Υποφέρεις από Αποφρακτική Άπνοια Ύπνου και παράλληλα τρίζεις τα δόντια σου στον ύπνο; Πόσο μπορεί αυτά να συνδέονται;
Το ξύπνημα με κουρασμένους, σφιχτούς μυς της γνάθου ή ευαίσθητα δόντια μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι σφίγγετε τα δόντια σας κατά τη διάρκεια της νύχτας, μια κατάσταση γνωστή ως βρουξισμός. Εάν κάποιος αφήσει το πρόβλημα χωρίς θεραπεία, ο βρουξισμός μπορεί να οδηγήσει σε φθορά των δοντιών, πονοκεφάλους και προβλήματα στον ύπνο.
Ορισμένα προβλήματα υγείας συνδέονται με την κατάσταση, όπως το άγχος και η κακή ευθυγράμμιση των δοντιών, αλλά ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου είναι μια σοβαρή κατάσταση που ονομάζεται Αποφρακτική Άπνοια Ύπνου. Αυτό συμβαίνει όταν οι μύες του λαιμού χαλαρώνουν κατά τη διάρκεια της νύχτας, εμποδίζοντας τον αεραγωγό και διακόπτοντας την αναπνοή.
Σχεδόν ένας στους τέσσερις ανθρώπους με Αποφρακτική Άπνοια Ύπνου τρίζει τα δόντια του κατά τη διάρκεια της νύχτας και οι άνδρες είναι πιθανότερο να επηρεαστούν.
Ευτυχώς, η διαχείριση της άπνοιας κατά τον ύπνο μπορεί να βοηθήσει και στην αντιμετώπιση του τριξίματος των δοντιών κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η απώλεια βάρους, η αντιμετώπιση των ρινικών αλλεργιών και η διακοπή του καπνίσματος, μπορούν να βοηθήσουν.
Επιπλέον, ο γιατρός σου μπορεί να συστήσει οδοντιατρική φροντίδα ή στοματικό νάρθηκα για να αποφευχθεί η φθορά και βλάβη των δοντιών που προκαλείται από το τρίξιμό τους.
Για μέτρια έως σοβαρή άπνοια ύπνου, η πιο κοινή μέθοδος θεραπείας είναι η χρήση μιας συνεχούς θετικής συσκευής πίεσης αεραγωγών (CPAP). Αυτή η μάσκα, η οποία εφαρμόζεται στη μύτη κατά τη διάρκεια του ύπνου, χρησιμοποιεί την πίεση του αέρα για να διατηρήσει ανοιχτές τις διόδους των αεραγωγών, βοηθώντας στην αποφυγή της άπνοιας ύπνου, καθώς και του ροχαλητού που συχνά συνοδεύει τη διαταραχή.
Μελέτες έχουν βρει ότι όταν ασθενείς με βρουξισμό και άπνοια ύπνου χρησιμοποιούν CPAP, οι επιπλοκές της αναπνοής τους βελτιώνονται σημαντικά και το τρίξιμο των δοντιών σταματά εντελώς.
Είτε παρατηρείς συμπτώματα τριξίματος των δοντιών, άπνοιας ύπνου ή και τα δύο, συνεργάσου με τον γιατρό σου. Μπορεί να σε βοηθήσει να ξεκαθαρίσεις το πρόβλημα και να κοιμηθείς σωστά.