Το ροχαλητό των παιδιών μπορεί να σημαίνει κάτι περισσότερο από ενοχλητικές νύχτες, καθώς μπορεί να συνδέεται και με άλλα αναπνευστικά προβλήματα. Τα παιδιά που ροχαλίζουν χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή!

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι παιδιά προσχολικής ηλικίας που ροχαλίζουν έχουν διπλάσια πιθανότητα να έχουν άλλα αναπνευστικά προβλήματα, όπως άσθμα ή βήχα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι ερευνητές λένε ότι είναι η πρώτη μελέτη για να εξετάσουμε την εμφάνιση του ροχαλητού στα παιδιά και τη σχέση του με άλλα αναπνευστικά προβλήματα, και τα ευρήματα δείχνουν ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος του ροχαλητού πρώτα, μπορεί να βοηθήσει να μειωθούν τα άλλα συμπτώματα.

“Οι γιατροί χρησιμοποιούν συχνά τον βήχα κατά τη διάρκεια της νύχτας ως οδηγό διάγνωσης του άσθματος σε μικρά παιδιά και προχωρούν στη θεραπεία του άσθματος με την ελπίδα να εξαλείψουν τον βήχα”, λέει ο ερευνητής Lucy R. Lu, MPH, του τμήματος ιατρικής του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, στην Αυστραλία, σε ένα δελτίο τύπου. “Η μελέτη μας δείχνει ότι ο νυχτερινός βήχας μπορεί να προκληθεί από ροχαλητό και όχι από άσθμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η θεραπεία του ροχαλητού θα ήταν πιο αποτελεσματική στη μείωση του βήχα”.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε σε τεύχος του περιοδικού Chest, συνέκρινε πληροφορίες σχετικά με το ροχαλητό, το άσθμα, τον βήχα κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς και εποχιακές αλλεργίες από 974 παιδιά προσχολικής ηλικίας μεταξύ 2 και 5 ετών.

Το ροχαλητό συνδέθηκε με άλλα αναπνευστικά προβλήματα

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 10,5% των παιδιών ροχάλιζαν περισσότερες από τέσσερις φορές την εβδομάδα και το 28% των παιδιών υπέφεραν από άσθμα.

Όταν εξέτασαν πώς σχετίζονται τα διάφορα αναπνευστικά προβλήματα, βρήκαν:

  • Το 42,4% των παιδιών με ροχαλητό είχε επίσης άσθμα συγκριτικά με μόνο το 26,4% των παιδιών που δεν είχαν ροχαλητό.
  • Το 61,8% των παιδιών που εμφάνισαν ροχαλητό, εμφάνισαν επίσης βήχα τη νύχτα έναντι μόνο 30,5% των παιδιών χωρίς ροχαλητό.

Οι ερευνητές λένε ότι κάθε είδος ρινικής απόφραξης είναι γνωστό ότι προκαλεί ροχαλητό τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες, αλλά χρειάζεται περισσότερη μελέτη για να κατανοηθεί η σχέση μεταξύ του άσθματος και του ροχαλητού και του βήχα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

“Παρά το γεγονός ότι υπάρχει έντονη συσχέτιση μεταξύ του άσθματος και του ροχαλητού, η αιτιώδης συνάφεια μεταξύ των δύο συνθηκών είναι ασαφής”, λέει ο ερευνητής Colin E. Sullivan, PhD, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ. “Το άσθμα αυξάνει την ανάγκη για αναπνοή και οι αυξημένες προσπάθειες αναπνοής, με την σειρά τους, είναι γνωστό ότι προκαλούν ροχαλητό. Ωστόσο, είναι πιθανό ότι το ροχαλητό μπορεί να λειτουργήσει ως σκανδάλη για το άσθμα, επιτρέποντας σε βλεννογόνο από τον ανώτερο αεραγωγό να εισέλθει στις πνευμονικές οδούς.