Ανεξάρτητα από το αν ταξιδεύετε για δουλειά ή για λόγους αναψυχής, ο καλός ύπνος μπορεί να σας βοηθήσει να έχετε ένα πιο επιτυχημένο και ευχάριστο ταξίδι. Αν και δεν λειτουργούν όλα για όλους, υπάρχουν αρκετά βήματα που μπορείτε να κάνετε πριν και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού για να μειώσετε τις διαταραχές του ύπνου. Ας δούμε μερικά από αυτά παρακάτω.

Αποβάλλετε ή ελαχιστοποιήστε το στρες πριν το ταξίδι

Το άγχος πριν από ένα ταξίδι μπορεί να επιβαρύνει τόσο τον ύπνο όσο και την ψυχική σας ηρεμία. Προσπαθήστε να οργανώσετε και να ετοιμάσετε νωρίτερα το ταξίδι και τα πράγματά σας ώστε να μην τρέχετε τελευταία στιγμή να προλάβετε να φτάσετε στο αεροδρόμιο.

Ύπνος στο αεροπλάνο, πλοίο και λεωφορείο

Εάν διαπιστώσετε ότι θέλετε να κοιμηθείτε στο αεροπλάνο, το τρένο ή το λεωφορείο, εστιάστε στο να νιώθετε όσο το δυνατόν πιο άνετα:

  • Φορέστε φαρδιά ρούχα που αναπνέουν και πάρτε μία μικρή κουβέρτα σε περίπτωση που κάνει κρύο.
  • Ξαπλώστε αν μπορείτε, καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι βελτιώνει τόσο την ποσότητα όσο και την ποιότητα του ύπνου.
  • Φορέστε ακουστικά ή ωτοασπίδες και μία μάσκα ύπνου ώστε να μην ενοχλείστε από τους γύρω θορύβους και τα φώτα.
  • Έχετε μαζί σας ένα μαξιλάρι ταξιδιού ή μια μικρή τσάντα με ρούχα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να στηρίξετε το κεφάλι σας.
  • Ταξιδεύετε σε ώρες εκτός αιχμής, όπου θα υπάρχει λιγότερη ταραχή και περισσότερες πιθανότητες να έχετε επιπλέον χώρο για να απλωθείτε και να κοιμηθείτε.

Καταπολέμηση της ταξιδιωτικής κόπωσης

Μια μεγάλη ημέρα ταξιδιού μπορεί να είναι κουραστική, αλλά η ποιοτική ξεκούραση μετά σας επιτρέπει να ανακάμψετε γρήγορα. Μην υπερπρογραμματίζετε τις πρώτες μέρες του ταξιδιού σας και αφιερώστε αρκετό χρόνο στον ύπνο. Πίνετε νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την ημέρα του ταξιδιού σας για να παραμείνετε ενυδατωμένοι.

Υιοθετήστε υγιεινές συνήθειες

Στα ταξίδια μας θέλουμε να ξεφύγουμε από την καθημερινότητά μας, αλλά καλό είναι να μένουμε πιστοί σε ορισμένες υγιεινές συνήθειες που θα μας βοηθήσουν να έχουμε ξεκούραστο ύπνο:

  • Καταναλώνετε μια ισορροπημένη διατροφή με πολλά φρούτα και λαχανικά και να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα βαριά γεύματα τις ημέρες του ταξιδιού που είναι πιο δύσκολο να είστε σωματικά δραστήριοι. Διατηρήστε τον εαυτό σας ενυδατωμένο και αποφύγετε αναψυκτικά και γενικά ζαχαρούχα ποτά.
  • Αποφύγετε ή καταναλώστε αλκοόλ και καφεΐνη με μέτρο, γιατί μπορούν να διαταράξουν τον ύπνο σας.
  • Ασκηθείτε καθημερινά. Εάν δεν έχετε πρόσβαση σε κάποιο γυμναστήριο, προσπαθήστε να κάνετε μια βόλτα ή τρέξιμο.
  • Χρησιμοποιήστε τεχνικές χαλάρωσης. Μέθοδοι όπως η βαθιά αναπνοή και ο διαλογισμός μπορούν να ηρεμήσουν το σώμα και το μυαλό σας, μειώνοντας το άγχος και συχνά διευκολύνοντας τον ύπνο.

Καλό ταξίδι!