Η αναπνευστική διαταραχή κατά τον ύπνο είναι ένας γενικός όρος για αναπνευστικές δυσκολίες κατά τον ύπνο. Αυτή μπορεί να κυμαίνεται από συχνό ροχαλητό έως Αποφρακτική Άπνοια Ύπνου, μια κατάσταση όπου μέρος ή και ολόκληρος ο αεραγωγός εμποδίζεται επανειλημμένα κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Όταν η αναπνοή ενός παιδιού διακόπτεται κατά τη διάρκεια του ύπνου, το παιδί μπορεί να αισθάνεται ότι πνίγεται. Ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή πίεση αυξάνονται, ο εγκέφαλος διεγείρεται και ο ύπνος διαταράσσεται. Τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα μπορούν επίσης να μειωθούν.

Περίπου 10% των παιδιών ροχαλίζουν τακτικά, και περίπου 2-4% των παιδιών αντιμετωπίζουν Αποφρακτική Άπνοια Ύπνου. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι μία ήπια αναπνευστική διαταραχή κατά τον ύπνο ή το ροχαλητό, μπορούν να προκαλέσουν πολλά και ίσως ίδια προβλήματα με εκείνα της Αποφρακτικής Άπνοιας Ύπνου στα παιδιά.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αναπνευστικής διαταραχής στα παιδιά;

Τα πιθανά συμπτώματα και οι συνέπειες της αναπνευστικής διαταραχής στα παιδιά που δεν έχουν υποβληθεί σε θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνουν:

Ροχαλητό

Το πιο εμφανές σύμπτωμα είναι το δυνατό ροχαλητό που υπάρχει στις περισσότερες νύχτες. Το ροχαλητό μπορεί να διακοπεί από την πλήρη απόφραξη της αναπνοής, με θόρυβο κατά την εκπνοή και εισπνοή. Το δυνατό ροχαλητό μπορεί επίσης να γίνει ένα σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα εάν ένα παιδί μοιράζεται ένα δωμάτιο με αδέλφια, ή κάποιον υπνόσακους σε καλοκαιρινές κατασκηνώσεις.

Ευερεθιστότητα

Ένα παιδί με αναπνευστική διαταραχή μπορεί να γίνει ευερέθιστο, να αισθάνεται υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας ή να δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί στο σχολείο. Μπορεί επίσης να εμφανίζει υπερκινητική συμπεριφορά.

Νυχτερινή ενούρηση

Η αναπνευστική διαταραχή μπορεί να προκαλέσει αυξημένη παραγωγή ούρων τη νύχτα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε νυχτερινή ενούρηση.

Μαθησιακές δυσκολίες

Τα παιδιά με αναπνευστική διαταραχή μπορεί να έχουν έλλειψη προσοχής τόσο στο σπίτι όσο και στο σχολείο.

Τα παιδιά που ροχαλίζουν μπορεί να υποφέρουν στο σχολείο!

Αργή ανάπτυξη

Ο οργανισμός των παιδιών με αναπνευστική διαταραχή μπορεί να μην παράγει αρκετή αυξητική ορμόνη, με αποτέλεσμα αυτά να εμφανίζουν ασυνήθιστα αργή ανάπτυξη

Καρδιαγγειακές δυσκολίες

Η Αποφρακτική Άπνοια Ύπνου μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης ή άλλων καρδιακών και πνευμονικών προβλημάτων.

Διάγνωση υπερτροφικών αδενοειδών: κλασσική ακτινογραφία ή ενδοσκόπηση;

Παχυσαρκία

Η αναπνευστική διαταραχή μπορεί να προκαλέσει αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη και η κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη σωματική δραστηριότητα. Αυτοί οι παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στην παχυσαρκία.

Τι προκαλεί την αναπνευστική διαταραχή στα παιδιά;

Μια κοινή φυσική αιτία της στένωσης των αεραγωγών που συμβάλλει στην αναπνευστική διαταραχή είναι οι διευρυμένες αμυγδαλές και τα αδενοειδή. Τα υπέρβαρα παιδιά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αναπνευστικής διαταραχής, επειδή οι εναποθέσεις λίπους γύρω από το λαιμό μπορούν επίσης να περιορίσουν τον αεραγωγό.

Τα παιδιά που ροχαλίζουν μπορεί να έχουν άσθμα!

Πώς διαγιγνώσκεται η Άπνοια Ύπνου;

Εάν παρατηρήσετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, ζητήστε από τον ειδικό Ωτορινολαρρυγγολόγο σας, να εξετάσει το παιδί σας. Μπορεί να προταθεί και μελέτη ύπνου, αλλά και πρόσθετες εξετάσεις, σε περίπτωση που το παιδί εμφανίζει διάφορες αιτίες και συμπτώματα.

Ροχαλητό στα παιδιά: Μήπως είναι σημάδι Υπνικής Άπνοιας;

Ποιες ερωτήσεις πρέπει να κάνω στο γιατρό μου;

«Επειδή οι αμυγδαλές και τα αδενοειδή συρρικνώνονται συχνά κατά την εφηβεία, πώς θα ξέρω ότι είναι ασφαλές για το παιδί μου εάν δεν αφαιρεθούν;»

«Απαιτείται μελέτη ύπνου για τη διάγνωση;»

«Αφού το παιδί μου αφαιρέσει τις αμυγδαλές και τα αδενοειδή του, θα έχουν προβλήματα με την ανοσοποιητική λειτουργία;»