Ο μεσημεριανός ύπνος και ειδικά ο καλοκαιρινός μεσημεριανός ύπνος μετά από το γεύμα μας είναι κάτι στο οποίο συνήθως δεν μπορούμε να αντισταθούμε. Ο μεσημεριανός ύπνος παρέχει πολλά οφέλη στην υγεία, αρκεί να έχει τη σωστή διάρκεια και να γίνεται την κατάλληλη ώρα. Παρακάτω θα δούμε τα πλεονεκτήματα που έχει, αλλά και τι να προσέξουμε:

  • Το Αμερικανικό Ίδρυμα για τον Ύπνο συνιστά ο μεσημεριανός ύπνος να μην ξεπερνά τα 20-30 λεπτά.
  • Με τον μεσημεριανό ύπνο καταπολεμάται η μεσημεριανή υπνηλία, γίνεται επανεκκίνηση στο μυαλό μας, βελτιώνονται τα επίπεδα εγρήγορσης και ψυχικής διάθεσής μας.
  • Ο μεσημεριανός ύπνος μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη μας και τη δημιουργικότητά μας.
  • Ο μεσημεριανός ύπνος ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
  • Ο μεσημεριανός ύπνος τονώνει τον οργανισμό μας, αλλά δεν μπορεί να αναπληρώσει έναν ανεπαρκή νυχτερινό ύπνο, γιατί λειτουργεί σαν συμπληρωματικός ύπνος.
  • Στον μεσημεριανό σας ύπνο θα πρέπει να ακολουθήσετε ένα σταθερό πρόγραμμα για την ώρα που θα κοιμάστε, διαφορετικά μπορεί να απορρυθμιστεί τόσο το βιολογικό σας ρολόι όσο και ο βραδινός σας ύπνος.

Όπως καταλαβαίνετε τα οφέλη του μεσημεριανού ύπνου είναι αρκετά. Θα σας δώσουμε και κάποια tips για να είναι ο ύπνος σας όσο το δυνατόν πιο πετυχημένος:

  • Πριν ξαπλώσουμε δεν πρέπει να ξεχνάμε να βάλουμε ξυπνητήρι, γιατί αν κοιμηθούμε παραπάνω από 30 λεπτά, μπορεί να διαταραχθεί μετά ο νυχτερινός μας ύπνος. Επίσης, υπάρχει ο κίνδυνος να κοιμηθούμε βαθιά και μόλις ξυπνήσουμε να έχουμε τη λεγόμενη αδράνεια του ύπνου, με την οποία παρατηρείται αυξημένη κόπωση, αποπροσανατολισμός και μειωμένη εγρήγορση, με αποτέλεσμα να μην νιώσουμε τα οφέλη του μεσημεριανού ύπνου και αναζωογόνηση.
  • Ο μεσημεριανός σας ύπνος δεν πρέπει να γίνεται πολύ αργά, γιατί μπορεί να επηρεάσει τον νυχτερινό σας ύπνο. Το καλύτερο είναι να κοιμάστε στα μισά της ημέρας ώστε να υπάρχει ίση χρονική απόσταση από τη στιγμή που ξυπνάτε και την ώρα που κοιμάστε κανονικά το βράδυ.
  • Δημιουργήστε ένα φιλικό περιβάλλον για τον ύπνο σας. Σε όποιον χώρο και αν κοιμηθείτε, εκτός από ένα άνετο στρώμα, ο χώρος θα πρέπει να είναι δροσερός, σκοτεινός και ήσυχος.
  • Αποβάλλετε κάθε άγχος και ανησυχία. Αν έχετε άγχος και διακατέχεστε από σκέψεις, δεν θα μπορέσετε να κοιμηθείτε. Αν δεν μπορείτε να απομακρύνετε τις αρνητικές σας σκέψεις και τα όσα σας απασχολούν, τότε προσπαθήστε να κάνετε κάποιες ασκήσεις χαλάρωσης, που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε το στρες και να κοιμηθείτε. Αυτό θα σας βοηθήσει να ξυπνήσετε ανανεωμένοι και ξεκούραστοι.
  • Κρατήστε τα μάτια σας κλειστά, το σώμα σας χαλαρό και απολαύστε τα οφέλη του μεσημεριανού ύπνου. Μόλις χτυπήσει το ξυπνητήρι μην κοιμηθείτε περισσότερο ακόμα και αν νυστάζετε. Η νύστα θα περάσει σε ελάχιστα λεπτά και θα νιώσετε γεμάτοι ενέργεια για να συνεχίσετε τις δουλειές σας.

Ωστόσο, η σιέστα δεν είναι μία επιλογή για όλους. Η εργασία μας, αλλά και άλλες υποχρεώσεις μπορούν να κάνουν τον μεσημεριανό μας ύπνο αδύνατο. Επίσης, ο μεσημεριανός ύπνος μπορεί να είναι χρήσιμος, αλλά και επιβλαβής σε κάποιους ανάλογα με την ηλικία τους, την ώρα του ύπνου, αλλά και τον λόγο που νιώθει κανείς να κοιμηθεί. Για να επωφεληθείτε στο έπακρο από τον μεσημεριανό ύπνο του καλοκαιριού, είναι σημαντικό να μάθετε πώς ο καθένας από αυτούς τους παράγοντες σάς επηρεάζει.

Επίσης, μερικοί άνθρωποι απλά δυσκολεύονται να κοιμηθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας ή μακριά από την άνεση του σπιτιού τους. Όσοι όμως μπορούν και έχουν αυτήν την πολυτέλεια, μην παραβλέψουν τον άκρως αναζωογονητικό αυτόν ύπνο.

Πηγή: https://www.sleepfoundation.org/