Και όμως! Η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα!
Μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που δεν κοιμούνται αρκετά ή ο ύπνος τους δεν είναι και τόσο ποιοτικός, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν αφού εκτεθούν σε έναν ιό, ακόμα και τον ιό ενός κοινού κρυολογήματος. Η έλλειψη ύπνου μπορεί επίσης να επηρεάσει το πόσο γρήγορα θα αναρρώσει κάποιος εάν αρρωστήσει.
Πώς βοηθάει ο ύπνος το ανοσοποιητικό μας σύστημα;
Χωρίς ύπνο, το σώμα μας παράγει λιγότερα αντισώματα και κυτοκίνες. Οι κυτοκίνες είναι πρωτεΐνες, οι οποίες, μεταξύ άλλων, καταπολεμούν τη φλεγμονή και τη μόλυνση και βοηθούν στη ρύθμιση του ύπνου. Ως αποτέλεσμα, είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπίσουμε ένα κρυολόγημα ή τη γρίπη με λιγότερα αντισώματα και λιγότερες κυτοκίνες.
Για αυτό και οι επιστήμονες έχουν φτάσει στο συμπέρασμα πως όταν είμαστε άρρωστοι, ο οργανισμός μας θέλει ακόμα περισσότερο ύπνο ώστε να θεραπεύσει τον εαυτό του.
Ποιες ασθένειες συνδέονται με την έλλειψη ύπνου;
Πέρα από λοιμώξεις και ιώσεις, έρευνες δείχνουν μια σχέση μεταξύ της έλλειψης ύπνου και πολλών ασθενειών. Ας δούμε μερικές από αυτές παρακάτω:
- Διαβήτης τύπου 2. Ο καλύτερος ύπνος θα μπορούσε να ισοδυναμεί με βελτιωμένο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.
- Ασθένειες της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων. Οι διαταραχές ύπνου αυξάνουν τις πιθανότητες καρδιαγγειακής νόσου. Συγκεκριμένα, τα άτομα με υπνική άπνοια μπορεί να εμφανίσουν υψηλή αρτηριακή πίεση, εγκεφαλικό επεισόδιο και ακανόνιστο καρδιακό παλμό.
- Παχυσαρκία. Η έλλειψη ύπνου μπορεί επίσης να προκαλέσει αύξηση βάρους σε όλες τις ηλικίες, με τα παιδιά να κινδυνεύουν περισσότερο. Τα παιδιά χρειάζονται ύπνο για τη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου και τη ρύθμιση της όρεξης για φαγητό. Επίσης, τα υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα αντιμετωπίζουν δυσκολίες στον ύπνο, υποφέροντας από αϋπνία, αλλά και υπνηλία!
- Κατάθλιψη. Ο ύπνος και η κατάθλιψη έχουν αμφίδρομη σχέση. Ο κακός ύπνος είναι σύμπτωμα κατάθλιψης και άλλων προβλημάτων ψυχικής υγείας. Από την άλλη, η διαταραχή της ψυχικής υγείας μπορεί να διαταράξει τον ύπνο. Οι ερευνητές μελέτησαν άτομα με υπνική άπνοια και κατάθλιψη και διαπίστωσαν ότι εάν θεραπευθεί η διαταραχή του ύπνου, μειώνονται τα συμπτώματα της κατάθλιψης.
- COVID-19. Όταν στερούμαστε ύπνου, είναι πιο δύσκολο για το σώμα μας να καταπολεμήσει ασθένειες που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως ο COVID-19. Αρκετοί που έχουν αναρρώσει από τον COVID-19 αναφέρουν κάποια προβλήματα ύπνου.
Μην ξεχνάτε τον ύπνο σας λοιπόν!
Οι ενήλικες χρειάζονται από 7 έως 9 ώρες ποιοτικού ύπνου κάθε βράδυ. Οι έφηβοι πρέπει να έχουν από 8-10 ώρες. Και οι μικρότερες ηλικίες θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον 9 ώρες ύπνου (παιδιά προσχολικής ηλικίας και νεότεροι, τουλάχιστον 10).
Εξίσου σημαντική με τον συνολικό αριθμό ωρών όμως, είναι και η ποιότητα του ύπνου. Το ροχαλητό και το αίσθημα κόπωσης κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι μόνο μερικά σημάδια ότι ο ύπνος σας μπορεί να μην είναι αρκετά καλός! Για αυτό να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας ή έναν ειδικό ύπνου για να σας βοηθήσουν να κάνετε τις νύχτες σας όσο πιο ξεκούραστες και υγιείς γίνεται!