Είναι αλήθεια πως ο ποιοτικός ύπνος είναι απαραίτητος για την υγεία μας, αλλά οι πολλές ώρες ύπνου έχουν συνδεθεί με μία σειρά από ασθένειες, όπως ο διαβήτης, καρδιαγγειακές παθήσεις, ακόμα και ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου!

Υπερβολικές ώρες ύπνου: πόσες είναι αρκετές;

Η ποσότητα του ύπνου που χρειάζεστε ποικίλλει σημαντικά κατά τη διάρκεια της ζωής σας. Εξαρτάται από την ηλικία και το επίπεδο δραστηριότητάς σας καθώς και από τις γενικές σας συνήθειες υγείας και τρόπου ζωής. Για παράδειγμα, σε περιόδους άγχους ή ασθένειας, μπορεί να αισθάνεστε αυξημένη ανάγκη για ύπνο. Όμως, παρόλο που οι ανάγκες ύπνου διαφέρουν με την πάροδο του χρόνου και από άτομο σε άτομο, οι ειδικοί συνήθως συνιστούν στους ενήλικες να κοιμούνται μεταξύ επτά και οκτώ ώρες κάθε βράδυ.

Γιατί οι άνθρωποι κοιμούνται πολύ;

Τα άτομα που παρουσιάζουν υπερυπνία, στην πραγματικότητα πάσχουν από μία ασθένεια, γιατί ο ύπνος τη νύχτα ή το μεσημέρι δεν τους ξεκουράζει, αφού νιώθουν υπνηλία καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και κοιμούνται για πάρα πολλές ώρες. Εμφανίζουν συμπτώματα άγχους, μειωμένη ενέργεια και προβλήματα μνήμης ως αποτέλεσμα της συνεχούς ανάγκης τους για ύπνο.

Η αποφρακτική άπνοια ύπνου, μια διαταραχή που κάνει τους ανθρώπους να σταματούν στιγμιαία να αναπνέουν κατά τη διάρκεια του ύπνου, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αυξημένη ανάγκη για ύπνο. Αυτό συμβαίνει γιατί διαταράσσει τον κανονικό κύκλο ύπνου.

Φυσικά, δεν πάσχουν όλοι όσοι κοιμούνται υπερβολικά από κάποια διαταραχή ύπνου. Άλλες πιθανές αιτίες υπερβολικού ύπνου περιλαμβάνουν:

  • Την κατανάλωση αλκοόλ
  • Τη χρήση ορισμένων ουσιών ή φαρμάκων
  • Την κατάθλιψη

Πολλές ώρες ύπνου: οι κίνδυνοι για την υγεία μας

  1.  Διαβήτης. Μελέτες έχουν δείξει πως ο μεγάλης διάρκειας ή ανεπαρκής ύπνος κάθε βράδυ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη.
  2. Παχυσαρκία. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται 9 ή 10 ώρες κάθε βράδυ έχουν 21% περισσότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι σε μια περίοδο έξι ετών από ό,τι οι άνθρωποι που κοιμούνται μεταξύ 7 και 8 ωρών.
  3. Πονοκέφαλοι. Για μερικούς ανθρώπους που είναι επιρρεπείς σε πονοκεφάλους, ο ύπνος περισσότερο από το συνηθισμένο το Σαββατοκύριακο ή τις διακοπές μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στην επίδραση που έχει ο υπερβολικός ύπνος σε ορισμένους νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο, συμπεριλαμβανομένης της σεροτονίνης. Τα άτομα που κοιμούνται πάρα πολύ κατά τη διάρκεια της ημέρας και διαταράσσουν τον νυχτερινό τους ύπνο μπορεί επίσης να υποφέρουν από πονοκεφάλους το πρωί.
  4. Κατάθλιψη. Παρόλο που η αϋπνία συνδέεται πιο συχνά με την κατάθλιψη από τον υπερβολικό ύπνο, περίπου το 15% των ατόμων με κατάθλιψη κοιμάται πάρα πολύ. Αυτό μπορεί με τη σειρά του να επιδεινώσει την κατάθλιψή τους.
  5. Καρδιαγγειακές παθήσεις. Οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη εντοπίσει έναν λόγο για τη σχέση μεταξύ του υπερβολικού ύπνου και των καρδιακών παθήσεων. Μελέτες όμως που έχουν γίνει, έχουν δείξει πως όσα άτομα κοιμόντουσαν 9 έως 11 ώρες τη νύχτα είχαν 38% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν στεφανιαία νόσο από ό,τι άτομα που κοιμόντουσαν 8 ώρες.