Εάν ανήκετε στην 3η ηλικία έρευνες έχουν δείξει πως μπορείτε να ακολουθήσετε κάποια βήματα για να βελτιώσετε τον ύπνο σας. Αυτά τα βήματα συχνά περιλαμβάνουν τη βελτίωση της υγιεινής του ύπνου και την ανάπτυξη συνηθειών που ενθαρρύνουν τον ποιοτικό ύπνο. Δείτε παρακάτω μερικές συμβουλές για ποιοτικό ύπνο και ξεκούραση στην 3η ηλικία.

Άσκηση

Οι ηλικιωμένοι που ασκούνται τακτικά κοιμούνται πιο γρήγορα, κοιμούνται περισσότερο και αναφέρουν καλύτερη ποιότητα ύπνου. Η άσκηση είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορεί να κάνει η 3η ηλικία για την υγεία της. Απευθυνθείτε σε ειδικούς για τα είδη γυμναστικής που είναι ασφαλή και σάς ταιριάζουν.

Απομακρύνετε τους περισπασμούς από την κρεβατοκάμαρα

Μειώστε τους περισπασμούς στην κρεβατοκάμαρά σας. Οι τηλεοράσεις, τα κινητά τηλέφωνα και τα έντονα φώτα μπορούν να κάνουν πιο δύσκολο τον ύπνο. Έχετε την τηλεόραση σε άλλο δωμάτιο και προσπαθήστε να μην κοιμάστε, έχοντας την τηλεόραση ανοιχτή. Απομακρύνετε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές και κρατήστε την κρεβατοκάμαρα μόνο για ύπνο.

Αποφύγετε ουσίες που δυσκολεύουν τον ύπνο

Ουσίες όπως το αλκοόλ, ο καπνός, η καφεΐνη, ακόμη και τα μεγάλα γεύματα αργά την ημέρα, μπορούν να κάνουν τον ύπνο πιο δύσκολο. Προσπαθήστε να κόψετε το κάπνισμα, να μειώσετε την πρόσληψη καφεΐνης και να φάτε το βραδινό σας τουλάχιστον τέσσερις ώρες πριν τον ύπνο.

Κρατήστε ένα τακτικό πρόγραμμα ύπνου

Να θυμάστε πως όσο γερνάμε τόσο πιο δύσκολη καθίσταται η ανάκτηση του χαμένου ύπνου. Αποφύγετε τις ξαφνικές αλλαγές στα προγράμματα ύπνου. Αυτό σημαίνει να πηγαίνετε για ύπνο και να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα και να προσέχετε τον παρατεταμένο μεσημεριανό ύπνο.

Αναπτύξτε μια ρουτίνα πριν τον ύπνο

Βρείτε δραστηριότητες που σάς βοηθούν να χαλαρώσετε πριν κοιμηθείτε. Πολλοί ηλικιωμένοι απολαμβάνουν το μπάνιο, το διάβασμα ή να βρίσκουν λίγο ήσυχο χρόνο και να χαλαρώνουν πριν πέσουν στο κρεβάτι.

Οι παραπάνω αποτελούν γενικές συμβουλές. Πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας για όποια απορία έχετε.