Χωρίς καλό ύπνο, η ευχάριστη και γεμάτη ενέργεια καθημερινότητα, καθώς και η καλή υγεία… πάνε περίπατο! Πόσο εύκολο είναι όμως να γίνει ο καλός ύπνος κομμάτι της ρουτίνας μας;

Ένα μεγάλο ποσοστό ενηλίκων συχνά παραπονιέται για προβλήματα στον ύπνο, τα οποία φυσικά οδηγούν σε συνεχή κούραση και υπνηλία μέσα στην ημέρα. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου, με τους πιο σοβαρούς να σχετίζονται με διάφορα ιατρικά ζητήματα.

Ωστόσο, ο ρόλος του στρώματος είναι καθοριστικός και τονίζεται συχνά από τους ειδικούς.

Ένα στρώμα που δεν προσφέρει στο σώμα την επιθυμητή ξεκούραση και στήριξη, μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις τόσο στην ποιότητα του ύπνου όσο και στη συνολική ευεξία του σώματος.

Με ποιον τρόπο μπορείς όμως να καταλάβεις ότι ήρθε η ώρα να αλλάξεις το στρώμα σου;

Υπάρχουν πέντε σημάδια που χρήζουν προσοχής και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αγνοήσεις, αν θέλεις να αποφύγεις τους χρόνιους πόνους στην πλάτη και στον αυχένα, αλλά και τυχόν βλάβες στην υγεία από μία κακή ποιότητα ύπνου.

  1. Το στρώμα μετρά… ηλικία 10-12 ετών

Τα ανατομικά στρώματα, λόγω του ότι είναι και πιο μαλακά. θα πρέπει να αντικαθίστανται περίπου κάθε 10 χρόνια, ενώ τα ορθοπεδικά στρώματα που έχουν μεγαλύτερη αντοχή και είναι πιο σκληρά περίπου κάθε 12 χρόνια.

Φυσικά, η ανθεκτικότητα του στρώματος διαφέρει και από τον τύπο του, τα υλικά του και την επιβάρυνση που δέχεται, αλλά αποτελεί γενικό κανόνα ότι στα 10 χρόνια θα πρέπει να σκεφθείτε σοβαρά την αντικατάστασή του. Μην περιμένεις για κάποιο άλλο πρόβλημα να εμφανιστεί, αφού η ηλικία του στρώματος αρκεί από μόνη της, για να σε επιβαρύνει.

2. Άλλαξε το σωματικό σου βάρος

Αν το σωματικό σου βάρος αυξήθηκε, πρέπει να αλλάξεις και το στρώμα, προκειμένου να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες του σώματός σου για αυξημένη στήριξη. Ένα πολύ μαλακό στρώμα σε άνθρωπο με υψηλό σωματικό βάρος έχει ως αποτέλεσμα η σπονδυλική του στήλη να μην υποστηρίζεται επαρκώς. Από την άλλη, αν έχασες σωματικό βάρος, ένα σκληρό ορθοπεδικό στρώμα ενδέχεται να μην είναι πλέον το κατάλληλο για εσένα, οπότε ένα πιο μαλακό στρώμα που προσαρμόζεται στις καμπύλες του σώματός σου να μπορεί να σου προσφέρει καλύτερη χαλάρωση και ηρεμία.

3. Απέκτησες κάποιο ορθοπεδικό πρόβλημα

Τα ορθοπεδικά στρώματα είναι απαραίτητα για ανθρώπους με συγκεκριμένα ορθοπεδικά προβλήματα, όπως χρόνιους πόνους στην πλάτη και τον αυχένα. Η στήριξη που παρέχουν, ώστε η σπονδυλική στήλη να παραμένει σε ευθεία θέση, είναι ο βασικός τρόπος να ξεπεραστούν τα συγκεκριμένα προβλήματα. Άρα, αν απέκτησες πόνους στη μέση ή τον αυχένα, καλό είναι να διερευνήσεις με τον γιατρό σου το ενδεχόμενο κάποιου ορθοπεδικού προβλήματος, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνεις τη μετάβαση σε ένα πιο σκληρό στρώμα.

4. Το στρώμα σου έχει εξογκώματα

Από την παλαιότητα, το στρώμα μπορεί να εμφανίσει εξογκώματα στην επιφάνειά του, κάτι που κάνει τον ύπνο φυσικά εντελώς άβολο. Ακόμα και αν δεν το καταλαβαίνεις αυτό όταν ξαπλώνεις, καλό είναι να ελέγχεις με το χέρι σου πιθανά εξογκώματα και να προχωρήσεις σε αλλαγή στρώματος στην περίπτωση που αυτά είναι έντονα ή σε πολλά σημεία.

5. Εμφανίζεις αλλεργίες

Αν εμφανίζεις έντονα αλλεργικά συμπτώματα κατά τη διάρκεια του ύπνου, είναι πολύ πιθανό να μη φταίει η άνοιξη ή κάποια εποχική αλλεργία. Αυτό μπορεί φυσικά να επιβεβαιωθεί με αλλεργικά τεστ τα οποία να δείχνουν ευαισθησια στα ακάρεα και στη σκόνη. Το στρώμα είναι μια εξαιρετική φωλιά για τα ακάρεα και άλλα μικρόβια που προκαλούν αλλεργίες και αναπνευστικά προβλήματα. Γενικότερα, ο καθαρισμός του στρώματος βοηθάει, αν όμως έχουν περάσει πολλά χρόνια και έχει συγκεντρωθεί στο εσωτερικό του πολλή υγρασία και σκόνη, τότε ο μόνος τρόπος να μειωθούν οι αλλεργίες και να επανέλθει ο βαθύς ύπνος είναι η χρήση ενός καινούριου στρώματος.

Γενικά, αν ξυπνάς το πρωί και νιώθεις κουρασμένος ή το σώμα σου είναι άκαμπτο και βαρύ, είναι πολύ πιθανό να φταίει το στρώμα σου. Είτε είναι παλιό είτε όχι, είναι απαραίτητο να βρεις αυτό που σου ταιριάζει, για να έχεις καλύτερη ποιότητα ζωής συνολικά.

Πηγή: deltastrom.gr