Είναι το ροχαλητό στα παιδιά ανησυχητικό; Υπάρχουν μερικοί παράγοντες που πρέπει να ελέγξετε πριν μιλήσετε με τον γιατρό σας.

Το ροχαλητό που είναι συνήθεια δεν είναι απαραίτητα ένας λόγος για να ανησυχούν οι γονείς. Ένα στα δέκα παιδιά κάτω των 10 ετών ροχαλίζει τακτικά, με τα περισσότερα από αυτά να μειώνονται καθώς μεγαλώνουν. Μερικές φορές όμως, το ροχαλητό στα παιδιά μπορεί να είναι σημάδι μιας πιο σοβαρής κατάστασης, συμπεριλαμβανομένης της παιδιατρικής Αποφρακτικής Υπνικής Άπνοιας (OSA), μία κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε διαταραγμένο ύπνο και νοητικές δυσλειτουργίες.

Μερικοί παράγοντες που πρέπει να ελέγξετε:

1. Το ροχαλητό του παιδιού είναι έντονο

Το ροχαλητό είναι το πιο κοινό σύμπτωμα της Αποφρακτικής Υπνικής Άπνοιας, το οποίο και έχει αναφερθεί σε περισσότερες του 90% των περιπτώσεων. Αλλά δεν δημιουργείται κάθε ροχαλητό με τον ίδιο τρόπο. Ακούστε προσεκτικά το ροχαλητό του παιδιού σας. Εάν οι ήχοι σχετίζονται με έντονη και δύσκολη αναπνοή, ή εάν συνοδεύονται από κάποιο συμβάν στο κρεβάτι, θα μπορούσαν να είναι ένα σημάδι μιας πιο σοβαρής κατάστασης.

2. Το παιδί είναι παχύσαρκο

Η παιδική παχυσαρκία είναι ένας αναπτυσσόμενος παράγοντας για τα παιδιά που διατρέχουν τον κίνδυνο να παρουσιάσουν Αποφρακτική Υπνική Άπνοια. Μία 20ετής επανεξέταση από τα Κέντρα Ελέγχου Ασθενειών από παχυσαρκία συσχέτισε τις ασθένειες μεταξύ των παιδιών ηλικίας 6 έως 17 ετών και διαπίστωσε ότι η νοσοκομειακή περίθαλψη εξαιτίας της άπνοιας ύπνου αυξήθηκε σε αυτόν τον πληθυσμό κατά 436% κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου.

3. Το παιδί εμφανίζει νυχτερινή ενούρηση

Ένα σύμπτωμα της Αποφρακτικής Υπνικής Άπνοιας είναι η αυξανόμενη πιθανότητα νυχτερινής ενούρησης κατά τη διάρκεια της νύχτας. Μία πιθανή εξήγηση είναι ότι τα παιδιά που υποφέρουν από αναπνευστική δυσλειτουργία παρουσιάζουν συχνά περισσότερους ιδρώτες και ούρα από το φυσιολογικό, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε νυχτερινή ενούρηση. Η Αποφρακτική Υπνική Άπνοια μπορεί επίσης να επηρεάσει την ανταπόκριση της παιδικής διέγερσης, την πίεση της ουροδόχου κύστης ή την απέκκριση ορμονών στα ούρα, τα οποία θα μπορούσαν να συμβάλουν στη νυχτερινή ενούρηση.

4. Το παιδί παρουσιάζει διάφορα προβλήματα στην συμπεριφορά του

Ενώ το ροχαλητό και άλλα νυχτερινά συμπτώματα μπορεί να είναι ενδείξεις για την παρουσία της παιδιατρικής Αποφρακτικής Υπνικής Άπνοιας, άλλα σημάδια μπορεί να είναι πιο ξεκάθαρα υπό το πρίσμα της ημέρας. Ένας κακός νυχτερινός ύπνος μπορεί να επηρεάσει την καθημερινή ρουτίνα του καθενός, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών, ειδικά σε περιπτώσεις χρόνιας ανησυχίας. Οι διαταραχές ύπνου που σχετίζονται με την Αποφρακτική Υπνική Άπνοια, μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεση των παιδιών. Η κακή διάθεση, η διαταραχή της συμπεριφοράς και η διάσπαση προσοχής μπορούν να αποτελούν ενδείξεις διαταραγμένου ύπνου, ιδιαίτερα όταν συνδυάζονται με άλλα συμπτώματα.

Καθώς η Αποφρακτική Υπνική Άπνοια μπορεί να είναι κάτι σοβαρό, είναι επίσης μία κοινή και θεραπεύσιμη κατάσταση. Εάν ανησυχείτε ότι το ροχαλητό του παιδιού σας ίσως να είναι ένα κακό σημάδι, μιλήστε με τον οικογενειακό σας γιατρό. Ίσως χρειάζεται να εξετάσει το παιδί σας ένας εξειδικευμένος σε θέματα ύπνου γιατρός, βοηθώντας έτσι σε μια πιο σωστή και πλήρης διάγνωση.