Το ροχαλητό όταν τα παιδιά κοιμούνται, ή σοβαρότερα προβλήματα όπως η Άπνοια ύπνου, μπορούν να είναι υπεύθυνα για προβλήματα συμπεριφοράς στα παιδιά!

Οι ερευνητές λένε ότι οι γονείς και οι γιατροί πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στην αναπνοή των παιδιών τους κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Όσο περισσότερο τα μικρά παιδιά ροχαλίζουν, αναπνέουν από το στόμα τους ή σταματούν να αναπνέουν για λίγα δευτερόλεπτα κάθε φορά που κοιμούνται, τόσο πιθανότερο είναι να αναπτύξουν προβλήματα συμπεριφοράς, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Για τα τελευταία ευρήματα, οι ερευνητές ζήτησαν από τους γονείς να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια σχετικά με το ροχαλητό των παιδιών τους, την αναπνοή από το στόμα και την άπνοια, το οποίο αναφέρεται σε ανώμαλες παύσεις στην αναπνοή ενώ κοιμούνται. Τα ερωτηματολόγια συμπληρώθηκαν όταν τα παιδιά ήταν ηλικίας 6, 18, 30, 42, 57 και 69 μηνών. Όταν τα παιδιά τους ήταν 4 και 7 ετών, ζητήθηκε από τους γονείς να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια σχετικά με τη συμπεριφορά των παιδιών τους.

Σύμφωνα με τους γονείς τους, περίπου το 45% των παιδιών ανέπνευσαν καλά ενώ κοιμόνταν. Από τα υπόλοιπα, τα παιδιά είχαν αυξημένα επίπεδα και των τριών αναπνευστικών συμπτωμάτων σε ηλικία 30 μηνών, επισημαίνει η ερευνητής Karen Bonuck, PhD, καθηγήτρια οικογενειακής και κοινωνικής ιατρικής και μαιευτικής και γυναικολογίας και υγείας των γυναικών στο Albert Einstein College of Medicine στη Νέα Υόρκη.

Αναπνευστική διαταραχή κατά τον ύπνο στην παιδική ηλικία

Αφού υπολόγισε 15 άλλους παράγοντες που σχετίζονται με προβλήματα συμπεριφοράς, όπως το χαμηλό βάρος γέννησης και η εκπαίδευση της μητέρας, η ομάδα του Bonuck διαπίστωσε ότι τα παιδιά με αναπνευστική διαταραχή ύπνου είχαν 40% έως 100% περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν προβλήματα συμπεριφοράς στην ηλικία των 7 ετών από τα παιδιά χωρίς αναπνευστικά προβλήματα.

Όσο χειρότερα είναι τα αναπνευστικά τους συμπτώματα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για προβλήματα όπως η υπερκινητικότητα, και τα προβλήματα συμπεριφοράς, όπως η επιθετικότητα και η παραβίαση των κανόνων, το άγχος, η κατάθλιψη και η δυσκολία να επικοινωνήσουν με τους συμμαθητές τους.

Τα παιδιά που ροχαλίζουν μπορεί να υποφέρουν στο σχολείο!

Παρά την έρευνα που συνδέει το ροχαλητό με προβλήματα συμπεριφοράς, περισσότεροι από τους μισούς γονείς που ρωτήθηκαν στην κλινική πρωτοβάθμιας περίθαλψης ενός νοσοκομείου δήλωσαν ότι πίστευαν ότι τα παραπάνω αποτελούν σημάδι ενός υγιούς ύπνου στα παιδιά, σύμφωνα με μια έκθεση του περασμένου έτους στο περιοδικό Journal of Developmental and Behavioral Pediatrics.

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι γονείς να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στην αναπνοή του παιδιού τους ενώ κοιμούνται», λέει ο Bonuck. «Εάν υποψιάζονται ότι το παιδί τους παρουσιάζει συμπτώματα διαταραχών αναπνοής κατά τον ύπνο, θα πρέπει να ρωτήσουν τον παιδίατρο ή τον οικογενειακό γιατρό τους εάν το παιδί τους πρέπει να αξιολογηθεί από έναν ειδικό χειρουργό Ωτορινολαρυγγολόγο ή κάποιον ειδικό ύπνου.»

Ροχαλητό στα παιδιά: Μήπως είναι σημάδι υπνικής άπνοιας;

Οι επιστήμονες έχουν πολλές θεωρίες για τους λόγους που η αναπνευστική διαταραχή του ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο προβλημάτων συμπεριφοράς των παιδιών, λέει.

Η βρεφική ηλικία και η νεαρή παιδική ηλικία είναι βασικές περίοδοι ανάπτυξης του εγκεφάλου και τα αναπνευστικά προβλήματα μπορεί να μειώσουν το οξυγόνο στον εγκέφαλο.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι τα προβλήματα αναπνοής θα μπορούσαν να διακόψουν τις αποκαταστατικές διαδικασίες του ύπνου και να διαταράξουν την ισορροπία διαφόρων κυτταρικών και χημικών συστημάτων.

«Οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος συνήθως είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο τα παιδιά αφαιρούν τις αμυγδαλές και τις αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια) τους, αλλά πλέον η Αποφρακτική Άπνοια Ύπνου μπορεί να αποτελεί έναν ακόμη λόγο», λέει ο Chervin, ένας από τους ερευνητές.

Τα παιδιά που ροχαλίζουν μπορεί να έχουν άσθμα!

Τέλος, επισημαίνει ότι «Πρέπει να μάθουμε ακόμη πολλά για την ηλικία κατά την οποία η Άπνοια Ύπνου πρέπει να διερευνηθεί και να αντιμετωπιστεί στα παιδιά».