Αισθάνεστε πραγματικά να αγωνίζεστε για να νιώσετε έστω και λίγο ξεκούραστοι; Αντιμετωπίζετε προβλήματα διάθεσης και μνήμης; Υπάρχουν τρόποι να μάθεις αν έχεις προδιάθεση για Άπνοια Ύπνου.

Αυτά τα ζητήματα μπορεί να προκληθούν από την Αποφρακτική Άπνοια Ύπνου, μια διαταραχή που εμφανίζεται όταν παλεύετε να αναπνέετε ελεύθερα όλη τη νύχτα και μπορεί να οδηγήσει σε «κατακερματισμένο» σε διάρκεια ύπνο.

Η Άπνοια Ύπνου επηρεάζει 18 εκατομμύρια Αμερικανούς – και υπάρχουν ορισμένα χαρακτηριστικά που μπορούν να σας βάλουν σε υψηλότερο κίνδυνο για τη διαταραχή. Προσέξτε αυτά τα πέντε.

  1. Υψηλότερος Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ)

Αν και δεν πάσχουν από Άπνοια Ύπνου όλοι όσοι είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, το επιπλέον σωματικό βάρος αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο. Ο λόγος: Το υπερβολικό βάρος ασκεί πρόσθετη πίεση στο αναπνευστικό σας σύστημα, καθιστώντας δυσκολότερη την αναπνοή τη νύχτα.

2. Μια μεγάλη περιφέρεια λαιμού

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή εάν ο λαιμός σας έχει μέγεθος 17 ίντσες ή μεγαλύτερη (για έναν άνδρα) ή 16 ίντσες ή μεγαλύτερη (για μια γυναίκα) σε περιφέρεια. Το επιπλέον βάρος ενός μεγαλύτερου λαιμού ασκεί πίεση στον αεραγωγό ενώ κοιμάστε.

3. Ροχαλητό

Περίπου οι μισοί από όλους όσους ροχαλίζουν έχουν Άπνοια Ύπνου. Ο ήχος του ροχαλητού προκαλείται από την  μη ελεύθερη αναπνοή. Με την Άπνοια Ύπνου, το ροχαλητό μπορεί πραγματικά να γίνει τόσο άσχημο που ακούγεται σαν να πνίγεστε ή να αναζητάτε οπωσδήποτε οξυγόνο για να εισπνεύσετε.

4. Κάπνισμα και χρήση αλκοόλ

Το αλκοόλ μπορεί να χαλαρώσει τους μύες του λαιμού, γεγονός που διευκολύνει την απόφραξή τους. Και οι καπνιστές διατρέχουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο Άπνοιας Ύπνου – πιθανώς επειδή ο καπνός ερεθίζει, προκαλώντας φλεγμονή στον άνω αεραγωγό, προκαλώντας έτσι και περιορισμό.

5. Ένας μικρός αεραγωγός

Δεδομένου ότι η Άπνοια Ύπνου εμφανίζεται όταν έχετε πρόβλημα με την αναπνοή τη νύχτα, είναι λογικό ότι η ύπαρξη μικρότερου αεραγωγού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να είναι μικρός. Για παράδειγμα, ίσως είναι μόνο το φυσικό σχήμα της μύτης και του λαιμού σας, ή ίσως έχετε μεγάλη γλώσσα ή αμυγδαλές ή ίσως να υποφέρετε από αλλεργίες.

Μερικοί από αυτούς τους παράγοντες – όπως το μέγεθος του λαιμού σας και το μέγεθος του αεραγωγού σας – είναι προφανώς πράγματα που δεν μπορείτε να αλλάξετε. Αλλά μπορείτε να δοκιμάσετε να κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως να βάλετε το βάρος σας σε ένα υγιές εύρος, να ασκείστε τακτικά, να προτιμάτε συχνά και μικρά γεύματα  και να μειώσετε ή να εξαλείψετε τον καπνό και το αλκοόλ, για να μειώσετε τον κίνδυνο για τη διαταραχή.

Εάν υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχετε άπνοια ύπνου, μην καθυστερείτε άλλο ένα ραντεβού με κάποιον ειδικό γιατρό. Είναι μια σοβαρή διαταραχή που μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή, οπότε θα θελήσετε να τη θεραπεύσετε το συντομότερο δυνατό – τόσο για να προστατεύσετε την υγεία σας όσο και για να κοιμηθείτε περισσότερο και να αισθανθείτε πιο ξεκούραστοι και φρέσκοι.