Τι είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;
Πολλοί άνθρωποι ταλαιπωρούνται από τη λεγόμενη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η οποία αποτελεί μία από τις πιο συχνές νόσους της σύγχρονης εποχής και επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής και ύπνου του πάσχοντος. Οφείλεται περισσότερο στον σύγχρονο τρόπο διαβίωσης και είναι πιο διαδεδομένη στις ηλικίες από 40 και άνω, αλλά εμφανίζεται και στα παιδιά.
Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μία πάθηση του πεπτικού συστήματος κατά την οποία γίνεται παλινδρόμηση, δηλαδή μετακίνηση προς τα πάνω του φαγητού ή υγρών από το στομάχι στον οισοφάγο. Αυτό συμβαίνει γιατί η βαλβίδα που συνδέει τον οισοφάγο με το στομάχι και εμποδίζει τα οξέα του στομάχου να φτάσουν στον οισοφάγο και μετά στο στόμα, δεν λειτουργεί σωστά. Το αποτέλεσμα είναι ένα δυσάρεστο αίσθημα καψίματος ή ερεθισμού, με πόνο στο στήθος, καούρα και δυσκολία στην κατάποση.
Πώς επηρεάζει η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση τον ύπνο;
Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση επηρεάζει αρνητικά την ποσότητα και την ποιότητα του καθημερινού μας ύπνου και είναι συχνότερη τη νύχτα. Διαταράσσει τον ύπνο, προκαλώντας τη διακοπή του, λόγω του βήχα, της δυσπεψίας, του οπισθοστερνικού καύσου (καούρες) και της παλινδρόμησης υδαρούς περιεχομένου στο στόμα. Η διακοπή του ύπνου αυξάνει την αίσθηση του πόνου που νιώθουμε και επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής. Επίσης, προκαλεί δυσκολία στην έλευση του ύπνου, νυχτερινές αφυπνίσεις και συνολικά πολύ μικρή διάρκεια ύπνου. H γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση έχει επίσης συσχετισθεί με το σύνδρομο αποφρακτικής άπνοιας ύπνου.
Τι προκαλεί τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;
Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση σχετίζεται με τα βαριά γεύματα (ειδικά λιπαρά ή πικάντικα γεύματα), ειδικά όταν καταναλώνονται λίγο πριν την κατάκλιση, λόγω του ότι παρεμποδίζεται η πέψη και η ένταση της οισοφαγικής βαλβίδας μειώνεται, με αποτέλεσμα το οξύ να ανεβαίνει στον οισοφάγο και το στόμα. Το ίδιο συμβαίνει με την κατανάλωση ζεστών ροφημάτων ή αεριούχων ποτών (ειδικά μεγάλης ποσότητας καφέ, τσάι και αλκοόλ) πριν τον ύπνο. Άλλοι λόγοι είναι η παχυσαρκία, η εγκυμοσύνη, το υπερβολικό άγχος, οι σφιχτές πυτζάμες και το κάπνισμα.
Τρόποι αντιμετώπισης της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης
Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να αντιμετωπίσετε τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και να βελτιώσετε τον ύπνο σας. Παρακάτω θα βρείτε κάποιους τρόπους που θα σας βοηθήσουν:
- Αποφύγετε το φαγητό πριν τον ύπνο. Να τρώτε ελαφριά γεύματα και τουλάχιστον τρεις ώρες πριν τον ύπνο σας.
- Περιορίστε την κατανάλωση πικάντικων, καυτερών φαγητών και την κατανάλωση αεριούχων ποτών, αλκοόλ και καφεΐνης.
- Κόψτε το κάπνισμα.
- Ανυψώστε το προσκέφαλο του κρεβατιού σας. Η χρήση μαξιλαριών δεν βοηθά, γιατί λόγω της κλίσης του κεφαλιού και της πίεσης στο στομάχι, τα συμπτώματα της παλινδρόμησης μπορεί να επιδεινωθούν. Καλύτερα προμηθευτείτε με σφήνες ή ειδικά στηρίγματα για το προσκέφαλο.
- Η θέση του ύπνου σας να είναι από την αριστερή πλάγια πλευρά, γιατί έρευνες έχουν δείξει πως η δεξιά πλευρά αυξάνει τα συμπτώματα της παλινδρόμησης και τον χρόνο που απαιτείται για την απομάκρυνση των οξέων.
- Μην σηκώνετε βάρη ή σκύβετε όταν είστε φαγωμένοι.
- Αποφεύγετε τα σφιχτά ρούχα και πυτζάμες ή τις σφιχτές ζώνες.
- Χάστε βάρος.
Φυσικά, αν δείτε ότι η νόσος επιμένει ή τα συμπτώματα επιδεινώνονται θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.