Ένας καλός ύπνος είναι συνυφασμένος με την καλή υγεία και μπορεί να γίνει ακόμα καλύτερος μειώνοντας τον θερμοστάτη ή βάζοντας κλιματισμό. Μέσα από το άρθρο αυτό λοιπόν, έρχεται επιτέλους η δικαίωση για όλους εσάς που το καλοκαίρι κοιμάστε…με πάπλωμα και σε πολικές θερμοκρασίες! Διότι εκτός του ότι μετατρέπετε τον χώρο σας σε «ψυγείο», μετατρέπετε και το αυξανόμενο «καλό» λίπος σας σε ενέργεια, ενώ αλλάζει και ο μεταβολισμός σας.
Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Diabetes», ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ έπεισαν πέντε υγιείς άνδρες εθελοντές να κοιμηθούν για τέσσερις μήνες σε δωμάτια με ρυθμιζόμενο κλιματισμό. Την ημέρα ακολουθούσαν τους ρυθμούς της φυσιολογικής τους ζωής, ωστόσο κάθε βράδυ στις 8 επέστρεφαν στα δωμάτιά τους και κοιμόνταν σκεπασμένοι με ελαφριά σεντόνια. Παράλληλα, έπαιρναν όλα τα γεύματα της ημέρας, διατηρώντας τη θερμιδική πρόληψή τους σταθερή.
Τον πρώτο μήνα, οι ερευνητές διατήρησαν τα υπνοδωμάτια στους 24 βαθμούς Κελσίου περίπου, μία θερμοκρασία ουδέτερη δηλαδή, που δεν επηρεάζει το σώμα. Τον επόμενο μήνα, τα υπνοδωμάτια τους ψύχθηκαν στους 19 βαθμούς Κελσίου περίπου, μία θερμοκρασία στην οποία οι ερευνητές ήταν σε θέση να παρατηρήσουν δραστηριότητα του «καλού» λίπους. Τον επόμενο μήνα, τα υπνοδωμάτια επανήλθαν στους 24 βαθμούς, ώστε να καταπολεμηθούν οι επιδράσεις των πιο δροσερών δωματίων, ενώ τον τελευταίο μήνα, η θερμοκρασία του ύπνου ήταν…. γαλήνια στους 27 βαθμούς. Καθ ‘όλη τη διάρκεια του «πειράματος», οι ερευνητές έπαιρναν καθημερινά μετρήσεις του σακχάρου στο αίμα, του επιπέδου ινσουλίνης, αλλά και της θερμιδικής δαπάνης, ενώ στο τέλος κάθε μήνα μετριόταν η ποσότητα του «καλού» λίπους.
Και τα αποτελέσματα τους άφησαν… παγωτό! Οι χαμηλές θερμοκρασίες αποδείχθηκε πως άλλαζαν αισθητά τα σώματα των ανδρών. Το πιο εντυπωσιακό όμως ήταν πως, έπειτα από τέσσερις εβδομάδες ύπνου στους 19 βαθμούς, οι άνδρες είχαν σχεδόν διπλασιάσει τον όγκο του «καλού» λίπους τους! Την ίδια ώρα, η ευαισθησία τους στην ινσουλίνη, η οποία επηρεάζεται από τις αλλαγές στο σάκχαρο του αίματος, βελτιώθηκε.
«Οι αλλαγές ήταν μικρές, αλλά ουσιαστικές», υποστήριξε ο Francesco S. Celi, επικεφαλής της μελέτης και καθηγητής στο Virginia Commonwealth University, συμπληρώνοντας: «Οι άνδρες ήταν όλοι τους υγιείς, ωστόσο το γεγονός πως κοιμήθηκαν σε ένα πιο ψυχρό δωμάτιο, τούς έδωσε κάποια πλεονεκτήματα στον μεταβολισμό, τα οποία μακροχρόνια θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη ή άλλων μεταβολικών προβλημάτων».
Εκτός αυτών, οι άνδρες, όταν το υπνοδωμάτιό τους ήταν πιο δροσερό, έκαιγαν και περισσότερες θερμίδες την ημέρα (αν και οι τέσσερις εβδομάδες δεν είναι αρκετές για να οδηγήσουν σε απώλεια βάρους).
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι μεταβολικές βελτιώσεις όχι μόνο αναιρέθηκαν με την άνοδο της θερμοκρασίας στους 27 βαθμούς, αλλά οι άνδρες είχαν τότε ακόμη λιγότερο «καλό» λίπος από την αρχική μέτρηση…
Όπως και να έχει το μήνυμα είναι σαφές. Μπορείτε να ρυθμίσετε σχεδόν αβίαστα τη μεταβολική υγεία σας, χαμηλώνοντας τη θερμοκρασία στο υπνοδωμάτιό σας μόλις μερικούς βαθμούς, χρειάζεται βέβαια, πάντα προσοχή για να μην προκληθούν τυχόν ψύξεις. Ωστόσο, υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που δεν αντέχουν τον κλιματισμό καθόλη τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας.
Για όλους εσάς λοιπόν, που θέλετε να είστε δροσεροί στον ύπνο σας, χωρίς κλιματισμό, υπάρχουν οι εξής λύσεις:
- Μαξιλαροθήκη στην κατάψυξη
Μερικά μόνο λεπτά πριν ξαπλώσετε, βάλτε τη μαξιλαροθήκη σας στην κατάψυξη. Αυτό θα βοηθήσει να έχει ο εγκέφαλος χαμηλότερη θερμοκρασία από το υπόλοιπο σώμα.
- Επιλέξτε βαμβακερές πυτζάμες
Τα βαμβακερά υφάσματα επιτρέπουν στο σώμα μας να αναπνέει και βοηθούν στο να εξατμιστεί ο ιδρώτας
- Επιλέξτε το κατάλληλο βραδινό
Αποφύγετε πικάντικα φαγητά και αλκοόλ τουλάχιστον 3 ώρες πριν ξαπλώσετε. Προτιμήστε υγιεινά σνακ.
- Αποφύγετε τη βραδινή γυμναστική
Καλύτερα να γυμναστείτε το πρωί. Δώστε στο σώμα σας τον χρόνο που χρειάζεται για να ρυθμίσει κατάλληλα την εσωτερική του θερμοκρασία, αποφεύγοντας τη γυμναστική και άλλες κοπιαστικές δραστηριότητες λίγες ώρες πριν τον ύπνο.