐνη με μέτρο είναι ωραία για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει αϋπνία.
5. Καταναλώνετε βαριά γεύματα λίγη ώρα πριν κοιμηθείτε
Τα βαριά γεύματα κοντά στην ώρα του ύπνου, μπορούν να προκαλέσουν διαταραχές. Η καλύτερη πρακτική είναι να φάτε ελαφρά πριν τον ύπνο. Όταν τρώτε πάρα πολύ το βράδυ, αυτό μπορεί να σας προκαλέσει δυσφορία και να δυσκολέψει το σώμα σας να ρυθμίσει τιςν λειτουργίες του και να χαλαρώσει. Τα πικάντικα τρόφιμα μπορούν επίσης να προκαλέσουν καούρα και να επηρεάσουν τον ύπνο σας.
6. Καπνίζετε πριν κοιμηθείτε
Η νικοτίνη λειτουργεί επίσης ως διεγερτικό και μπορεί να προκαλέσει αϋπνία. Το κάπνισμα τσιγάρων ή προϊόντων καπνού κοντά στην ώρα του ύπνου μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες στην προσπάθειά σας να κοιμηθείτε.