Αν και ο θορυβώδης ύπνος είναι συχνό φαινόμενο στα παιδιά, μπορεί να είναι ένδειξη για ροχαλητό και δυσκολία στην αναπνοή. Αυτό ιατρικά αποδίδεται ως Αποφρακτική Άπνοια Ύπνου.

Βασικά σημεία που πρέπει να θυμάστε για ροχαλητό

 • Το ροχαλητό μπορεί να σημαίνει ότι το παιδί σας έχει Αποφρακτική Άπνοια Ύπνου.
 • Η Αποφρακτική Άπνοια Ύπνου αποτελεί μια στένωση των αεραγωγών στο πίσω μέρος της μύτης και του λαιμού κατά τη διάρκεια του ύπνου που προκαλεί δυσκολίες στην αναπνοή του παιδιού, σταματώντας την αναπνοή του.
 • Η επίδραση σε ένα παιδί μπορεί να περιλαμβάνει διαταραγμένο ύπνο, νυχτερινή ενούρηση επιθετική συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της ημέρας και δυσκολία μάθησης στο σχολείο.
 • Οι υπερτροφικές αμυγδαλές και οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια) αποτελούν σημαντική αιτία Αποφρακτικής Άπνοιας Ύπνου και κάποια επέμβαση για την αφαίρεσή τους μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα.
 • Τα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από το ροχαλητό.

6 μύθοι για την Άπνοια Ύπνου που ίσως αγνοείτε!

Τι είναι η Αποφρακτική Άπνοια Ύπνου;

Όταν κάποιος κοιμάται, οι μύες του λαιμού χαλαρώνουν και ο αεραγωγός στο πίσω μέρος της μύτης (ρινοφάρυγγας) και στο λαιμό (στοματοφάρυγγας και λάρυγγας) γίνεται στενός. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ροχαλητό ή θορυβώδη αναπνοή.

Αν και η θορυβώδης αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι συχνή στα παιδιά, μπορεί να είναι ένδειξη ότι το παιδί αντιμετωπίζει δυσκολία στην αναπνοή. Σε μικρά παιδιά, οι αμυγδαλές και οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια) μπορεί να αυξηθούν αρκετά, και αυτό μπορεί να συμβάλει στη στένωση του αεραγωγού κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Η Αποφρακτική Άπνοια Ύπνου είναι μια κατάσταση όπου η στένωση των αεραγωγών στο πίσω μέρος της μύτης και του λαιμού κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι αρκετή για να κάνει το παιδί να δυσκολεύεται να αναπνεύσει ή να σταματήσει στην αναπνοή του. Στη συνέχεια, το παιδί θα ξυπνήσει για λίγο επειδή δεν μπορεί να αναπνεύσει σωστά, συχνά με έντονο ρουθούνισμα.

Τα παιδιά που ροχαλίζουν μπορεί να υποφέρουν στο σχολείο!

Αυτά τα επεισόδια μπορεί να συμβούν πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας και ο διαταραγμένος ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στη συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως υπνηλία, υπερκινητική συμπεριφορά, παρορμητικότητα, δυσκολία προσοχής και μάθησης στο σχολείο.

Πώς μπορώ να πω αν το παιδί μου μπορεί να έχει Αποφρακτική Άπνοια Ύπνου;

Το ροχαλητό είναι συχνό στα παιδιά, αλλά μπορεί επίσης να είναι το πρώτο σημάδι Αποφρακτικής Άπνοιας Ύπνου.

Άλλα σημεία πιθανής άπνοιας ύπνου σε ένα παιδί που ροχαλίζει περιλαμβάνουν:

 • Όταν τα παιδιά είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από άλλα παιδιά.
 • Όταν τα παιδιά κάνουν ανήσυχο ύπνο και κινούνται πολύ στο κρεβάτι.
 • Όταν τα παιδιά κάνουν μικρές παύσεις στην αναπνοή.
 • Όταν τα παιδιά παρουσιάζουν νυχτερινή ενούρηση.
 • Όταν τα παιδιά αναπνέουν από το στόμα όταν κοιμούνται ή όταν είναι ξύπνια και η αναπνοή από τη μύτη είναι δύσκολη ή και αδύνατη.
 • Όταν τα παιδιά παρουσιάζουν υπνηλία ή ευερεθιστότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας, επειδή η ποιότητα του ύπνου είναι κακή.

Αναπνευστική διαταραχή κατά τον ύπνο στην παιδική ηλικία

Τι πρέπει να κάνω εάν πιστεύω ότι το παιδί μου μπορεί να έχει Αποφρακτική Άπνοια Ύπνου;

Εάν ανησυχείτε ότι το παιδί σας μπορεί να έχει Αποφρακτική Άπνοια Ύπνου, συμβουλευτείτε τον οικογενειακό γιατρό σας. Ο γιατρός σας αφού εξετάσει το παιδί σας μπορεί να το παραπέμψει σε κάποιον ειδικό χειρουργό Ωτορινολαρυγγολόγο για περαιτέρω εξέταση και έρευνα του προβλήματος.

Πώς αντιμετωπίζεται η Αποφρακτική Άπνοια Ύπνου;

Η θεραπεία για την Αποφρακτική Άπνοια Ύπνου εξαρτάται από τον παράγοντα που την προκαλεί. Συνήθως το πρόβλημα εντοπίζεται στις αμυγδαλές και στα κρεατάκια, τα οποία εμποδίζουν τον αεραγωγό, ωστόσο σε ειδικές περιπτώσεις όπως σύνδρομα και άλλα υποκείμενα νοσήματα πχ νευρολογικά,  καλό είναι μέσω της μελέτης ύπνου να αποκλειστούν, άλλα προβλήματα , όπως κεντρικού τύπου άπνοιες.

Αντιμετώπιση των ρινικών συμπτωμάτων με Sinus Rinse